Édes utazás a nagyvilágban – Észak-Amerika 7/3
Butter Tart – Kanada egyik legikonikusabb desszertje
A Butter Tart nem csupán egy apró pite; ez Kanada egyik legikonikusabb desszertje, amelyben minden falat a vidéki tél hangulatát hozza: hófödte fenyvesek, füstölgő kandalló, friss vaj illata és egy kis aranyló karamell, amely a gyermekkori karácsonyokat idézi meg. A kanadaiak számára a butter tart egy örökség, és egy édes vallomás arról, hogyan születik harmónia az egyszerűségből.
A pionírok desszertje (történelmi háttér)
A Butter Tart eredete egészen a 17–18. századig nyúlik vissza, a francia és brit telepesek korába. A Kanada keleti részén letelepedett franciák, az úgynevezett "filles du roi" (a király lányai, vagyis az 1600-as években Franciaországból küldött, házasságra ösztönzött fiatal nők) hozták magukkal a francia piték, flanok és cukros sütemények hagyományát. Ezekből alakult ki az, amit később tart-ként (kis pite) kezdtek nevezni.
A korai receptekben vaj, cukor, tojás és néha szárított gyümölcs szerepelt, vagyis luxusnak számító alapanyagok a hideg kanadai teleken. A „Butter Tart” első írásos formában 1900 körül jelent meg Ontarióban, a Royal Victoria Hospital Women’s Auxiliary Cookbook szakácskönyvben. Innen indult hódító útjára, és vált szinte minden kanadai háztartás állandó ünnepi süteményévé.
A tartományok édessége és az identitás szimbóluma
Kanadában szinte minden tartomány saját változatot vall magáénak:
- Ontario tartja magát a Butter Tart „születési helyének”. Itt is rendezik meg évente a híres Butter Tart Festival-t, ahol több ezer pite versenyez az „ország legjobbja” címért.
- Québec Butter Tart változata inkább francia utánzat, gazdagabb, krémesebb, és gyakran juharsziruppal édesített.
- Nova Scotia és New Brunswick pitéje mazsolás, néha melasszal is ízesített.
- Nyugat Kanada (Alberta, British Columbia) a ragacsos, karamellesebb verziókat kedveli; gyakran bourbonnal vagy pekándióval megbolondítva.
Az, hogy a Butter Tart-ot mazsolával, vagy anélkül kell-e készíteni, már évszázados vita témája. Ez Kanadában igen fontos kérdés, majdnem akkora jelentősége van, mint azt megtudni, hogy kié a világ legjobb hokicsapata. A "raisin debate" néven ismert vita családokat is megoszthat, abban viszont mindenki egyetért, hogy az igazi butter tartnak ragacsosnak, aranylónak és lágyan omlósnak kell lennie.
Kulturális és érzelmi jelentés
A butter tart nem a luxus sütemények közé tartozik, ezért nem a díszítés, vagy a drága alapanyag, hanem az érzés teszi különlegessé: a vaj, a cukor és a meleg karamell találkozása egyszerű, de mélyen nosztalgikus élményt ad. Sok kanadai családban ez a karácsonyi asztal „első számú otthoni sütije”. A gyerekek segítenek a tésztát formázni, az anyák keverik a tölteléket, a nagymamák pedig őrzik a titkos arányokat; kicsit több juharszirup, kicsit kevesebb cukor, és „mindig vajjal, sosem margarinnal” kell elkészíteni.
A butter tart-hoz fűződik egy kedves legenda is, mely szerint egy kis ontariói faluban élt egy fiatalasszony, akinek nem sok mindene akadt, amiből finom édességet varázsolhatott volna az ünnepi asztalra. Amit otthon talált, azt használta fel: kis darab tésztára vajat, cukrot és pár mazsolát melegített, hogy amikor a férje a hideg időben az erdőben dolgozik, akkor legyen valami kis meleg, amit elfogyaszthat. Amikor a férfi kibontotta a csomagot, a tészta meg volt repedve, a karamell pedig kifolyt – szív alakúvá vált az édesség. Innen ered a mondás, hogy „a butter tart nem tökéletes, ha nem reped meg - olyan, akár az emberi szív, amikor szeret.”

Pekándiós Butter Tart. Forrás: Hisakazu Watanabe, CC BY-SA 2.0, wikipedia
Butter Tart – klasszikus kanadai recept (12 darab)
Hozzávalók:
Tésztához:
- 250 g finomliszt
- 1 ek cukor
- 1/2 tk só
- 150 g hideg vaj, felkockázva
- 3–4 ek jéghideg víz
Töltelékhez:
- 120 g barna cukor
- 60 ml juharszirup (vagy kukoricaszirup)
- 60 ml olvasztott vaj
- 1 nagy tojás
- 1 tk vaníliakivonat
- 1 csipet só
- (opcionálisan) 50 g mazsola vagy aprított pekándió
Elkészítés:
- Tészta: A lisztet, cukrot és sót keverjük össze. Dolgozzuk bele a hideg vajat, míg morzsás lesz. Apránként adjuk hozzá a hideg vizet, amíg a tészta összeáll. Csomagoljuk fóliába, és pihentessük a hűtőben legalább 30 percig.
- Melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra. Nyújtsuk ki a tésztát kb. 3 mm vastagra, és szúrjunk ki belőle 10–12 cm-es köröket. Béleljük ki vele a muffinformákat (vagy kis piteformákat).
- Töltelék: Egy tálban keverjük össze a cukrot, juharszirupot, olvasztott vajat, tojást, vaníliát és sót. Ha használunk mazsolát, szórjuk a formák aljára, és öntsük rá a tölteléket (kb. 2/3-ig).
- Süssük 20–25 percig, amíg a töltelék buborékol és aranybarna lesz, a szélek kissé megkaramellizálódnak.
- Hagyjuk 10–15 percig hűlni, mielőtt kivesszük a formából, mert a töltelék ekkor szilárdul meg.
Tipp:
- A „lágy közepű” butter tart a legautentikusabb: amikor a töltelék enyhén kifolyik, az jelzi a tökéletes állagot.
- Aki édesebben szereti, juharsziruppal édesítheti.
- Aki kevésbé, egy részét cserélje ki melaszra, ami sötétebb, mélyebb ízt ad.
Tálalás és hangulat
A butter tartot forrón, langyosan vagy hidegen is fogyasztják, de a legfinomabb, ha frissen, egy gőzölgő csésze kávéval vagy forró csokival tálaljuk. Klasszikus kanadai karácsonyi asztalon gyakran kerül mellé mince pie (angol gyümölcsös pite) és Nanaimo bar is.
A butter tart Kanada lelke: apró, szerény, de mélyről jövő édesség. Nincs benne pompa, sem hivalkodás, csupán melegség, otthonosság, és a tudat, hogy a tél legfagyosabb éjszakáján is van valami, ami megédesíti a napokat.
„Az igazi butter tartban ott van minden, amit Kanada jelent: csend, hó, szeretet és egy kis olvadt vaj.”
Csatlakozz hozzánk FACEBOOK-on is, ahol megtalálod az összes karácsonyi sütemény receptjét!
Forrás:
A butter tart receptjét az MI segített felkutatni.
Felső kép: AI generált
ÜnnepekVilága cikkajánló