Édes utazás a nagyvilágban – Európa 7/4
Melomakarona – A görög karácsony mézes áldása
A görög karácsony illata nem a fenyőé, de nem is a forralt boré, vagy a sült gesztenyéé. Hanem a méz, a narancs, a fahéj és a dió illatáé, amik annak a süteménynek a hozzávalói, ami minden görög család asztalán megtalálható az ünnep idején: a melomakarona. A sütőből kiáramló friss fűszeres illat a tengerparti házakban, a szigetek szűk utcáin, de még Athén kőépületei között is azt jelzik: közeleg a karácsony.
Egy ősi áldozati étel története
A melomakarona igazi kincs. De a története még ennél is különlegesebb: egy ősi, pogány eredetű rituáléból született, amelyet a keresztény hagyomány tett a szeretet és az újjászületés jelképévé. Gyökerei messzire, egészen az ókori Görögországba nyúlnak vissza. A makaria nevű étel akkoriban a halotti lakomák része volt, búzalisztből és olívaolajból készült, s az elhunytak lelkeiért ajánlották fel. A szó maga is ezt jelenti: makaria = „áldott”, „boldog”.
Évszázadokkal később, amikor a kereszténység átvette az uralmat a pogány szertartások felett, a nép nem feledte a régi ízeket. A makariaból melomakarona lett, vagyis „áldott étel”, a halálból élet, a szomorúságból öröm. Így vált ez a sütemény a karácsony, az új élet és az áldás képviselőjévé.

Minden görög család asztalán megtalálható a melomakarona. Forrás: Alexander Baxevanis, CC BY 2.0, wikipedia
A méz az örökkévalóság szimbóluma
A görögök számára a méz nem csupán édesítő volt, hanem mennyei ajándék, az isteni élet szimbóluma. A régi hiedelem szerint a méz „megőrzi” azt, amit befed, így a lélek örökkévalóságát is jelképezte. Ezért mártják a frissen sült melomakaronát mézszirupba: a méz nemcsak fényt és ízt ad neki, hanem „megerősíti” a jókívánságokat is.
Karácsony estéjén minden ház asztalán megtalálható a melomakarona, s ha valaki látogatóba érkezik, az első dolog, amivel kínálják ez az apró, aranyló, diós sütemény, mert a vendéglátás a görög kultúra része. A görögök úgy vélik, hogy „aki melomakaronát ad, az áldást ad.”
Eredeti görög melomakarona recept
Hozzávalók (kb. 30 darabhoz):
A tésztához:
- 500 g liszt
- 100 g búzadara
- 200 ml olívaolaj
- 100 ml narancslé
- 2 ek méz
- 100 g cukor
- 1 tk sütőpor
- 1 tk fahéj
- ½ tk őrölt szegfűszeg
- 1 narancs reszelt héja
A sziruphoz:
- 200 ml víz
- 200 g méz
- 100 g cukor
- 1 fahéjrúd
- 2–3 szelet narancshéj
A tetejére:
- 100 g aprított dió
- 1 tk őrölt fahéj
Elkészítés:
- A tészta hozzávalóit keverjük össze egy nagy tálban: először a folyadékokat, majd a száraz összetevőket. Lágy, formázható masszát kapunk.
- Kis ovális formákat (kb. dió nagyságúakat) készítünk, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
- 180°C-on kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Közben a szirup hozzávalóit felforraljuk, majd 5 percig gyöngyöztetjük.
- A forró süteményeket még melegen a langyos szirupba merítjük, hogy jól magukba szívják.
- Tálalás előtt megszórjuk aprított dióval és egy csipet fahéjjal.
Tipp: a melomakarona másnapra lesz igazán tökéletes, amikor a méz átjárja, és minden falatban ott lesz az ünnep íze.

Melomakarona. Forrás: Templar52, wikipedia
Érdekességek és hagyományok
- A görög házakban karácsonykor a melomakarona és kourabiedes (porcukros mandulás keksz) mindig együtt kerül az asztalra. Az egyik a méz édességét, a másik a hó tisztaságát jelképezi.
- A hagyomány szerint nem illik karácsony napján az utolsó darabot elvenni a tálról, mert aki megteszi, „elveszi a szerencsét is”.
- Egyes régiókban a mézbe mártott süteményt szentelt vízzel permetezik meg karácsony reggelén, mielőtt a család tagjai megkóstolják.
Amikor a görögök mézbe mártják a frissen sült tésztát, valójában egy ősi üzenetet adnak tovább: "Minden, ami édes, az élet ajándéka, és minden ajándék, amit szeretetből adunk, szent."
Forrás:
A melomakarona receptjét az MI segített felkutatni.
Felső kép: Kalambaki2, CC BY-SA 3.0, wikipedia
ÜnnepekVilága cikkajánló