Édes utazás a nagyvilágban – Észak-Amerika 7/6

Édes utazás a nagyvilágban – Észak-Amerika 7/6


A Bahama-szigetek karácsonyi édességei igazi kincsek! Amikor a pálmafákon égők fénye vibrál, a szigeteken található otthonokban ugyanaz a hangulat uralkodik: a karácsony nem csupán ünnep, hanem egy életöröm, amit ízekben, zenében és táncban élnek meg. Ott a karácsony a tengerparton szóló zenéről, a kókusz illatáról, a rumról és a közösségről szól, és minden süteménynek van legalább egy édes története. A Bahama-szigetek rumtortája is messze földön híres, de mivel arról már szó esett Jamaicában, ezért valami különlegesebbet szerettem volna hozni. Így jutottam el egy rácsos, édes, kókuszos finomsághoz, amit minden bahamai család asztalán megtalálsz az ünnepek alatt.

 

Coconut Tart – A bahamai karácsony íze és a Junkanoo édes ritmusa

A kókuszos rácsos pite a bahamai karácsony egyik legikonikusabb desszertje, ami kókuszreszelékkel, szerecsendióval, fahéjjal és színes lekvárral készül. A helyiek nemcsak édességként tekintenek rá, hanem a karácsony díszére, amit már napokkal az ünnep előtt közösen sütnek, zenét hallgatva, rumot kortyolva, és közben énekelve a Junkanoo fesztivál ritmusára.


A bahamai karácsony legfontosabb „dísze”

A Coconut Tart története egyidős magával a bahamai karácsonnyal. A recept alapjai az angol gyarmati időkből maradtak ránk: a brit piték hagyománya találkozott a karibi kókusz bőségszigetével. A helyiek a nehéz vajtésztát könnyedebbre formálták, a tölteléket pedig nem lekvárból, hanem reszelt kókusz, barna cukor és fűszerek keverékéből készítették el. Így született meg az a sütemény, ami azóta a bahamai otthonok édes szimbóluma lett.

A Coconut Tart nemcsak desszertnek készül, hanem karácsonyi ajándéknak is, amit a családtagok egymásnak adnak. A bahamai mondás szerint „ha Coconut Tartot kapsz, szeretnek. Ha kettőt, igazán szerencsés vagy.”


A Junkanoo legendája

A Coconut Tart illata összefonódott egy másik karácsonyi hagyománnyal: a Junkanoo ünnepével. Ez egy színes, zenés, táncos utcai karnevál, amelyet december 26-a és január 1-je között tartanak meg. A dobok, kagylókürtök, csörgők és trombiták kíséretében felvonuló táncosok színes papírból, tollakból és gyöngyökből készült ruhákat viselnek. Amikor a felvonulás véget ér, és a dobok elhalkulnak, a családok hazatérnek, leülnek az asztalhoz, és egy szelet kókuszos pitével zárják a napot. A fesztivál gyökerei Nyugat-Afrikába nyúlnak vissza, amikor a rabszolgák egyetlen szabadnapjukon zenével és tánccal ünnepelhettek, és a zene, az ízek, az életöröm örökre velük maradt.


A családi titok

A bahamai nagymamák receptjei szinte szent iratok. A tésztát vajjal és egy csipet szeretettel gyúrják, a tölteléket pedig „szemre” készítik. A tészta tetejére vékony rács kerül, amit dísznek rumos sziruppal kennek meg. A pite a sütőből kivéve aranybarna, belül illatos, és a kókusz ropogása minden falatban ott van.

A bahamai gyerekek számára ez az igazi karácsonyi illat, nem fenyő, nem fahéj, hanem a sülő kókusz és a cukor karamellizálódó illata.


Recept – Bahamai Coconut Tart (Kókuszos rácsos pite)

Hozzávalók a tésztához:

  • 300 g finomliszt
  • 150 g hideg vaj
  • 2 ek cukor
  • 1 tojás sárgája
  • 2-3 ek hideg víz
  • 1 csipet só

A töltelékhez:

  • 250 g reszelt kókusz
  • 100 g barna cukor
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1/2 tk őrölt fahéj
  • 1/4 tk szerecsendió
  • 50 ml sűrített tej
  • 1-2 ek rum (vagy kókusztej, ha alkoholmenteset szeretnél)
  • 2 ek gyümölcslekvár (mangó vagy eper)

Elkészítés:
1. A tésztához a lisztet, cukrot, sót és a hideg vajat morzsoljuk össze, majd a tojássárgájával és vízzel gyorsan gyúrjuk össze. Fóliába csomagolva legalább 30 percre tegyük hűtőbe.
2. A töltelékhez keverjük össze a kókuszt a barna cukorral, a fűszerekkel, a sűrített tejjel és a rummal.
3. A tészta 2/3 részét nyújtsuk ki, tegyük kivajazott piteformába, és simítsuk bele a kókuszos tölteléket.
4. Kenjük a tetejére a lekvárt vékonyan (ettől lesz szép fényes és enyhén gyümölcsös ízű).
5. A maradék tésztából vágjunk csíkokat, és rácsozzuk be a tetejét.
6. 180 °C-on kb. 30–35 perc alatt süssük aranybarnára.
7. Tálalás előtt megszórhatjuk porcukorral vagy meglocsolhatjuk egy kevés rumos sziruppal.

 

Csatlakozz hozzánk FACEBOOK-on is, ahol megtalálod az összes karácsonyi sütemény receptjét!

  

Forrás:

A coconut tart receptjét az MI segített felkutatni.

Felső kép: AI generált

Tetszett a cikk?

 

 

ÜnnepekVilága cikkajánló

További cikkek »