Édes utazás a nagyvilágban – Antarktisz 3/3
Midwinter Trifle - A Déli-sark karácsonyi desszertje, ami a sötétségben is fényt gyújt
Az Antarktiszon a karácsony idején nappal van éjjel is. A kutatók számára ez különösen furcsa, hiszen miközben a világ többi részén a karácsonyt a hideg, a sötétség és a gyertyafény jellemzi, ők ragyogó napon ünnepelnek. A fény azonban csak kívül van. Bent, a kutatóállomásokon, az ünnep a lélek melegéről szól. A legtöbb antarktiszi bázison a karácsony és a Midwinter (júniusi „téli karácsony”) a két legfontosabb ünnep. Mindkettőnél ugyanaz a szimbolika: összetartás, hála és közösség. A desszert, amit ilyenkor készítenek, a brit expedíciók hagyományából nőtt ki. Ez pedig a Midwinter Trifle, a világ „legdélibb ünnepi édessége”.
A Trifle története
A trifle eredetileg angol desszert, ami több száz éves múlttal rendelkezik. Piskóta, gyümölcs, puding és tejszínhab rétegei váltják egymást. De Antarktiszon az első „trifle” egészen másképp született. A feljegyzések szerint 1956-ban, a Halley Bay kutatóállomáson az egyik szakács (Ronnie Charlesworth) karácsony estéjén rádöbbent, hogy nincs semmilyen friss gyümölcs, se tej, se tojás, se vaj. De volt pár konzerv: gyümölcsbefőtt, porpuding, egy doboz sűrített tejszín és babapiskóta. Charlesworth a brit hagyományra emlékezve rétegezni kezdte őket egy nagy üvegtálba, s amikor elkészült, az asztal közepére tette. Állítólag ez volt az első antarktiszi trifle. Azóta minden brit, ausztrál és új-zélandi bázison hagyománnyá vált, és az ünnepi asztal középpontja lett.

A Halley VI Kutatóállomás. Forrás: Hugh Broughton Architects, CC BY-SA 4.0, wikipedia
A recept – „Antarctic Midwinter Trifle”
Ez az a változat, amit ma is gyakran készítenek például a Halley VI, McMurdo vagy Casey Station konyháin.
Hozzávalók:
- 200 g babapiskóta vagy piskótatorta-maradék
- 200 ml narancslé vagy gyümölcslé (esetleg egy kevés whisky vagy rum, ha van)
- 1 nagy doboz gyümölcsbefőtt (barack, eper, vegyes gyümölcs)
- 1 csomag vaníliás pudingpor (porból)
- 250 ml habtejszín vagy sűrített tejszín
- 1 evőkanál cukor
- csokireszelék, mandula vagy gyümölcs a tetejére
Elkészítés:
- A babapiskótákat törd darabokra, és locsold meg a gyümölcslével (vagy a rummal).
- Tedd egy nagy üvegtál aljára.
- Rétegezd rá a lecsöpögtetett gyümölcsbefőttet.
- Készítsd el a pudingot (akár porból, akár sűrített tejjel), és öntsd a gyümölcsre.
- Hagyd hűlni, majd tedd rá a felvert tejszínt.
- A tetejét díszítsd csokireszelékkel vagy fagyasztott gyümölccsel, amit a bázis hűtőjéből „mentesz meg”.
A triflet általában előző este készítik el, hogy másnapra az ízek összeérjenek – sokan szó szerint kint a hóba teszik hűlni, egy zárt ételhordóban.
Érdekességek
- A legtöbb bázison karácsonyi versenyt is tartanak: ki készíti a legszebb vagy legkreatívabb triflet. A McMurdo-bázison például volt, aki „pingvin alakú triflet” készített zseléből és kekszből.
- Az ausztrál Casey állomáson a triflet jégkrémmel is rétegezik, így félig fagyott, félig krémes, mintha maga az Antarktisz olvadna össze egy tálban.
- A trifle sokszor a bázis új kutatójának a feladata, ez az a szertartás, amivel tiszteletbeli „családtaggá” válik.
Egy idézet a 2021-es Halley VI állomás karácsonyi naplójából
„A karácsonyi trifle volt a legédesebb dolog, amit hónapok óta ettem. De nem a cukor miatt, hanem azért, mert mindannyian körbeültük az asztalt, és egy pillanatra megfeledkeztünk arról, hogy valójában a világ végén vagyunk.”
Csatlakozz hozzánk FACEBOOK-on is, ahol megtalálod az összes karácsonyi sütemény receptjét!
Forrás:
A Midwinter Trifle receptjét az MI segített felkutatni.
Felső kép: Dlublink, CC BY 3.0, wikipedia
ÜnnepekVilága cikkajánló