Édes utazás a nagyvilágban – Ázsia 7/4

Édes utazás a nagyvilágban – Ázsia 7/4


Bibingka – A fülöp-szigeteki karácsonyi "rizstorta"

A Fülöp-szigeteken a karácsony nemcsak egy napig tart, hanem hónapokig. December elejétől az utcák fényárban úsznak, a templomokban kezdődnek a Simbang Gabi néven elhíresült éjszakai misék, és minden házból kiszűrődik a rizs és a kókusztej illata. Ebben az időszakban készül ugyanis a Bibingka, a karácsony ikonikus édessége: egy puha, illatos rizstorta, ami egyszerre ropogós és krémes, és minden falatja az ünnep melegét idézi.


A templom készen áll a Simbang Gabi-ra. Forrás: LMP 2001, CC BY-SA 4.0, wikipedia

 

Történet és hagyomány

A Bibingka eredete több száz évre nyúlik vissza, még azokra az időkre, amikor a spanyol hódítók és a helyi lakosság találkozott egymással:

  • A spanyolok hozták a sütési technikát és a formákat.
  • A helyiek pedig a rizst, kókusztejet és banánlevelet használták, így született meg a Bibingka, amely teljesen fülöp-szigeteki karaktert kapott.

Mint megannyi más sütemény esetében, a bibingkánál is van szerepük a hozzávalóknak: A rizs a termékenységet és a bőséget jelképezi, a kókusztej a tisztaságot és a gondoskodást, a banánlevél pedig a természet és a föld tiszteletét hordozza.

A Simbang Gabi egy kilencnapos, áhítatos misesorozat, amelyen filippínó katolikusok vesznek részt karácsony előtt. A hajnali misék idején a hívők gyakran a templom előtt sütik a Bibingkát, hogy frissen, melegen fogyaszthassák az istentisztelet után. Ez a hagyomány évszázadok óta fennmaradt, így a Bibingka nemcsak desszert, hanem a hit, az öröm és a közösség létező szimbóluma is.

 

Bibingka. Forrás: Shubert Ciencia, CC BY 3.0, wikipedia

 

Eredeti recept – Bibingka (6–8 adag)

Hozzávalók:

  • 250 g rizsliszt
  • 150 g cukor
  • 1 tojás
  • 200 ml kókusztej
  • 50 g vaj, olvasztva
  • 1 tk sütőpor
  • csipet só
  • banánlevél a forma kibéleléséhez
  • reszelt sajt és karamellizált kókusz a tetejére

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra.
  2. Bélelj ki egy tortaformát banánlevéllel, és kend meg vékonyan vajjal.
  3. Keverd össze a rizslisztet, cukrot, sütőport és a sót.
  4. Add hozzá a tojást, kókusztejet és az olvasztott vajat, majd dolgozd sima tésztává.
  5. Öntsd a tésztát a formába, süsd 25–30 percig, amíg a teteje aranybarna lesz.
  6. Díszítsd reszelt sajttal és karamellizált kókuszpehellyel.
  7. Melegen tálald, közvetlenül a hajnali miséhez vagy a karácsonyi reggelihez.

 

Így készül a bibingka. Forrás: Judgefloro, CC0, wikipedia

 

Banánlevél Magyarországon – kis „útmutató”

A banánlevél nem mindennapi alapanyag nálunk, de az utóbbi években egyre több helyen kapható, főleg a nemzetközi ételek kedvelőinek köszönhetően. Íme, néhány lehetőség, ahol te is beszerezheted:

  1. Ázsiai és nemzetközi élelmiszerboltokban
    • Budapesten és nagyobb városokban több ázsiai bolt tart fagyasztott banánlevelet (például: Asia Bt., Sárkány Center, Culinaris, Ázsia Élelmiszerbolt, vagy Tokaji utcai thai üzletek).
    • A fagyasztott változat ugyanolyan jó sütéshez, mint a friss; csak ki kell olvasztani, letörölni róla a nedvességet, és egy pillanatra forró víz fölé tartani, hogy újra rugalmas legyen.
  2. Online rendeléssel
    • Több webshopban is elérhető, pl. Culinaris.hu, SiamThai.hu, vagy ChefMarket – itt „banana leaf frozen” néven keresd.
    • Egy csomag (kb. 500 g) több tucat sütéshez elég, és hónapokig tárolható fagyasztva.
  3. Helyettesítés, ha valaki nem találja
    • Bár az autentikus ízhez hozzátartozik, helyettesíthető sütőpapírral:
      • Enyhén megkenhető kókuszolajjal,
      • Vagy néhányan kukorica- vagy szőlőlevéllel is próbálkoznak (a falusi verziókban ez is bevett).
    • Az íz kissé más lesz, de a sütemény szerkezete és illata így is csodás marad.

 

Érdekességek

  • A Bibingka készítése a templomi szertartásokhoz kötődik, és a helyiek úgy tartják, hogy az ünnep íze nemcsak az édességben, hanem az együttlétben rejlik.
  • A banánlevél használata nemcsak hagyományos, hanem természetes aromát és finom ropogósságot ad a tésztának.
  • Minden család saját titkos hozzávalót ad a tésztához: van, aki egy csipet gyömbért, van, aki vaníliát vagy citromhéjat.
  • A Bibingka készítése és fogyasztása így a család és a közösség ünnepi rituáléja, amely generációról generációra öröklődik.

A Bibingka illata, a forró tészta, a kókusz és a frissen reszelt sajt minden fülöp-szigeteki karácsonyt meghitté és ízessé tesz.


Csatlakozz hozzánk FACEBOOK-on is, ahol megtalálod az összes karácsonyi sütemény receptjét!

 

Forrás:

wikipedia

A bibingka receptjét az MI segített felkutatni.

Felső kép: Markalthea 15, CC BY-SA 4.0, wikipedia

Tetszett a cikk?

 

 

ÜnnepekVilága cikkajánló

További cikkek »