Székelykáposzta lencsével


Minden évben új és új, savanyú káposztából készült vegetáriánus ebédet próbálok ki, most a lencsés székelykáposzta került terítékre. Szerintem ezt gyakrabban fogom elkészíteni, mert hatalmas sikert aratott. Pedig nagyon egyszerű az elkészítése. Az előkészítése mindössze 30 percet vett igénybe, de a főzési ideje ennél jóval hosszabb ideig tartott: 6 órát főztem.

Nézzük is a receptet.


Hozzávalók

  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 evőkanál piros fűszerpaprika
  • 1 kávéskanál lestyán (elhagyható)
  • 2-3 gerezd fokhagyma, vagy fokhagymapor
  • só, vagy ételízesítő (vegeta pl.) ízlés szerint
  • őrölt fűszerkömény ízlés szerint (ne tegyél bele túl sokat)
  • fekete bors ízlés szerint
  • 15-20 dkg lencse
  • 1 kiló savanyú káposzta
  • 2 evőkanál növényi tejföl (plusz a tálaláshoz)
  • víz bőven

 

Előkészítés

A lencsét egy éjszakán át áztasd hideg vízben.

 

Elkészítés

1. lépés: A savanyú káposztát áztasd hideg vízbe 1-2 órára, hogy egy kicsit enyhüljön a savanyúsága. Csavard ki, és vágd fel apróra.

2. lépés: Hevítsd fel a kókuszolajat, add hozzá az aprított hagymát és a reszelt fokhagymát, vagy a port, sózd meg, majd párold üvegesre.

3. lépés: A párolt hagymát szórd meg őrölt paprikával, őrölt köménnyel, és ízlés szerint borsot, lestyánt és őrölt fűszerköményt is adj hozzá. Alaposan keverd el.

4. lépés: Add hozzá a lencsét, keverd össze a hagymával, és egy-két perc pirítás után add hozzá az átmosott, lecsepegtetett és kinyomkodott savanyú káposztát is.

5. lépés: Öntsd fel annyi hideg vízzel, hogy ellepje, majd lefedve főzzed. FONTOS! A víz el fog főni, ezért gyakran ellenőrizd, nehogy leégjen. Mivel én legalább 5-6 órát szoktam a székelykáposztát főzni, ezért amint elfő a víz, pótolom, tehát újra öntök hozzá 2-3 dl-t, és gyakran kevergetem a káposztát. Mi szeretjük, ha van rajta egy kis lé, de ha te esetleg a szárazabb változatot szeretnéd, akkor hagyd, hogy a végén elfőjön a víz. (Viszont főzési idő alatt ajánlott pótolni a vizet, mert különben leég a káposzta, és nem puhul meg.

6. lépés: A végén tegyél egy edénybe 2-3 kanál növényi tejfölt, keverd simára két-három kanál forró káposztalével, majd öntsd a káposztához. Keverd meg fakanállal, forrald fel, majd zárd el. Azért nem adjuk a tejfölt azonnal a káposztához, mert darabos lesz.


Forrás:

Kép: toriavey.com

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkajánló

További cikkek »