Konyhai mérleg hiányában

Konyhai mérleg hiányában


Egy kis segítség a sütéshez, ha épp nincs kéznél konyhai mérleg...

Szinte minden nap ünneplünk valamit, és ilyenkor azok is többet sütkéreznek a konyhában, akik egyébként hétköznapokon szívesebben tartózkodnak konyhán kívül. De mi van akkor, ha éppen tönkrement a konyhai mérlegünk, vagy nem is volt, mert minek, esetleg épp nincs időnk arra, hogy gyorsan beszerezzünk egyet, mert épp most enne a család egy finom sütit?

Egy házilag összeállított, pontosan kimért alapanyagokból álló sütemény elkészítése pedig valljuk be, mérés nélkül még a profi háziasszonyoknak is okozhat némi fejtörést. Ezért ebben az írásomban segítek, hogy konyhai mérleg hiányában is létrehozzuk a fejben már elképzelt terülj, terülj asztalkám-at.

Méréshez szükségünk lehet: különböző méretű bögrékre: 1 dl1,5 dl2 dl2,5 dl; kanalakra: mokkáskanál (ez kisebb, mint a kávés- és a teáskanál), teáskanálevőkanál. Esetleg mérőedény: vonalazott műanyag, vagy fém edény, ami egészen 5dl-ig mér, vagy 1 literig.

A pontos méréshez hasznos, ha néhány élelmiszer súlyával tisztában vagyunk, bár idő után szemrevételezéssel is be lehet lőni, hogy körülbelül mennyi szükséges az adott alapanyagból.

 

Kép forrása: pixabay

 

Ha esetleg nem szeretnénk saccperkábé dönteni, akkor itt van némi segítség, hogy egy egyszerű bögrével azt a mennyiséget mérjük, amennyire az adott receptben szükség van.

 

Csészék / Bögrék / Poharak

1 dl = 1 kávéscsésze

1,5 - 2dl = 1 vizespohár

2 dl = 1 teáscsésze

2,5 dl = 1 bögre

 

Liszt

A legtöbb sütemény egyik fontos összetevője, bár mai egészséges világunkban sokan hagyják ki, és pótolják valami mással. 1 dl liszt az 6 dkg, míg 1 liter liszt 65 dkg. Ennek tudatában pedig a mérés az alábbiak szerint néz ki:

50 dkg liszt = 3 × 2,5 dl-es bögre

10 dkg liszt = 6 csapott evőkanál

5 dkg liszt = 3 csapott evőkanál

1 púpozott evőkanál liszt = 2 dkg

1 csapott evőkanál liszt = 1,5 dkg

 

Olaj, vaj

Főzéshez már egy ideje kókuszolajat használok, sütéshez pedig vajat, főként a teavaj használatát részesítem előnyben.

1 evőkanál olaj = 1,5 dkg

1 csapott evőkanál vaj / margarin = 2 dkg

1,5 csapott evőkanál = 3 dkg margarin

 

Cukor

Édességek készítésekor talán a legfontosabb hozzávaló, hiszen mindenbe adagolnunk kell valamennyit.

25 dkg kristálycukor = 2,5 dl-es teli bögre

10 dkg kristálycukor = 5 púpozott evőkanál

5 dkg kristálycukor = 2,5 púpozott evőkanál

1 csapott evőkanál cukor = 1,5 dkg

1 púpozott evőkanál cukor = 2 dkg

 

Ennek adagolásakor érdemes vigyázni, mivel piték és más sütemények esetében csak egy csipet mennyiséget ír a szakácskönyv, azt pedig ujjal szokás végezni. Érdemes viszont csipetnyi mennyiséget minden édes sütemény, édesség készítésekor belekeverni a tésztába, mert a só az segít előhívni az édes ízt.

1 csapott teáskanál só = 1 dkg

1 csapott evőkanál só = 1,5 dkg

1 púpozott evőkanál só = 2 dkg

 

Bár ritkábban van rájuk szükség, a búzadarát én elsősorban Mézes Krémes készítésekor használom, a zsemlemorzsát pedig Túrógombóc, vagy gyümölcsös piték esetében, azért hasznos lehet, ha tisztában vagyunk a mennyiségekkel:

 

Búzadara

10 dkg búzadara = 6 csapott evőkanál

1 púpozott evőkanál búzadara = 2 dkg

1 csapott evőkanál búzadara = 1,5 dkg

1 dl búzadara = 7 dkg

 

Zsemlemorzsa

1 csapott evőkanál zsemlemorzsa = 1,2 dkg

1 púpozott evőkanál zsemlemorzsa = 1,8 dkg

Végezetül álljon itt néhány fontos zöldség, és gyümölcs, ami nemcsak főzésnél, de sütemények készítésekor is alapanyag lehet.

 

Zöldség / gyümölcs

1 db közepes burgonya = 15 dkg

1 db nagy burgonya = 20 dkg

6-7 db közepes burgonya = 1 kg

1 db közepes alma = 15 dkg

1 db nagy alma = 20 dkg

5-6 db nagyobb alma = 1 kg

 

Remélem, tudtam segíteni, és így nem okoz majd gondot a mérés. Ízletes falatokat!


Forrás:

Felső kép: pixabay

Tetszett a cikk?

 

 

ÜnnepekVilága cikkajánló

További cikkek »