Édes utazás a nagyvilágban - Dél-Amerika 6/6

Édes utazás a nagyvilágban - Dél-Amerika 6/6


Pecan Pie - a déli melegség édes íze

A dél-amerikai napfény árnyékából, a tömör lombkoronájú fák alól nőtt ki egy fa, amely évezredeken át adott táplálékot az indiánoknak és a telepeseknek: a pecan. A mag, amelyet ma számtalan formában használunk, például sós rágcsának, karamellbe forgatva, vagy éppen egy roppanó pite tetején, Dél-Amerika egyik legkedvesebb ünnepi kincse. A Pecan Pie családi történeteket hordoz, a túlélés és a bőség szimbóluma, és a déliek vendégszeretetének egyik legelegánsabb kifejezése.


A fa, a nép és a pite születése

A pecannak (Carya illinoinensis) az őshazája Észak-Amerika délkeleti része. A helyi indián törzsek - például a Choctaw, Chickasaw és más keleti erdővidéki közösségek - már évszázadok óta gyűjtötték, fogyasztották és cserélgették a pecant: nyersen, pirítva, főzve. A pecan zsírsavai és tápanyagai különösen értékesek voltak a téli hónapokban és utazásokkor.

A pite forma pedig az európai (főleg brit) sütési hagyományokból érkezett: a tésztába töltött édes és sós töltelékek a 17–18. századi háztartások kedvencei voltak. A kettő találkozásából, az amerikai mogyorós-magos kincsek és az európai piték hagyományából fejlődött ki a ma ismert pecan pie: gazdag, karamelles töltelékkel és ropogós díszítéssel.

A feltalálás pontos „pillanata” nem egy névhez vagy naphoz köthető; a modern, kukoricaszirupos (corn syrup) változat az 1930-as évekre terjedt el, amikor a kukoricaszirup (például a Karo márka) mindennapi hozzávalóvá vált. Ettől vált a pite a nagyközönség kedvencévé: a szirup jellegzetes fényt és ragacsos textúrát adott a tölteléknek, ami jól illik a pörkölt pecan ízéhez.


Kulturális jelentés és legendák

A pecan és a pecan pie több szerepet tölt be a déli kultúrában:

  • Bőség és vendégszeretet: A gazdag pite a vendégfogadás specialitása. Ha pite kerül az asztalra, az azt jelenti, hogy a vendég fontos.
  • Családi recept és identitás: A déli családok gyakran saját „titkos” arányukat és hozzávalóikat őrzik generációkon át. A pite minden családban kicsit más: van, aki bourbonnel ízesít, van, aki mazsolát tesz bele, mások pirított pekándióval dúsítják.
  • Legendás anekdoták: Egy népszerű (helyi) történet szerint egy kis texasi ünnepen a vidék „szegény asszonya” készítette el az első pecan pitét, mert semmije nem volt, csak pecan-ja. A pite, amit megsütött, annyira jól sikerült, hogy a falu lakói másnap receptet kértek tőle. Az ilyen történetek mind ugyanarról mesélnek: egyszerű alapanyagból is lehet ünnepet teremteni.


Pecan pie. Forrás: Joe Hakim, CC BY 2.0, wikipedia


Pecan Pie – klasszikus recept (1 pite, 9–10 hüvelykes / 23–25 cm)

Hozzávalók:

Tésztához (házi pitetészta):

  • 250 g finomliszt
  • 1 csipet só
  • 150 g hideg vaj (kockázva)
  • 60–80 ml jéghideg víz

Töltelékhez:

  • 200–250 g pekándió (pecan), egészben vagy félbevágva (plusz a tetejére)
  • 150 g barna cukor (világos vagy sötét, ízlés szerint)
  • 80 g kristálycukor 
  • 3 db nagy tojás
  • 120 ml kukoricaszirup (light corn syrup) – ha nem használsz kukoricaszirupot, jó alternatíva: 120 ml méz + 60 ml sötét juharszirup keveréke
  • 80 g olvasztott vaj
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1/2 tk só
  • 1/2 tk őrölt fahéj (opcionális)
  • (opcionálisan 2–3 ek bourbon vagy sötét rum az ízmélységért)

Elkészítés:

  1. Tészta: A lisztet és a sót összekeverjük. Beledolgozzuk a hideg vaj kockákat (villával vagy gyors robotgéppel), amíg a keverék morzsás lesz, néhány nagyobb vajdarabbal. Fokozatosan annyi jéghideg vizet adunk hozzá, hogy a tészta összeálljon. Formáljunk labdát, lapítsuk le, csomagoljuk fóliába, és pihentessük a hűtőben legalább 30 percig.
  2. Melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát, béleljünk ki vele egy 23–25 cm átmérőjű piteformát, villával pöcköljük meg a tésztát, helyezzünk rá sütőpapírt és süssük elő-sütéssel (blind bake) kb. 12–15 percig (ne süssük teljesen készre). Vegyük le a sütőpapírt és a súlyokat, hagyjuk kissé hűlni.
  3. Töltelék: Egy nagy tálban habverővel keverjük össze a tojásokat, barna cukrot, kristálycukrot, kukoricaszirupot (vagy méz+juharszirupot), olvasztott vajat, vaníliát, sót és fahéjat. Amikor sima, keverjük bele a pekándió darabokat (hagyjunk néhány magot a tetejére).
  4. Öntsük a tölteléket a félig sült pitetésztába, rendezgessük a tetejére a félretett pekándiókat ízlés szerint.
  5. Süssük 45–55 percig 175–180 °C-on: a töltelék körben legyen szilárd, a közepe enyhén remegős maradhat (hideg állapotban így is megkeményedik). Ha a teteje túl gyorsan barnulna, takarjuk le fóliával.
  6. Hagyjuk teljesen kihűlni szobahőmérsékleten, majd legalább 2 órát (vagy egy éjszakát) pihentessük a hűtőben a szeletelés előtt, ez biztosítja a szeletek tiszta vágását.

Tálalás: Frissen vágott szeletet kínáljunk vaníliafagyival, bourbonos habtejszínnel vagy egyszerűen egy kis tejszínhabbal. Egy csepp sós karamell vagy egy spricc juharszirup csodát tesz az ízekkel.


Csokis pecan piték. Forrás. Whitney, CC BY 2.0, wikipedia

 

Variációk és professzionális tippek

  • Juharszirupos változat: A kukoricaszirup helyett arányosan használhatsz jó minőségű juharszirupot; az íz „erdősebb”, kissé karakteresebb lesz.
  • Ropogósabb tetejű pite: Szórd meg a tetejét durvára vágott pekándióval, mielőtt beteszed a sütőbe.
  • Sós-édes játék: Adj a töltelékhez egy csipet durva tengeri sót - a sós-édes kontraszt modernebb élményt ad.
  • Előre sütés: A pite tölteléke jól eláll a hűtőben pár napig; így előre elkészíthető az ünnepi logisztika miatt.
  • Vegan/tejmentes opció: Használj növényi vajat és „tojáshelyettesítőt” (pl. lenmagtojást) - textúra változhat, de finom végeredményt kapsz.


Érdekességek és hagyományok

  • A pecant a déli USA államok (Texas, Louisiana, Georgia) hivatalosan is jelképezik; Texas például hivatalos állami dióként tartja számon.
  • Pecan fesztiválok: A déli városokban évente pecan fesztiválokat rendeznek (szeptember–október), ahol sütőversenyek, pite-túrák és „pecan cook-off” események vannak. 
  • Louisiana-ban a pecan pie a cajun/kreol konyhával találkozik: gyakran adnak hozzá kávét vagy chicorét, illetve fűszeres jegyeket.

 

A Pecan Pie egyszerre egyszerű és ünnepi: kevés alapanyag, sok érzés. Minden szelet egy kis dél: a pörkölt diók mélysége, a karamell ragyogása, a pitetészta omlós kényelme. 


Csatlakozz hozzánk FACEBOOK-on is, ahol megtalálod az összes karácsonyi sütemény receptjét!


Forrás:

wikipedia

A pecan pie receptjét az MI segített felkutatni.

Felső kép: wikimedia commons

Tetszett a cikk?

 

 

ÜnnepekVilága cikkajánló

További cikkek »