Oscar nyertes Oscarok


Nyert már valaki Oscar díjat, akit Oscarnak hívnak? Erre a kérdésre kerestem mai cikkemben a választ.

 

Miért Oscar az Oscar?

Az Oscar-díj elnevezés 1939 óta hivatalos, de a mai napig sem ismert pontosan, honnan származik. Egyesek szerint a híres hollywoodi sztár, Bette Davis volt az első, aki így hívta őt első férje után, de mások úgy tudják, hogy Margaret Herrick, a szervezet egyik befolyásos tagja kiáltott fel, amikor meglátta a figurát, hogy az pontosan úgy néz ki, mint az ő Oscar bácsikája. Abban viszont egyeznek a vélemények, hogy az első díjazott, aki megköszönte az Oscart, Walt Disney volt, 1943-ban.


A fotó forrása: Rodin Eckenroth/Getty Images

 

A Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia minden évben díjazza a legjobb filmes alkotásokat, idén sem lesz ez másként. Akkor nézzük is, az eddigi díjátadókon kik azok az Oscarok, akik büszke tulajdonosai lehetnek az Oscar szobrocskának. Mert volt ilyen, bár nem mostanában.

Nagyon-nagyon ritka esemény ugyanis, amikor Oscar nevű személyt jutalmaznak Oscar-díjjal. Ez nem direkt van, hanem így alakult, minden bizonnyal kevés ilyen nevű ember szaladgál a filmes világban.

 

Nyert már valaki Oscar díjat, akit Oscarnak hívnak?   

A válasz határozott IGEN.

 

Oscar nyertes Oscar

Az 1940-es években a dalszövegíró, Oscar Hammerstein II. két Oscar díjat is kapott az 1941-es Lady Be Good és az 1945-ös State Fair című filmben nyújtott munkájáért. A legjobb eredeti dal díjat Jerome Kern-nel osztotta meg a Lady Be Good „The Last Time I Saw Paris” című daláért, és Richard Rodgersszel a State Fair „It Might As Well Be Spring” című dalért. A Rodgers és Hammerstein páros termékeny volt, és olyan slágereket hozott létre, mint az Oklahoma!, a South Pacific, a The King and I és a The Sound of Music.

 

 

Máig az egyetlen Oscar nyertes Oscar, Oscar Hammerstein II. A fotó forrása: Z Arthur / Wikimedia Commons

 

Azt a sikert, amit Hammerstein elért egyetlen másik Oscar sem tudta elérni, habár más Oscarokat is elismert az Akadémia, igaz csak jelöléssel, a korábbi években.

 

Oscar jelölt Oscarok

1929-ben Oscar Lagerstrom hangmérnököt a Raffles című filmben végzett hangrendezéséért jelölték Hangfelvétel kategóriában, bár akkoriban az Akadémia csak filmcímeket sorolt fel, nem jelölteket.

1948-ban Oscar Homolka az I Remember Mama című filmben nyújtott alakításával került be a legjobb mellékszereplők közé, de jelölését nem tudta szoborrá váltani.

1951-ben Oscar Millard forgatókönyvíró a legjobb eredeti történet kategóriában kapta meg a jelölést a The Frogmen című filmért.

Oscar Brodney volt az utolsó Oscar nevű jelölt, aki az 1954-es The Glenn Miller Story forgatókönyvét írta meg, Valentine Davies-szel közösen.

 

Úgy néz ki, idén sem lesz senki, aki csatlakozhat majd Oscar Hammerstein II- höz, hogy Oscarként váljék Oscar-díjassá.

 

 

Forrás:        

mentalfloss.com

Felső kép: ebay.co.uk

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkajánló

További cikkek »