Édes utazás a nagyvilágban – Észak-Amerika 7/5. rész

Édes utazás a nagyvilágban – Észak-Amerika 7/5. rész


Ahogy a kanadai és amerikai karácsony havas utcáitól elrugaszkodunk, és a térképen egyre délebbre haladunk, a karácsony színei lassan megváltoznak. A fehérből arany lesz, a fenyő helyét pálma veszi át, és a kandalló melegét a karibi napfény váltja fel. Jamaica ünnepe nem a télről, hanem az életörömről szól: a zenéről, a táncról, a fűszerek illatáról és arról, hogy minden nap van valami, amiért hálásak lehetünk.

A Jamaicai karácsonyi Rum Cake az egész karibi térség egyik legszebb ünnepi süteménye.

 

Jamaican Rum Cake – a fekete gyümölcstorta, ami a karibi karácsony koronája

Jamaicán a karácsony más illatú, más ritmusú, mint a világ legtöbb táján. A forróságban pálmalevelek ringanak, a levegőben rum és szerecsendió illata keveredik a tenger sójával, és a rádióból reggeltől estig szól a „Christmas Reggae”. De ha van még valami, ami igazán fontos az évnek ebben a szakában, az nem más, mint a Christmas Fruit Cake, más néven Jamaican Black Rum Cake.

 

Egy sütemény születése

A rumtorta gyökerei egészen a 18. századig nyúlnak vissza, amikor a brit gyarmatosítók magukkal vitték a távoli földrészre a klasszikus plum pudding receptjét. A britek az aszalt szilvát, a mazsolát és a fűszereket használták, a tésztát gőz fölött főzték, és brandy-vel vagy sherryvel locsolták meg. De Jamaicán, ahol a cukornád és a rum volt a gazdaság aranya, a helyiek átvették az ötletet, és saját ízvilágukkal újraálmodták.

A brandy helyett jamaikai rumot használtak, a gyümölcsöket nemcsak beáztatták, hanem akár több hónapon át érlelték benne, míg a cukor barnára karamellizálódott és fekete mézzé alakult át. Így született meg a fekete karácsonyi torta, amely nemcsak édesség, hanem az idő és türelem ünnepe is.

 

Egy hagyomány, amely összeköti a generációkat

Jamaicán a karácsonyi sütés nem pusztán konyhai feladat, hanem valódi szertartás. Már októberben vagy novemberben elkezdik a készülődést: a család legidősebb tagja üvegekbe tölti az apróra vágott gyümölcsöket (mazsola, aszalt cseresznye, datolya, szilva), és annyi rumot önt rájuk, amennyi ellepi őket. A palackokat aztán egy hűvös sarokba teszik „pihenni”, és néha megforgatják. Amikor elérkezik karácsony hete, a konyha megtelik a rummal átitatott gyümölcsök illatával. A tésztába fekete cukorszirup kerül, amit a jamaikaiak „browning”-nak hívnak, ettől kapja a sütemény a mélybarna, szinte fekete színét. A sütés napján a házban folyamatosan szól a zene, a gyerekek segítenek a díszítésben, és mindenki megkóstolhatja a rumos tésztát, mert azt tartják, hogy aki ezt megteszi, annak jó éve lesz.  

 

Jamaikai Rumtorta – eredeti recept

Hozzávalók:

A gyümölcsáztatáshoz:

  • 250 g mazsola
  • 150 g aszalt szilva
  • 100 g aszalt cseresznye
  • 100 g datolya
  • 300 ml jamaikai rum (vagy más jó minőségű barna rum)

A tésztához:

  • 250 g puha vaj
  • 200 g barna cukor
  • 4 tojás
  • 250 g finomliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 1 teáskanál fahéj
  • ½ teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 100 ml sötét melasz vagy „browning” szirup (karamellizált cukor)
  • 1 evőkanál vaníliaaroma
  • 2–3 evőkanál rum (a sütés utáni locsoláshoz)

Elkészítés:

  1. Gyümölcs előkészítése: Az aszalt gyümölcsöket apróra vágjuk, és üvegbe tesszük. Ráöntjük a rumot, lezárjuk, és legalább egy hétig, de akár több hónapig érleljük. (Ha nincs időnk, 24 óra is megteszi.)
  2. A tészta: A vajat és a barna cukrot habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat és a vaníliát. A lisztet a sütőporral és a fűszerekkel elkeverjük, majd óvatosan a masszához forgatjuk. Hozzáadjuk az átitatott gyümölcsöket és a „browning” szirupot.
  3. Sütés: Egy kivajazott tortaformába öntjük, és 160 °C-on kb. 1–1,5 órán át sütjük, amíg a közepe is átsül, de a széle nem szárad ki.
  4. Locsolás: A frissen kisült tortát még melegen meglocsoljuk pár evőkanál rummal. Ezután fóliába csomagoljuk, és egy éjszakát pihenni hagyjuk – ekkorra teljesen összeérnek az ízek.

Tálalási javaslat:

Tálaláskor kevés porcukorral meghintve, esetleg egy gombóc vaníliafagylalttal kínálják. Egyes családok rumos krémmel vagy fűszeres karamellszósszal öntik le – ez a „tropikus karácsony” esszenciája.

 

Érdekesség

A jamaikai rumtorta elkészültét nem lehet siettetni. A hagyomány szerint minél tovább áztatod a gyümölcsöket, annál boldogabb lesz az új éved, és annál finomabb a süteményed. Sok családnál a gyümölcsöket tavasszal elteszik, és csak karácsonykor kerülnek elő, így hónapokig „érnek” a rumban.

A tortát gyakran ajándékba is adják, ilyenkor különleges csomagolásban, szalaggal átkötve küldik el rokonoknak, barátoknak, sőt a tengerentúlra költözött családtagoknak is.


Csatlakozz hozzánk FACEBOOK-on is, ahol megtalálod az összes karácsonyi sütemény receptjét!

 

Forrás:

Felső kép: Guettarda, CC BY-SA 4.0, wikipedia

Tetszett a cikk?

 

 

ÜnnepekVilága cikkajánló

További cikkek »