Édes utazás a nagyvilágban – Európa 7/4

Édes utazás a nagyvilágban – Európa 7/4


Melomakarona – A görög karácsony mézes áldása

A görög karácsony illata nem a fenyőé, de nem is a forralt boré, vagy a sült gesztenyéé. Hanem a méz, a narancs, a fahéj és a dió illatáé, amik annak a süteménynek a hozzávalói, ami minden görög család asztalán megtalálható az ünnep idején: a melomakarona. A sütőből kiáramló friss fűszeres illat a tengerparti házakban, a szigetek szűk utcáin, de még Athén kőépületei között is azt jelzik: közeleg a karácsony.

 

Egy ősi áldozati étel története

A melomakarona igazi kincs. De a története még ennél is különlegesebb: egy ősi, pogány eredetű rituáléból született, amelyet a keresztény hagyomány tett a szeretet és az újjászületés jelképévé. Gyökerei messzire, egészen az ókori Görögországba nyúlnak vissza. A makaria nevű étel akkoriban a halotti lakomák része volt, búzalisztből és olívaolajból készült, s az elhunytak lelkeiért ajánlották fel. A szó maga is ezt jelenti: makaria = „áldott”, „boldog”.

Évszázadokkal később, amikor a kereszténység átvette az uralmat a pogány szertartások felett, a nép nem feledte a régi ízeket. A makariaból melomakarona lett, vagyis „áldott étel”, a halálból élet, a szomorúságból öröm. Így vált ez a sütemény a karácsony, az új élet és az áldás képviselőjévé.


Minden görög család asztalán megtalálható a melomakarona. Forrás: Alexander Baxevanis, CC BY 2.0, wikipedia


A méz az örökkévalóság szimbóluma

A görögök számára a méz nem csupán édesítő volt, hanem mennyei ajándék, az isteni élet szimbóluma. A régi hiedelem szerint a méz „megőrzi” azt, amit befed, így a lélek örökkévalóságát is jelképezte. Ezért mártják a frissen sült melomakaronát mézszirupba: a méz nemcsak fényt és ízt ad neki, hanem „megerősíti” a jókívánságokat is.

Karácsony estéjén minden ház asztalán megtalálható a melomakarona, s ha valaki látogatóba érkezik, az első dolog, amivel kínálják ez az apró, aranyló, diós sütemény, mert a vendéglátás a görög kultúra része. A görögök úgy vélik, hogy aki melomakaronát ad, az áldást ad.”

 

Eredeti görög melomakarona recept

Hozzávalók (kb. 30 darabhoz):

A tésztához:

  • 500 g liszt
  • 100 g búzadara
  • 200 ml olívaolaj
  • 100 ml narancslé
  • 2 ek méz
  • 100 g cukor
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk fahéj
  • ½ tk őrölt szegfűszeg
  • 1 narancs reszelt héja

A sziruphoz:

  • 200 ml víz
  • 200 g méz
  • 100 g cukor
  • 1 fahéjrúd
  • 2–3 szelet narancshéj

A tetejére:

  • 100 g aprított dió
  • 1 tk őrölt fahéj

Elkészítés:

  1. A tészta hozzávalóit keverjük össze egy nagy tálban: először a folyadékokat, majd a száraz összetevőket. Lágy, formázható masszát kapunk.
  2. Kis ovális formákat (kb. dió nagyságúakat) készítünk, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
  3. 180°C-on kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük.
  4. Közben a szirup hozzávalóit felforraljuk, majd 5 percig gyöngyöztetjük.
  5. A forró süteményeket még melegen a langyos szirupba merítjük, hogy jól magukba szívják.
  6. Tálalás előtt megszórjuk aprított dióval és egy csipet fahéjjal.

Tipp: a melomakarona másnapra lesz igazán tökéletes, amikor a méz átjárja, és minden falatban ott lesz az ünnep íze.


Melomakarona. Forrás: Templar52, wikipedia

 

Érdekességek és hagyományok

  • A görög házakban karácsonykor a melomakarona és kourabiedes (porcukros mandulás keksz) mindig együtt kerül az asztalra. Az egyik a méz édességét, a másik a hó tisztaságát jelképezi.
  • A hagyomány szerint nem illik karácsony napján az utolsó darabot elvenni a tálról, mert aki megteszi, „elveszi a szerencsét is”.
  • Egyes régiókban a mézbe mártott süteményt szentelt vízzel permetezik meg karácsony reggelén, mielőtt a család tagjai megkóstolják.


Amikor a görögök mézbe mártják a frissen sült tésztát, valójában egy ősi üzenetet adnak tovább: "Minden, ami édes, az élet ajándéka, és minden ajándék, amit szeretetből adunk, szent."


Forrás:

wikipedia

A melomakarona receptjét az MI segített felkutatni.

Felső kép: Kalambaki2, CC BY-SA 3.0, wikipedia

Tetszett a cikk?

 

 

ÜnnepekVilága cikkajánló

További cikkek »