Édes utazás a nagyvilágban – Ázsia 7/1

Édes utazás a nagyvilágban – Ázsia 7/1


Grúzia egy kicsit kakukktojás az ázsiai vonalon, mert földrajzilag és kulturálisan is átmeneti ország Kelet-Európa és Ázsia között. Mivel a Kaukázus-hegység vonala a hivatalos határ, így Grúzia történelmileg, kulturálisan és földrajzilag is mindkettőhöz kötődik. A legtöbb mai besorolás Ázsiához sorolja, de gyakran Európa keleti pereméhez is kapcsolják, éppen ez adja a varázsát. Ezért Grúzia hagyományait, történetét egy átvezető epizódnak szánom a sorozatomban: egy édesség, amely Európa télies hangulatát és Ázsia mézes-fűszeres melegét egyszerre hordozza.


Gozinaki – A grúz karácsony aranyszínű édessége

Grúziában a karácsony nem a rohanásról szól. Amikor a hegyek között elcsendesedik a táj, és a havas templomtornyok felett megcsillan a hold, a házakban lassan elkezd sülni az aranyMert a grúz konyhában van egy édesség, ami a nap fényét is magában hordozza: a gozinaki, ami az ország ünnepi büszkesége. Ez a ragyogó, mézzel és dióval készült finomság nemcsak egy sütemény, hanem jókívánság, áldás és rituálé is egyszerre. 

 

Az édesség, ami a napot őrzi

A gozinaki legendája régebbi, mint maga a keresztény karácsony. A grúz hagyomány szerint már az ókori Kolkhiszban (ahonnan a görög mítoszok szerint Iaszón elhozta az aranygyapjút) is készítettek mézes-diós édességeket az újév tiszteletére. A dió a bölcsességet, a méz pedig az élet édességét jelentette, és ha valaki karácsony estéjén evett gozinakit, úgy hitték, az egész következő éve „édes és erős” lesz, mint a méz és a dió együtt.

Később, amikor a kereszténység elterjedt a Kaukázusban, a gozinaki a karácsonyi asztal elmaradhatatlan része lett. A hagyományos grúz karácsonyt január 7-én ünneplik, és ekkor a családok a legszebb tálra teszik a gozinakit; az asztal közepére, a gyertyák mellé. Nem szabad addig megkóstolni, amíg a legidősebb családtag keresztet nem vet fölötte, és áldást nem mond. 


A család ünnepi rituáléja

A hagyományok szerint a gozinakit a férfiak készítették, gyakran az udvaron, nagy rézserpenyőben. A mézet addig főzték, amíg sötét aranyszínű nem lett, majd hozzáadták a diót, és addig keverték, amíg minden diószem a mézbe nem burkolózott. Ekkor a forró masszát kiöntötték egy lapos deszkára, kézzel eligazították, és éles késsel gyémánt alakú darabokra vágták, mert a gyémánt a nap sugarát jelképezi, a fényt, amely visszatér a hosszú tél után. Aki a legszebben tudta elvágni a Gozinakit, arról azt mondták, hogy szerencséje lesz egész évben, mert biztos kézzel és jó szívvel dolgozik.

A grúz karácsony maga is egy különleges elegy: egyszerre mélyen vallásos és családias, mégis vidám. A templomokban gyertyafényben tartják az éjféli misét, az utcákon pedig csendben vonulnak a Alilo-menetek: fehérbe öltözött énekesek, akik házról házra járva hirdetik a békét, és mindenhol egy tál gozinakit kapnak ajándékba. Grúziában ugyanis nincs karácsony gozinaki nélkül. Ha valaki távol él, a családja gyakran küld neki egy dobozzal, mert a méz és a dió együtt az otthon ígérete. Ahogy a mondás tartja: Ha gozinakit kapsz, az azt jelenti, hogy valaki messziről is szeret téged.”


A grúz konyha remeke. Forrás: AI generált kép

 

Eredeti recept – Gozinaki (grúz mézes diócsemege)

Hozzávalók:

  • 300 g dióbél (vagy vegyesen dió és mogyoró)
  • 200 g méz (jó minőségű, sűrű virágméz)
  • csipet só
  • kevés olaj a tál kikenéséhez

Elkészítés:

  1. A diót durvára vágjuk, majd száraz serpenyőben illatosra pirítjuk (vigyázz, ne égjen meg!).
  2. A mézet egy vastag falú edényben közepes lángon elkezdjük melegíteni.
    Addig főzzük, amíg mély aranybarna színt kap, és a szirup sűrűn folyóvá válik (kb. 8–10 perc).
  3. Ekkor hozzáadjuk a pirított diót és egy csipet sót.
    Gyorsan, de alaposan összekeverjük, hogy minden diót bevonjon a méz.
  4. Azonnal kiöntjük egy olajjal kikent deszkára vagy tepsibe.
    Egy sodrófával, nedves kézzel vagy sütőpapírral elegyengetjük kb. 1 cm vastagra.
  5. Mielőtt teljesen megszilárdul, éles késsel rombusz alakúra vágjuk.
  6. Hűlés után fémdobozban, hűvös helyen sokáig eláll, sőt, idővel még finomabb lesz.

 

Érdekesség

  • A Gozinakit Grúziában csak egyszer egy évben készítik: karácsonykor vagy újév napján. Ha valaki máskor próbálná megcsinálni, az a babona szerint „a szerencséjével játszik”. Ezért is mondják rá: „A gozinaki a fény ünnepére született – más napokon elalszik benne az arany.”
  • Ebben az édességben minden benne van, amit Grúzia népe az ünnepről gondol: egyszerűség, természetesség, mélység és szeretet. Nem díszes, nem gazdag, mégis szívet melengető.

 

Forrás:

wikipedia

A gozinaki receptjét az MI segített felkutatni.

Felső kép: Georgia About, CC BY 3.0, wikipedia

Tetszett a cikk?

 

 

ÜnnepekVilága cikkajánló

További cikkek »