Kezdődik a házasság hete


A házasság hete kezdeményezést 1997-ben Richard és Maria Kane indította útjára az Egyesült Királyságban (Marriage Week). A rendezvénysorozat általában minden évben Valentin-nap környékén kerül megrendezésre, s célja, hogy a házasság és a család fontosságára irányítsa a figyelmet. A házasság hetét – amelyhez hazai és nemzetközi szinten is számos ismert közéleti személyiség csatlakozott kifejezve elköteleződését a házasság, a család ügye iránt – mára 4 kontinens 21 országában ünneplik. Hazánkban az országos eseménysorozatot 2008 óta rendezik meg a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával, számtalan nagyváros, település, közösség részvételével. A Házasság Hete Szervezőbizottsága által koordinált központi programok fővédnöke Novák Katalin köztársasági elnök és férje, Veres István.

 

Házasság hete Magyarországon

Magyarországon a programot a Magyar Evangéliumi Szövetség és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa indította el 2008-ban, azóta minden év februárjában (a Bálint-nap hetén) megrendezik civil szervezetek és keresztény egyházak együttműködésével, számos település és közösség részvételével. A mozgalom célja, hogy megismertesse az emberekkel azokat a hagyományos értékeket, amelyek örömtelivé és sikeressé tehetik a házasságot, ami az egész társadalom számára is előnyös, valamint hogy segítséget nyújtson a házasságra készülőknek és a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek.

 

 

Magyarországon minden évben egy házaspárt kérnek fel, hogy legyenek a rendezvény arcai. A 2008-as kezdő évben Döbrentey Ildikó és Levente Péter előadóművészek, 2009-ben Csókay András idegsebész, agykutató és felesége, Altay Daniella, 2010-ben Süveges Gergő újságíró és felesége, Rudan Margit képviselték a házasság hetét. A következő évben dr. Szabó Endre háziorvos, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete korábbi elnöke és Szabóné Nemesy Krisztina gyógyszerész, majd Lackfi János költő, író és Bárdos Júlia, Bárdos Lajos unokája adták a nevüket a rendezvényhez.

2013 óta a házasság hete központi programjainak fővédnöke Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége, négygyermekes édesanya.

2015-ben a házasság hete jelmondata: „Megtartó hűség” volt. A rendezvénysorozathoz a keresztény egyházak mellett a kormány és a közmédia is csatlakozott.

2016-ban „A szeretet: szenvedély és döntés” jelmondattal szervezték a házasság hetét, melynek arcai Hegedűs Endre és Hegedűs Katalin zongoraművészek voltak.

A 2017-es házasság hete arcai Madarász Isti filmrendező és felesége, Kerekes Mónika voltak. A rendezvény jelmondata: „Veled kiteljesedve”.

2018-ban Zámbori Soma színművész és felesége, Fazekas Rita, a házasság hete házaspár-arca az „Éltető sodrásban” mottót választották.

A 2019-es házasság hete arcai Gorove László mentőorvos, katolikus diakónus, és felesége: Gorove Kriszta angol–német szakos tanár, akik öt gyermeket neveltek fel, tizenkét unokájuk van, és huszonöt éve foglalkoznak házassági felkészítéssel. A rendezvény jelmondata: „Randevú egy életen át”.

A 2020-as házasság hete február 9-től 16-ig tartott. Az ünnepi hét arcai Semsei Rudolf üzletember és felesége, Dobay Eszter. A rendezvény jelmondata: „Csapatjáték szerelemmel”.

A 2021-es házasság hete február 7-tól 14-ig tartott. Az ünnepi rendezvény jelmondata: „Ezerszer is igen!”

A 2022-es házasság hete február 13-tól 20-ig tartott. Az ünnepi rendezvény jelmondata: „Maradjunk együtt!”

A 2023-as házasság hete február 12-től február 19-ig tartott. Az ünnepi rendezvény jelmondata: Szeretetbe kapaszkodva!”

 

 

Milyen programokra lehet számítani a házasság hete rendezvényeken?

Hosszú lenne minden év programját felsorolni, de érdekességként álljon itt a 2023-as programsorozat.


A házasság hetének központi programjai

Február 12., vasárnap 10 óra: Nyitó istentisztelet a miskolci Deszkatemplomban (Tetemvári Református Gyülekezet). Igét hirdet Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke.
Az istentisztelet élőben is követhető a gyülekezet Facebook-oldalán: www.facebook.com/deszkatemplom

Február 13., hétfő 18 óra: Szeretetbe kapaszkodva. Előadó: Tapolyai Emőke pszichológus, a Kandela Központ alapítója és szakmai vezetője. Online előadás a házasság hete Facebook-oldalán: www.facebook.com/hazassaghete

Február 14., kedd 18 óra: Áldással egybekötött zenés istentisztelet a Zelzah Ifjúsági Együttes közreműködésével.
Igét hirdet: Kondor Péter evangélikus püspök.
(Deák téri evangélikus templom, 1052 Budapest, Deák Ferenc tér 4.)

Február 15., szerda 18 óra: Őszintén a házasságról – Páratlan beszélgetés közismert párokkal.
Résztvevők: Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója és felesége, Máthé Zsuzsa, a Szent István Intézet igazgatója; Hűvösvölgyi Ildikó színművész és férje, Kisfaludy András filmrendező, producer; Tolnay Lajos szülész-nőgyógyász főorvos és felesége, Tolnayné Csattos Márta gyógypedagógus. Moderátor: Mohay Bence sportriporter.
(Ráday Ház, díszterem, 1092 Budapest, Ráday u. 28., 2. em.)
Személyes részvétellel, regisztráció nincs. A beszélgetés élőben is követhető lesz a házasság hete Facebook-oldalán: www.facebook.com/hazassaghete

Február 16., csütörtök 10 óra: Család és hivatás konferencia a házasság hetén a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom szervezésében. A program regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a www.haromkiralyfi.hu oldalon lehet.
(Magyar Tudományos Akadémia, 1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)

Február 17., péntek 18 óra: A kiemelkedően eredményes házasságok 7 szokása. Hogyan alakítsunk ki időtálló házasságot időtálló alapelvekkel? Előadó: dr. Gerberné Farkas Zsuzsanna mentálhigiénés tréner, párkapcsolati coach.
Online előadás a házasság hete Facebook-oldalán: www.facebook.com/hazassaghete

Február 18., szombat 14 óra: Védelmező kapcsolat. Előadók: Gödör István és Gödörné Csontos Zita, a Bibliai Házassággondozó Szolgálat munkatársai.
(Pasaréti református templom, 1026 Budapest, Torockó tér 1.)
Az alkalom online is elérhető lesz a pasaréti református gyülekezet YouTube-csatornáján: https://www.youtube.com/@PasaretiReformatusGyulekezet

Február 19., vasárnap, 18 óra: Záró szentmise a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban. A szentmisét bemutatja és homíliát mond Marton Zsolt váci megyéspüspök (V. ker., Március 15. tér 2.)
A szentmisét az EWTN Magyarország Katolikus Televízió és a Mária Rádió élőben közvetíti.

 

 

Forrás:

Wikipedia

hazassaghete.hu

Képek: pixabay

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkajánló

További cikkek »