Édes utazás a nagyvilágban - Dél-Amerika 6/3

Édes utazás a nagyvilágban - Dél-Amerika 6/3


Chile karácsonya azért különleges, mert ott a forró nyárban is megvan a tél hangulata, csak épp fordítva: a tenger illatával, pálmafákkal és karácsonyi fűszerekkel.


Pan de Pascua és Cola de Mono – az ikonikus karácsonyi páros története 

Amikor a december beköszönt Chilében, furcsa, mégis meghitt látvány fogadja a turistákat: a forró nyárban ünnepelt karácsony. És ha Chile karácsonyát röviden kellene összefoglalni, azok egyértelműen ezek lennének: a Pan de Pascua, vagyis a gazdagon fűszerezett karácsonyi gyümölcskenyér, és a Cola de Mono, az édes, tejes-rumos likőr, amelyek nélkül nincs ünnep.

 

Európából Dél-Amerikába

A Pan de Pascua eredete a 19. századi európai bevándorlókhoz nyúlik vissza, akik Németországból, Svájcból és Olaszországból érkeztek Chile partjaira. Ők hozták magukkal a gyümölcskenyér és fűszeres kalács hagyományát – a német Stollen és az olasz Panettone is inspirálta ezt az édességet. A chilei háziasszonyok azonban gyorsan átszabták az európai receptet helyi ízekre:

  • az európai vaj helyett rumot és konyakot használtak,
  • a mandula és dió mellé mazsolát, aszalt barackot, datolyát tettek,
  • és természetesen belekerült a dél-amerikai szív melege – sok fahéj, szegfűszeg, méz és narancshéj.

Így született meg a Pan de Pascua, ami szó szerint azt jelenti: „Húsvéti kenyér”, hiszen a spanyol „Pascua” eredetileg az ünnepeket, elsősorban a Húsvétot jelentette. Ám Chilében a szó jelentése „karácsonyi” értelemben is elterjedt, így a Pan de Pascua mára a karácsony hivatalos süteményévé vált.


A chilei Pan de Pascua. Forrás: Carlosbayer, CC BY-SA 4.0, wikipedia

 

Cola de Mono

A Pan de Pascua soha nincs egyedül az asztalon. Mellé mindig odakerül a Cola de Mono („a majom farka”) nevű ital, ami egy különös, tejes, rumos, kávés likőr, amit hidegen fogyasztanak.

A név eredetére több legenda is utal:

  • Az egyik szerint Pedro Montt, Chile egyik elnöke, egyszer egy ünnepségen kávét és pálinkát kért, de a hideg italokat összekeverte, és megszületett a Cola de Montt, amit az emberek viccből Cola de Mono-nak kezdtek hívni (a spanyol szóvicc miatt: MonttMono).
  • Mások szerint a „majom farka” az ital erősségére és huncut hatására utal, hiszen egy pohár után már mindenkinek jobb kedve lesz.

Bárhogy is legyen, a Cola de Mono azóta a chilei karácsony elengedhetetlen része, és minden családnak megvan a saját titkos receptje: egyesek kávéval, mások csokoládéval, megint mások vaníliával vagy pisco-val (helyi párlattal) készítik.


Cola de Mono. Forrás: B1mbo, CC BY-SA 3.0, wikipedia

 

Ünnepi hagyomány és hangulat

A karácsony Chilében a családról, a zenéről és a közös vacsoráról szól. A házak előtt pálmafákon villódznak a fények, az udvarokon grilleznek az emberek, és a desszertasztalnál ott illatozik a Pan de Pascua, mellette jéghidegen a Cola de Mono. A gyerekek ilyenkor az „El Viejito Pascuero”-t, azaz „a Karácsonyi Öregembert” várják – ő a chilei Télapó –, a felnőttek pedig hajnalig beszélgetnek, koccintanak, és esznek még „egy utolsó szeletet” ebből a nehéz, illatos süteményből.

 

Pan de Pascua recept (eredeti chilei változat)

Hozzávalók:

  • 250 g vaj
  • 200 g barna cukor
  • 4 tojás
  • 2 evőkanál méz
  • 100 ml rum vagy konyak
  • 250 g liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál fahéj
  • ½ teáskanál őrölt szegfűszeg
  • ½ teáskanál szerecsendió
  • 100 g aprított dió
  • 100 g mazsola
  • 100 g kandírozott gyümölcs
  • 50 g aszalt sárgabarack
  • reszelt narancshéj

Elkészítés:

  1. A vajat és a cukrot habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat, mézet és a rumot.
  2. A lisztet a sütőporral és fűszerekkel összekeverjük, majd a nedves hozzávalókhoz adjuk.
  3. Végül beleforgatjuk a gyümölcsöket, diót és a narancshéjat.
  4. Kivajazott formában 170 °C-on kb. 50–60 percig sütjük, míg aranybarna lesz.
  5. Hagyjuk kihűlni, majd porcukorral vagy mázzal díszítjük.

 

Cola de Mono recept (hagyományos)

Hozzávalók:

  • 1 liter tej
  • 200 g cukor
  • 1 rúd fahéj
  • 3 szegfűszeg
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 csésze erős feketekávé
  • 250 ml pisco, rum vagy brandy
  • csipet szerecsendió

Elkészítés:

  1. A tejet a cukorral, fahéjjal és szegfűszeggel felforraljuk.
  2. Levesszük a tűzről, belekeverjük a vaníliát és a kávét, majd hagyjuk kihűlni.
  3. Hozzáadjuk a párlatot és a szerecsendiót.
  4. Hűtve tálaljuk, jégkockákkal, akár tejszínhabbal.

 

Érdekességek

  • A Pan de Pascua és a Cola de Mono minden chilei háztartásban együtt készül – a legtöbben már december elején elkezdik sütni, hogy az ízek jól összeérjenek.
  • A hagyomány szerint, ha valaki a Pan de Pascua első szeletét még karácsony előtt megkóstolja, szerencse fogja kísérni az új évben.
  • A Cola de Mono népszerűsége akkora, hogy ma már palackozva is kapható minden boltban, de a legtöbben még mindig a „nagymama receptje” szerint készítik.

Ez a kettős – a Pan de Pascua és a Cola de Mono – nemcsak egy étel és ital párosa, hanem Chile karácsonyának szimbóluma: egy kis Európa Dél-Amerika szívében, amit átitatott a napsütés, a rum és a családi szeretet.


Csatlakozz hozzánk FACEBOOK-on is, ahol megtalálod az összes karácsonyi sütemény receptjét!

 

Forrás:

wikipedia

A Pan de Pascua és Cola de Mono receptjét az MI segített felkutatni.

Felső kép: wikimedia commons

Tetszett a cikk?

 

 

ÜnnepekVilága cikkajánló

További cikkek »