Édes utazás a nagyvilágban – Antarktisz 3/3

Édes utazás a nagyvilágban – Antarktisz 3/3


Midwinter Trifle - A Déli-sark karácsonyi desszertje, ami a sötétségben is fényt gyújt

Az Antarktiszon a karácsony idején nappal van éjjel is. A kutatók számára ez különösen furcsa, hiszen miközben a világ többi részén a karácsonyt a hideg, a sötétség és a gyertyafény jellemzi, ők ragyogó napon ünnepelnek. A fény azonban csak kívül van. Bent, a kutatóállomásokon, az ünnep a lélek melegéről szól. A legtöbb antarktiszi bázison a karácsony és a Midwinter (júniusi „téli karácsony”) a két legfontosabb ünnep. Mindkettőnél ugyanaz a szimbolika: összetartás, hála és közösség. A desszert, amit ilyenkor készítenek, a brit expedíciók hagyományából nőtt ki. Ez pedig a Midwinter Trifle, a világ „legdélibb ünnepi édessége”.

 

A Trifle története

A trifle eredetileg angol desszert, ami több száz éves múlttal rendelkezik. Piskóta, gyümölcs, puding és tejszínhab rétegei váltják egymást. De Antarktiszon az első „trifle” egészen másképp született. A feljegyzések szerint 1956-ban, a Halley Bay kutatóállomáson az egyik szakács (Ronnie Charlesworth) karácsony estéjén rádöbbent, hogy nincs semmilyen friss gyümölcs, se tej, se tojás, se vaj. De volt pár konzerv: gyümölcsbefőtt, porpuding, egy doboz sűrített tejszín és babapiskóta. Charlesworth a brit hagyományra emlékezve rétegezni kezdte őket egy nagy üvegtálba, s amikor elkészült, az asztal közepére tette. Állítólag ez volt az első antarktiszi trifle. Azóta minden brit, ausztrál és új-zélandi bázison hagyománnyá vált, és az ünnepi asztal középpontja lett.


A Halley VI Kutatóállomás. Forrás: Hugh Broughton Architects, CC BY-SA 4.0, wikipedia

 

A recept – „Antarctic Midwinter Trifle”

Ez az a változat, amit ma is gyakran készítenek például a Halley VI, McMurdo vagy Casey Station konyháin.

Hozzávalók:

  • 200 g babapiskóta vagy piskótatorta-maradék
  • 200 ml narancslé vagy gyümölcslé (esetleg egy kevés whisky vagy rum, ha van)
  • 1 nagy doboz gyümölcsbefőtt (barack, eper, vegyes gyümölcs)
  • 1 csomag vaníliás pudingpor (porból)
  • 250 ml habtejszín vagy sűrített tejszín
  • 1 evőkanál cukor
  • csokireszelék, mandula vagy gyümölcs a tetejére

Elkészítés:

  1. A babapiskótákat törd darabokra, és locsold meg a gyümölcslével (vagy a rummal).
  2. Tedd egy nagy üvegtál aljára.
  3. Rétegezd rá a lecsöpögtetett gyümölcsbefőttet.
  4. Készítsd el a pudingot (akár porból, akár sűrített tejjel), és öntsd a gyümölcsre.
  5. Hagyd hűlni, majd tedd rá a felvert tejszínt.
  6. A tetejét díszítsd csokireszelékkel vagy fagyasztott gyümölccsel, amit a bázis hűtőjéből „mentesz meg”.

A triflet általában előző este készítik el, hogy másnapra az ízek összeérjenek – sokan szó szerint kint a hóba teszik hűlni, egy zárt ételhordóban.

 

Érdekességek

  • A legtöbb bázison karácsonyi versenyt is tartanak: ki készíti a legszebb vagy legkreatívabb triflet. A McMurdo-bázison például volt, aki „pingvin alakú triflet” készített zseléből és kekszből.
  • Az ausztrál Casey állomáson a triflet jégkrémmel is rétegezik, így félig fagyott, félig krémes, mintha maga az Antarktisz olvadna össze egy tálban.
  • A trifle sokszor a bázis új kutatójának a feladata, ez az a szertartás, amivel tiszteletbeli „családtaggá” válik.

 

Egy idézet a 2021-es Halley VI állomás karácsonyi naplójából

A karácsonyi trifle volt a legédesebb dolog, amit hónapok óta ettem. De nem a cukor miatt, hanem azért, mert mindannyian körbeültük az asztalt, és egy pillanatra megfeledkeztünk arról, hogy valójában a világ végén vagyunk.”


Csatlakozz hozzánk FACEBOOK-on is, ahol megtalálod az összes karácsonyi sütemény receptjét!


Forrás:

wikipedia

A Midwinter Trifle receptjét az MI segített felkutatni.

Felső kép: Dlublink, CC BY 3.0, wikipedia

Tetszett a cikk?

 

 

ÜnnepekVilága cikkajánló

További cikkek »