Édes utazás a nagyvilágban – Afrika 5/5

Édes utazás a nagyvilágban – Afrika 5/5


Nkatie Cake (Peanut Cake) - Ghána mézes-földimogyorós karácsonya

Ghána karácsonya forró, zsongó, színes és hangos. A piacok tele vannak gyümölccsel, a családok új ruhát vesznek, a templomokban énekelnek, az utcákon pedig, akárcsak más afrikai országokban, az ételek és az édességek illata érződik minden sarkon. A ghánai ünnepi asztal elmaradhatatlan kincse a Nkatie Cake, ami egyszerű, de másoknál mélyebb jelentéssel bíró pirított földimogyoró-szelet (groundnuts), amelyet mézzel vagy karamellizált cukorsziruppal ragasztanak össze, esetenként fűszerekkel bolondítanak meg. Ez egy klasszikus ghánai ropogós édesség, gyakorlatilag a peanut brittle helyi változata. Nem egy puha torta, hanem inkább egy kemény, édes-mogyorós rágcsálnivaló, amit gyakran családilag készítenek, és utcai árusoknál is megtalálható. Kompakt, tápláló, és könnyen csomagolható, így tökéletes ajándék is az ünnepek idején.

 

Történeti és kulturális háttér

A földimogyoró (groundnut) Ghána mezőgazdasági múltjának fontos része: olcsó, tápláló és könnyen termeszthető növény. A 19–20. század nemzetközi kereskedelme és a helyi termesztés révén a földimogyoró széles körben elterjedt, s hamar a háztartások alapélelmiszere lett. Ünnepekkor a közösség megosztja a termés gyümölcsét, hogy mindenki el tudja készíteni a finom földimogyoróból készült édességet, a Nkatie Cake-et.

A Nkatie Cake-nek nincs egyetlen „hivatalos” mondája vagy egyetlen alapítója; ez a recept a nép konyhájából származik: asszonyok és apák, nagymamák és unokák közösen készítik, a tálalás és mások vendégül látása pedig épp olyan fontos, mint maga az édesség elkészítése. Karácsonykor a gyerekek tányérjára kerül először, de annyit készítenek belőle, hogy megajándékozzák vele az osztálytársakat, barátokat és családtagokat is, szépen becsomagolva.

 

Egy megható és kedves tradíció

A ghánaiak gondoskodnak a hozzájuk közel álló idős emberekről is: régi szokás a falvakban, hogy a legidősebb, egyedül élő rokonoknak, vagy a szomszédnak is készítenek egy adagot az ízletes Nkatie Cake-ből, és megajándékozzák vele az illetőt. Az édesség átadásába a gyerekeket is bevonják, ami által a legkisebbek is megtanulják, hogy milyen jó adni és tisztelni az idős embereket. Így a sütemény nemcsak édes falattá válik, hanem a családokat is közelebb hozza egymáshoz.

 

Nkatie Cake — tradicionális ghánai földimogyoró-szelet (recept)

Ez a változat mézzel vagy cukorsziruppal készül, fűszerekkel finomítva, hogy az ünnepi hangulatot is visszaadja. Ebből a mennyiségből kb. 20-24 kis szelet lesz.

Hozzávalók

  • 400 g pirított földimogyoró (hámozott vagy hántolt; durvára őrölve vagy durván aprítva)
  • 200–250 g cukor vagy 180–220 g sűrű, jó minőségű méz (virágméz) - választható
  • 60 g vaj vagy ghí (választható, de el is hagyható, a selymesebb textúra miatt javasolt)
  • 30–40 ml víz (ha cukrot használsz a sziruphoz)
  • 1 csipet só
  • ½-1 tk őrölt szerecsendió vagy fahéj (elhagyható)
  • 1 tk vaníliakivonat (elhagyható, de biztosítja a jó illatot)
  • olaj vagy vaj a forma kikenéséhez

Előkészítés

  1. Ha a földimogyoró nem sült, pirítsd meg száraz serpenyőben vagy sütőben enyhén aranybarnára; ez adja meg a mély, diós ízt. Hűtsd le.
  2. A pirított földimogyorót durvára darálhatod konyhai aprítóban, vagy késsel durvára vághatod, de ne őröld teljesen porrá, mert akkor jó, ha maradnak ropogós darabok benne.

Ha cukorsziruppal dolgozol
3a. Egy vastag falú lábasban keverd össze a cukrot és a vizet; kis lángon olvaszd, majd hagyd forrni, amíg világos arany-karamell színt nem kapsz (ne legyen túl sötét, mert ettől keserűvé válhat). Vedd le a tűzről, gyorsan keverd hozzá a vajat (ha használsz), sót, vaníliát és a fűszereket.

Ha mézzel dolgozol
3b. A mézet kis lángon kissé melegítsd meg (ne forrald erősen), add hozzá a vajat/ghít, sót, vaníliát és a fűszereket. A cél: egy sűrű, jól kenhető, de nem folyós massza.

Elkészítés

  1. A földimogyorót gyors mozdulatokkal forgasd bele a forró szirupba/mézes keverékbe, amíg minden darab jól bevonódik. Dolgozz gyorsan, mert a massza hűlés közben keményedik.
  2. Egy lapos tepsit vagy kis négyszögletes formát bélelj ki sütőpapírral, vékonyan kend meg vajjal vagy olajjal. Öntsd bele a masszát, egy spatulával vagy sodrófával egyenletesen nyomkodd le kb. 1–1,5 cm vastagságra.
  3. Hagyjad teljesen kihűlni, majd éles késsel szeleteld fel rombusz formákra vagy kis téglalapokra.

Tárolás: légmentesen záródó dobozban több hétig eláll; idővel a fűszerek és a méz íze összeér, így minél tovább pihen, annál finomabb lesz.

Variációk & tippek

  • Ha szereted a csokit, a kihűlt szeletek egyik oldalát belemártogathatod olvasztott étcsokoládéba.
  • Adj a keverékhez egy marék aszalt gyümölcsöt (apróra vágott datolya vagy aszalt mangó) az extra textúráért.
  • A fűszereket finoman adagold; a ghánai változatok gyakran csak egy kis csipet sót és vaníliát használnak; a földimogyoró íze így jön elő legintenzívebben.
  • Vegetáriánus/vegán változat: használj növényi vajat vagy ghít, és méz helyett agavészirupot (de az autentikus ízhez a méz nagyon jó).

 

Érdekességek, hagyományok

  • Csapatmunka: Ghánában a nagyobb ünnepi sütés gyakran közösségi esemény: a szomszédok, családtagok összejönnek, beosztják a feladatokat, és mindenki segít a gyúrásban-préselésben. A közös munka, a zene és a tánc ugyanolyan fontos, mint maga az édesség.
  • Ajándékozás: az Nkatie Cake könnyen csomagolható: díszes papírba kötve népszerű ajándék karácsonykor. A legszebb gesztus, ha a családok egymásnak visznek egy kis dobozzal a saját kezük által készített finomságból.
  • Tápláló csomag: eredetileg praktikus cél vezette a süti elkészítését: a magas energiájú földimogyoró és a cukor/méz segített az embereknek, hogy az ünnepek végére is energikusak maradjanak.

 



A Nkatie Cake egyszerűségében nagyszerű: kevés alapanyagból varázsol meleg és szeretetteljes hangulatot. A ghánai karácsonyok nem az otthonok díszítéséről, és a méregdrága ajándékozásról szólnak, hanem arról, hogy együtt ülünk az asztalnál, megosztjuk az ízletes süteményt a családtagjainkkal, és másokat is megajándékozunk vele.

 

Csatlakozz hozzánk FACEBOOK-on is, ahol megtalálod az összes karácsonyi sütemény receptjét!

 

Forrás:

wikipedia

A Nkatie Cake receptjét az MI segített felkutatni.

Süti kép forrása: wikimedia commons

Felső kép: AI generált

Tetszett a cikk?

 

 

ÜnnepekVilága cikkajánló

További cikkek »