Édes utazás a nagyvilágban - Dél-Amerika 6/4

Édes utazás a nagyvilágban - Dél-Amerika 6/4


Peru igazi kincsesbánya, ha édes ízekről van szó. Bár a mai sütemény több dél-amerikai országban is népszerű, Peru saját, különleges édessége a „Turrón de Doña Pepa”, amelyhez egy csodálatos, több száz éves történet és vallásos legenda kapcsolódik. Ez a sütemény nemcsak finom, hanem Peru kulturális identitásának egyik szimbóluma is.


Turrón de Doña Pepa – a hit, a remény és az édesség csodája

Peru fővárosát, Limát a karácsony előtti hetekben különleges illat lengi be: méz, ánizs és karamellizált cukor keveredik a levegőben. A kis utcákban asszonyok árulják a színes cukordrazsékkal borított süteményeket, és közben halk ének szól a templomokból.
Ezek a sütemények a híres Turrón de Doña Pepa darabjai, és mögöttük egy csodás legenda húzódik, ami hitről, gyógyulásról és hálaadásról szól.

 

Doña Pepa csodája

A történet a 18. századba, a gyarmati időkbe nyúlik vissza. Egy Josefa Marmanillo (Doña Pepa) nevű fekete rabszolganő élt Cañete városában, Lima közelében. A legenda szerint bénulás sújtotta, és többé nem tudott dolgozni. Egy nap, miközben imádkozott, hallott a Señor de los Milagros (a Csodák Ura) ünnepéről, amelyet minden októberben megtartottak Limában, egy Krisztus-freskó tiszteletére, amely csodával határos módon túlélte a földrengést.


Ő itt Josefa Marmanillo, vagyis Doña Pepa. Forrás: ERICK9721, wikipedia


Doña Pepa elhatározta, hogy gyalog indul Limába, hogy imádkozzon a gyógyulásáért. A zarándoklat végén – mondja a történet – csoda történt: az asszony lábaiba visszatért az élet, újra mozgatni tudta őket. Amikor hazatért, egy különleges mézes édességet készített, hogy megköszönje Istennek a csodát. Ez volt a Turrón de Doña Pepa, az az édesség, amelyet azóta minden évben a Señor de los Milagros ünnepén és karácsonykor is készítenek.

 

Mitől különleges a Turrón de Doña Pepa?

A neve megtévesztő: bár „turrónnak” hívják, nem nugát vagy mandulás szelet, mint Spanyolországban. Ez az édesség puha, ánizsos kekszrétegekből áll, amelyeket sűrű, illatos mézszirup és színes cukorgyöngyök kötnek össze. A textúrája egyszerre omlós és ragacsos, az íze pedig mélyen mézes, citrusos és fűszeres.

A mézsziruphoz mangót, narancsot, fahéjat, szegfűszeget főznek, majd ezzel locsolják meg a kekszrétegeket. A tetejére színes cukorszórás kerül – ez nem csupán díszítés, hanem a hála és öröm szimbóluma.


Rétegek. Forrás: Dtarazona, CC BY-SA 4.0, wikipedia

 

Ünnepi hagyomány

A Turrón de Doña Pepa eredetileg októberhez, a Señor de los Milagros felvonulásához kötődött, de mára a perui karácsony állandó szereplője lett. A családok közösen készítik el a nagy, illatos süteményt, és minden szeletet megosztanak a szomszédokkal; ezzel emlékeznek Doña Pepa nagylelkűségére. A hagyomány szerint, ha valaki jó szívvel ad egy darabot a Turrónból másnak, akkor meg lesz a jutalma, mert az édesség elajándékozása szerencsét és egészséget hoz rá az új évben.


Turrón de Doña Pepa - kicsit más alakban. Forrás: Dtarazona, CC BY-SA 4.0, wikipedia

 

Turrón de Doña Pepa – eredeti recept

Hozzávalók a tésztához:

  • 500 g liszt
  • 250 g vaj
  • 100 g cukor
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál ánizslikőr vagy ánizsmag
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 csipet só

A mézsziruphoz:

  • 300 ml víz
  • 300 g cukor
  • 2 evőkanál méz
  • 1 narancs leve és héja
  • 1 lime leve
  • 1 fahéjrúd
  • 2 szegfűszeg

A díszítéshez:

  • színes cukorkák, cukorgyöngyök

Elkészítés:

  1. A tésztához a vajat, cukrot, tojást és ánizst összekeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet. Lágy, rugalmas tésztát gyúrunk.
  2. A tésztát 1 cm vastagra nyújtjuk, csíkokat vágunk belőle, majd aranybarnára sütjük.
  3. Közben elkészítjük a mézszirupot: a hozzávalókat 10–15 percig főzzük, amíg sűrű, illatos szirupot kapunk.
  4. Egy tálban rétegezzük a tésztacsíkokat és a szirupot: tészta, méz, tészta, méz, amíg elfogy.
  5. A tetejét bőségesen megszórjuk színes cukorgyöngyökkel.

 

Érdekességek

  • A Turrón de Doña Pepa a női bátorság és hit szimbóluma Peruban. Az asszony alakja mára nemcsak vallási, hanem kulturális hőssé vált.
  • Limában október az édesség hónapja, de sok család csak karácsonykor készíti el, hogy „édesen induljon az új év”.
  • A perui gyerekek kedvenc része a színes cukordrazsé, amiből titokban mindig „ellopnak” pár szemet, mielőtt az asztalra kerülne a sütemény.
  • A mai modern cukrászdák gyakran csokoládés vagy gyümölcsös verzióban is árulják, de a klasszikus mézes-ánizsos íz a legnépszerűbb.

 

A gyerekek kedvencei a színes cukorkák. Forrás: Dtarazona, CC BY-SA 4.0, wikipedia

 

A Turrón de Doña Pepa egy történetet mesél el, amit minden perui ismer: ez a történet egy asszony hitéből, hálájából és a közösség szeretetéből született. Amikor Limában karácsony táján megérzed az illatát, tudod: a csoda - Doña Pepa csodája - minden évben újra megtörténik.


Csatlakozz hozzánk FACEBOOK-on is, ahol megtalálod az összes karácsonyi sütemény receptjét!

 

Forrás:

wikipedia

A Turrón de Doña Pepa receptjét az MI segített felkutatni.

Felső kép: MiguelAlanCS, CC BY-SA 4.0, wikipedia

Tetszett a cikk?

 

 

ÜnnepekVilága cikkajánló

További cikkek »