Édes utazás a nagyvilágban - Dél-Amerika 6/3
Chile karácsonya azért különleges, mert ott a forró nyárban is megvan a tél hangulata, csak épp fordítva: a tenger illatával, pálmafákkal és karácsonyi fűszerekkel.
Pan de Pascua és Cola de Mono – az ikonikus karácsonyi páros története
Amikor a december beköszönt Chilében, furcsa, mégis meghitt látvány fogadja a turistákat: a forró nyárban ünnepelt karácsony. És ha Chile karácsonyát röviden kellene összefoglalni, azok egyértelműen ezek lennének: a Pan de Pascua, vagyis a gazdagon fűszerezett karácsonyi gyümölcskenyér, és a Cola de Mono, az édes, tejes-rumos likőr, amelyek nélkül nincs ünnep.
Európából Dél-Amerikába
A Pan de Pascua eredete a 19. századi európai bevándorlókhoz nyúlik vissza, akik Németországból, Svájcból és Olaszországból érkeztek Chile partjaira. Ők hozták magukkal a gyümölcskenyér és fűszeres kalács hagyományát – a német Stollen és az olasz Panettone is inspirálta ezt az édességet. A chilei háziasszonyok azonban gyorsan átszabták az európai receptet helyi ízekre:
- az európai vaj helyett rumot és konyakot használtak,
- a mandula és dió mellé mazsolát, aszalt barackot, datolyát tettek,
- és természetesen belekerült a dél-amerikai szív melege – sok fahéj, szegfűszeg, méz és narancshéj.
Így született meg a Pan de Pascua, ami szó szerint azt jelenti: „Húsvéti kenyér”, hiszen a spanyol „Pascua” eredetileg az ünnepeket, elsősorban a Húsvétot jelentette. Ám Chilében a szó jelentése „karácsonyi” értelemben is elterjedt, így a Pan de Pascua mára a karácsony hivatalos süteményévé vált.

A chilei Pan de Pascua. Forrás: Carlosbayer, CC BY-SA 4.0, wikipedia
Cola de Mono
A Pan de Pascua soha nincs egyedül az asztalon. Mellé mindig odakerül a Cola de Mono („a majom farka”) nevű ital, ami egy különös, tejes, rumos, kávés likőr, amit hidegen fogyasztanak.
A név eredetére több legenda is utal:
- Az egyik szerint Pedro Montt, Chile egyik elnöke, egyszer egy ünnepségen kávét és pálinkát kért, de a hideg italokat összekeverte, és megszületett a Cola de Montt, amit az emberek viccből Cola de Mono-nak kezdtek hívni (a spanyol szóvicc miatt: Montt → Mono).
- Mások szerint a „majom farka” az ital erősségére és huncut hatására utal, hiszen egy pohár után már mindenkinek jobb kedve lesz.
Bárhogy is legyen, a Cola de Mono azóta a chilei karácsony elengedhetetlen része, és minden családnak megvan a saját titkos receptje: egyesek kávéval, mások csokoládéval, megint mások vaníliával vagy pisco-val (helyi párlattal) készítik.

Cola de Mono. Forrás: B1mbo, CC BY-SA 3.0, wikipedia
Ünnepi hagyomány és hangulat
A karácsony Chilében a családról, a zenéről és a közös vacsoráról szól. A házak előtt pálmafákon villódznak a fények, az udvarokon grilleznek az emberek, és a desszertasztalnál ott illatozik a Pan de Pascua, mellette jéghidegen a Cola de Mono. A gyerekek ilyenkor az „El Viejito Pascuero”-t, azaz „a Karácsonyi Öregembert” várják – ő a chilei Télapó –, a felnőttek pedig hajnalig beszélgetnek, koccintanak, és esznek még „egy utolsó szeletet” ebből a nehéz, illatos süteményből.
Pan de Pascua recept (eredeti chilei változat)
Hozzávalók:
- 250 g vaj
- 200 g barna cukor
- 4 tojás
- 2 evőkanál méz
- 100 ml rum vagy konyak
- 250 g liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál fahéj
- ½ teáskanál őrölt szegfűszeg
- ½ teáskanál szerecsendió
- 100 g aprított dió
- 100 g mazsola
- 100 g kandírozott gyümölcs
- 50 g aszalt sárgabarack
- reszelt narancshéj
Elkészítés:
- A vajat és a cukrot habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat, mézet és a rumot.
- A lisztet a sütőporral és fűszerekkel összekeverjük, majd a nedves hozzávalókhoz adjuk.
- Végül beleforgatjuk a gyümölcsöket, diót és a narancshéjat.
- Kivajazott formában 170 °C-on kb. 50–60 percig sütjük, míg aranybarna lesz.
- Hagyjuk kihűlni, majd porcukorral vagy mázzal díszítjük.
Cola de Mono recept (hagyományos)
Hozzávalók:
- 1 liter tej
- 200 g cukor
- 1 rúd fahéj
- 3 szegfűszeg
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 csésze erős feketekávé
- 250 ml pisco, rum vagy brandy
- csipet szerecsendió
Elkészítés:
- A tejet a cukorral, fahéjjal és szegfűszeggel felforraljuk.
- Levesszük a tűzről, belekeverjük a vaníliát és a kávét, majd hagyjuk kihűlni.
- Hozzáadjuk a párlatot és a szerecsendiót.
- Hűtve tálaljuk, jégkockákkal, akár tejszínhabbal.
Érdekességek
- A Pan de Pascua és a Cola de Mono minden chilei háztartásban együtt készül – a legtöbben már december elején elkezdik sütni, hogy az ízek jól összeérjenek.
- A hagyomány szerint, ha valaki a Pan de Pascua első szeletét még karácsony előtt megkóstolja, szerencse fogja kísérni az új évben.
- A Cola de Mono népszerűsége akkora, hogy ma már palackozva is kapható minden boltban, de a legtöbben még mindig a „nagymama receptje” szerint készítik.
Ez a kettős – a Pan de Pascua és a Cola de Mono – nemcsak egy étel és ital párosa, hanem Chile karácsonyának szimbóluma: egy kis Európa Dél-Amerika szívében, amit átitatott a napsütés, a rum és a családi szeretet.
Csatlakozz hozzánk FACEBOOK-on is, ahol megtalálod az összes karácsonyi sütemény receptjét!
Forrás:
A Pan de Pascua és Cola de Mono receptjét az MI segített felkutatni.
Felső kép: wikimedia commons
ÜnnepekVilága cikkajánló