Konyhai mérleg hiányában
Egy kis segítség a sütéshez, ha épp nincs kéznél konyhai mérleg...
Szinte minden nap ünneplünk valamit, és ilyenkor azok is többet sütkéreznek a konyhában, akik egyébként hétköznapokon szívesebben tartózkodnak konyhán kívül. De mi van akkor, ha éppen tönkrement a konyhai mérlegünk, vagy nem is volt, mert minek, esetleg épp nincs időnk arra, hogy gyorsan beszerezzünk egyet, mert épp most enne a család egy finom sütit?
Egy házilag összeállított, pontosan kimért alapanyagokból álló sütemény elkészítése pedig valljuk be, mérés nélkül még a profi háziasszonyoknak is okozhat némi fejtörést. Ezért ebben az írásomban segítek, hogy konyhai mérleg hiányában is létrehozzuk a fejben már elképzelt terülj, terülj asztalkám-at.
Méréshez szükségünk lehet: különböző méretű bögrékre: 1 dl, 1,5 dl, 2 dl, 2,5 dl; kanalakra: mokkáskanál (ez kisebb, mint a kávés- és a teáskanál), teáskanál, evőkanál. Esetleg mérőedény: vonalazott műanyag, vagy fém edény, ami egészen 5dl-ig mér, vagy 1 literig.
A pontos méréshez hasznos, ha néhány élelmiszer súlyával tisztában vagyunk, bár idő után szemrevételezéssel is be lehet lőni, hogy körülbelül mennyi szükséges az adott alapanyagból.

Kép forrása: pixabay
Ha esetleg nem szeretnénk saccperkábé dönteni, akkor itt van némi segítség, hogy egy egyszerű bögrével azt a mennyiséget mérjük, amennyire az adott receptben szükség van.
Csészék / Bögrék / Poharak
1 dl = 1 kávéscsésze
1,5 - 2dl = 1 vizespohár
2 dl = 1 teáscsésze
2,5 dl = 1 bögre
Liszt
A legtöbb sütemény egyik fontos összetevője, bár mai egészséges világunkban sokan hagyják ki, és pótolják valami mással. 1 dl liszt az 6 dkg, míg 1 liter liszt 65 dkg. Ennek tudatában pedig a mérés az alábbiak szerint néz ki:
50 dkg liszt = 3 × 2,5 dl-es bögre
10 dkg liszt = 6 csapott evőkanál
5 dkg liszt = 3 csapott evőkanál
1 púpozott evőkanál liszt = 2 dkg
1 csapott evőkanál liszt = 1,5 dkg
Olaj, vaj
Főzéshez már egy ideje kókuszolajat használok, sütéshez pedig vajat, főként a teavaj használatát részesítem előnyben.
1 evőkanál olaj = 1,5 dkg
1 csapott evőkanál vaj / margarin = 2 dkg
1,5 csapott evőkanál = 3 dkg margarin
Cukor
Édességek készítésekor talán a legfontosabb hozzávaló, hiszen mindenbe adagolnunk kell valamennyit.
25 dkg kristálycukor = 2,5 dl-es teli bögre
10 dkg kristálycukor = 5 púpozott evőkanál
5 dkg kristálycukor = 2,5 púpozott evőkanál
1 csapott evőkanál cukor = 1,5 dkg
1 púpozott evőkanál cukor = 2 dkg
Só
Ennek adagolásakor érdemes vigyázni, mivel piték és más sütemények esetében csak egy csipet mennyiséget ír a szakácskönyv, azt pedig ujjal szokás végezni. Érdemes viszont csipetnyi mennyiséget minden édes sütemény, édesség készítésekor belekeverni a tésztába, mert a só az segít előhívni az édes ízt.
1 csapott teáskanál só = 1 dkg
1 csapott evőkanál só = 1,5 dkg
1 púpozott evőkanál só = 2 dkg
Bár ritkábban van rájuk szükség, a búzadarát én elsősorban Mézes Krémes készítésekor használom, a zsemlemorzsát pedig Túrógombóc, vagy gyümölcsös piték esetében, azért hasznos lehet, ha tisztában vagyunk a mennyiségekkel:
Búzadara
10 dkg búzadara = 6 csapott evőkanál
1 púpozott evőkanál búzadara = 2 dkg
1 csapott evőkanál búzadara = 1,5 dkg
1 dl búzadara = 7 dkg
Zsemlemorzsa
1 csapott evőkanál zsemlemorzsa = 1,2 dkg
1 púpozott evőkanál zsemlemorzsa = 1,8 dkg
Végezetül álljon itt néhány fontos zöldség, és gyümölcs, ami nemcsak főzésnél, de sütemények készítésekor is alapanyag lehet.
Zöldség / gyümölcs
1 db közepes burgonya = 15 dkg
1 db nagy burgonya = 20 dkg
6-7 db közepes burgonya = 1 kg
1 db közepes alma = 15 dkg
1 db nagy alma = 20 dkg
5-6 db nagyobb alma = 1 kg
Remélem, tudtam segíteni, és így nem okoz majd gondot a mérés. Ízletes falatokat!
Forrás:
Felső kép: pixabay
ÜnnepekVilága cikkajánló