Édes utazás a nagyvilágban - Dél-Amerika 6/1
Pan Dulce – a bevándorlók karácsonyi kenyerének története
A történet, amely Európából indult és Buenos Airesben született újjá
Ha karácsony idején végigsétálnánk Buenos Aires utcáin, minden pékségből ugyanaz az illat szállna fel: édes, vajjal, vaníliával, rummal és kandírozott gyümölccsel telt levegő. Ez a Pan Dulce, Argentína ikonikus karácsonyi kalácsa, amely ugyan olasz gyökerű, mégis egészen más történetet mesél el, mint a vele rokonságban álló Panettone - a beilleszkedés, az otthonteremtés és a szív melege történetét.
A 19. század végén és a 20. század elején több mint kétmillió olasz hagyta el hazáját a jobb élet reményében, és Argentínába költözött. A legtöbben Buenos Airesben telepedtek le, és magukkal hozták az ünnepeik szokásait is, köztük a híres milánói Panettone receptjét. Csakhogy a dél-amerikai éghajlat, a helyi alapanyagok és az új élet ízei átalakították a régi hagyományt.
Az olasz Panettone nehéz, vajas tésztája Dél-Amerikában könnyedebb és gyümölcsösebb lett, a mazsola mellé ananász, papaya és kókusz került. A hagyományos kupolaforma sokszor kerek kalács vagy rácsos sütemény lett, és a tetejét rumos cukormázzal vonták be.
A bevándorló pékmesterek - mint például a híres Vicente Locche, aki az 1890-es években Buenos Airesben nyitott pékséget – új életet leheltek a régi receptbe, és a Pan Dulce hamarosan az egész ország karácsonyi asztalára felkerült. A családok nem egyszerűen sütötték – ajándékozták is. Minden szomszéd, barát és rokoni ház kapott egy szeletet vagy egy egész kalácsot, ezzel is kifejezve a közösséghez tartozást.
Az argentin Pan Dulce jelentése
A Pan Dulce Argentínában a szeretet, a vendégszeretet és a közösség jelképe. Az olasz szó, Panettone, eredetileg „Toni kenyere” volt, a legendás milánói pék után, de a latin-amerikai változat jelentése „mindenki édes kenyere”.
A Buenos Aires-i pékségek ablakában már december elején megjelennek a Pan Dulce-hegyek, fényes celofánba csomagolva, arany szalaggal átkötve. A karácsonyi éjszaka után, éjfélkor, mikor a harangok zúgnak, és az emberek az utcán táncolnak, egy szelet Pan Dulce és egy pohár pezsgő kerül az asztalra. Ez a pillanat nem a gazdagságról, hanem az összetartozásról szól.
Recept: Argentin Pan Dulce (karácsonyi édes kenyér)
Hozzávalók (1 nagy vagy 2 kisebb kalácshoz):
- 500 g finomliszt
- 100 g cukor
- 120 g vaj, olvasztva
- 3 tojás
- 1 tasak (7 g) szárított élesztő
- 150 ml meleg tej
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 teáskanál rum
- 1 narancs reszelt héja
- 1/2 teáskanál só
Töltelékhez:
- 100 g mazsola (rumba áztatva)
- 100 g kandírozott gyümölcs (ananász, papaya, narancshéj)
- 50 g durvára vágott dió vagy mandula
Tetejére:
- 1 tojás a kenéshez
- porcukor vagy rumos cukormáz díszítésnek
Elkészítés
- Az élesztőt feloldjuk a langyos tejben, egy teáskanál cukorral, és 10 percig állni hagyjuk.
- A tésztához a lisztet, cukrot, sót, vaníliát, rumot, narancshéjat és a felvert tojásokat egy tálban összekeverjük.
- Hozzáadjuk az olvasztott vajat és az élesztős tejet, majd lágy, kissé ragacsos tésztát dagasztunk belőle (kézzel kb. 10 perc).
- Letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztjük.
- A tésztát kinyújtjuk, beleforgatjuk a mazsolát, gyümölcsöket és diót, majd gömbölyítjük, és sütőpapíros formába tesszük.
- Újabb 30 percet kelesztjük.
- A tetejét megkenjük tojással, és 180°C-on 35–40 percig sütjük.
- Amikor kihűlt, rumos cukormázzal díszítjük, és megszórjuk egy kevés gyümölccsel.
A Pan Dulce Európa és Dél-Amerika kézfogása egy karácsonyi asztalon. Egy falat a múltnak, a családnak, és azoknak az embereknek, akik új hazát, új életet, de a régiből megőrzött ízeket teremtettek maguknak.
Egy kis érdekesség
- A Pan Dulce az argentin postai csomagokban is hagyományosan megtalálható: karácsony előtt rengeteg család küld egyet rokonainak, akik vidéken élnek.
- Az édes kenyér a társadalmi egyenlőség szimbóluma is lett: ugyanazt a süteményt eszik a városi irodákban és a kis falusi otthonokban.
- Egyes pékségekben már „Pan Dulce Solidario” néven sütik; ezek jótékonysági sütések, amelyek bevételéből szegényebb családokat támogatnak az ünnepek idején.
Pan Dulce és Panettone
A Pan Dulce és a Panettone rokonságban állnak, de nem ugyanazok, csak hasonlók, vagyis testvérek, de nem ikrek.
- A Panettone olasz eredetű, Milánóból származik, a története egy kedves legenda köré épül (amiről már korábban volt szó).
- A Pan Dulce-t viszont az olasz bevándorlók vitték magukkal Argentínába az 1800-as évek végén, és ott átalakult a dél-amerikai ízlés szerint:
- több rum, több szárított gyümölcs,
- gyakran van benne ananász, papaya, kókusz,
- a tésztája könnyebb,
- és gyakran máz vagy cukormáz borítja a tetejét.
A Pan Dulce tehát az olasz Panettone trópusi unokatestvére, és Argentínában nem karácsony a karácsony nélküle. De ami miatt igazán különlegessé válik, az a bevándorlás és közösség története, hiszen arról szól, hogyan olvadt össze az európai hagyomány a latin szív melegségével.
Csatlakozz hozzánk FACEBOOK-on is, ahol megtalálod az összes karácsonyi sütemény receptjét!
Forrás:
A Pan Dulce receptjét az MI segített felkutatni.
Felső kép: wikimedia commons
ÜnnepekVilága cikkajánló