Erre figyelj, ha elutazol az ünnepekre

Erre figyelj, ha elutazol az ünnepekre


Ha a statisztikát nézzük, állítólag a legtöbb betörés december 5-én, 6-án, 11-én, 17-én és 18-án történik meg a késő délutáni és kora esti órákban. Ez érthető is, hiszen ebben az időszakban sokat vásárolunk, így a házunk tele van újonnan beszerzett ajándékokkal, drága eszközökkel, amelyeket novemberben és december elején halmoztunk fel. Érdemes lehet tehát olyan dolgokat megtenni, amik segítenek bennünket abban, hogy távol tartsuk a betörőket.

 

Ne az ablakban, vagy az ablak közelében állítsd fel a karácsonyfát!

A fotó forrása: brightside.me

 

Sokan szeretik úgy elhelyezni a karácsonyfát, hogy közvetlenül az ablak mellé teszik. Ráadásul gyakran előfordul az is, hogy az ajándékok napokig a fa alatt vannak, még az ajándékozás után is. Ha még az égőket is bekapcsoljuk, akkor pedig még inkább lehetőséget adunk a betörőknek, hogy könnyen észrevegyék az értékeinket, az pedig számukra csak rutinfeladat, hogy kilessék, mikor megyünk el otthonról és akkor gyakorlatilag szabad utat adunk nekik, hogy betörhessenek. Éppen ezért a legjobb, ha a fát olyan helyen tartod, ahol nem veszik észre könnyen, s így valamennyire az értékes ajándékok is biztonságos helyen, jól védett területen vannak.

 

Szerezz be a karácsonyi égőknek egy időzítőt!

A fotó forrása: brightside.me

 

Sokan elutaznak az ünnepekre, meglátogatják a rokonaikat, ezért érdemes lehet beszerezni egy időzítőt a fán lévő égőknek. Ha ezt a kettőt összekapcsolod egymással, akkor még ha el is utazol, akkor is be tudod néha kapcsolni az égőket, a világítást az időzítő segítségével, így a betörő nem gondolja azt, hogy üresen áll a ház. Az időzítő nagyon hasznos akkor is, ha csak néhány órára marad üresen a ház, hiszen a használata azt jelzi a betörő számára, hogy valaki otthon van, így kétszer is meggondolja majd az idegen, hogy behatoljon-e, vagy keressen más áldozatot.

 

Ne posztolj túl sokat a közösségi médiában!

A fotó forrása: Mactrunk / Depositphotos


Ha valaki kifejezetten téged és az otthonodat célozta meg, nagy az esélye annak, hogy a közösségi médiában lesett ki. Lehet, hogy túl sokat beszélsz a vagyonodról az interneten? Esetleg arról mesélsz a követőidnek, hogy hova utazol? Ha mindent elmondasz a közösségi oldalakon magadról, az életedről, a terveidről, akkor azzal igazából a bűnözők figyelmét is felhívod magadra. Így a távollétedben elviszik az értékeidet. Nem jó ötlet mindent elárulni másoknak a tevékenységeidről, mert a posztjaidat idegenek is olvassák, akik csupán egy könnyű pénzszerzési lehetőségre várnak. Ha szeretnéd megosztani a teljes életedet a közösségi médiában, tedd ezt akkor, amikor hazaérsz.

 

Ne rejtsd el a kulcsot a küszöbön, vagy az ajtód előtt valahol!

A fotó forrása: brightside.me

 

A kulcs elrejtése a küszöbön, a lábtörlő alatt, egy virágcserépben, vagy az ajtó előtt valahol máshol olyan régi „titok” és ötlet, hogy erről még a betörők is tudnak. Még ha a betörő nem is tudja pontosan, hol keresse a kulcsot, könnyen rátalálhat, ha te kint hagyod, hiszen addig keresi, amíg meg nem leli. Sokkal jobb megoldás az, ha a kulcsodat egy megbízható szomszédnak adod oda, hogy vigyázzon rá, és megkéred őt, hogy néha-néha ellenőrizze az otthonodat, amíg te távol vagy, hogy minden rendben van-e.

 

Intézkedj a csomagszállítás ügyében!

A fotó forrása: New Africa / Shutterstock.com

 

Győződj meg arról, hogy valaki átveszi a nevedre érkező küldeményeket, amíg te nem tartózkodsz otthon. Sokszor ugyanis a csomagok nem érkeznek meg időben, és ha neked megvan előre vásárolva a jegyed, akkor nincs arra lehetőség, hogy megvárd a rendelt terméket, értékeket. A szállítók gyakran a verandán hagyják a csomagokat, ha nincs otthon senki, és nem kell azt aláírni. Erre pedig a betörők felfigyelhetnek, és nyilván észreveszik, hogy valami több napig is kint áll akár. Ezért aztán gyorsan cselekszenek is, hiszen egyértelmű, hogy nincs senki otthon. A legjobb megoldás az, ha megadsz időben egy szállítási címet a szállító cégnek, és arra kéred őket, hogy oda vigyék a megrendelt árut.

 

Indulás előtt fényképezd le minden értékedet!

A fotó forrása: brightside.me

 

Nem biztos, hogy arra kellene gondolni utazás előtt, hogy esetleg betörők szállják meg az otthonunkat, amíg mi távol vagyunk. De nem árt azért felkészülni. Jó az, ha van fényképed az értékeidről, a tárgyaidról, bútoraidról. Érték lehet az ékszer, műalkotások, elektronikus eszközök is. Így, amikor hazaérsz pontosan látod majd, mi az, ami hiányzik. Egy betörés esetén pedig könnyen informálhatod erről a rendőrséget, akik fénykép alapján gyorsabban találják meg az ellopott értékeket.

 

A szerszámokat, kerti felszereléseket és létrákat fészerben vagy garázsban tárold!

A fotó forrása: brightside.me

 

A betörők gyakran keresnek valamit, ami segítheti őket a bejutásban, például ilyen lehet egy létre, vagy más eszközök, amelyek segítségével betörhetik az ablakot, vagy kifeszíthetik az ajtót. Ezért a legjobb, ha ezeket az eszközöket biztonságosan elzárva egy fészerben vagy garázsban tárolod. Ez jelentősen megnehezíti a betörő tervét, és tovább tart, amíg kitalál egy másik lehetséges megoldást. Amíg ugyanis a betörő gondolkodik azon, hogy mivel tudna behatolni az otthonodba, addig elhaladhat a házad előtt egy szomszéd, vagy valaki, aki felfigyel a furcsaságra, és hívhatja a rendőrséget. Így a betörő inkább a menekülést választja a rablás helyett.

                                                                                      

Ne csatlakoztasd a külső lámpákat ablakon keresztül!

A fotó forrása: brightside.me

 

Karácsony idején nemcsak otthonunk benti részét dekoráljuk ki és díszítjük fel égőkkel, hanem a kinti területet is szeretjük csinosítani. Az viszont nem jó ötlet, ha az ablak külső részére úgy helyezel el égőket, hogy a benti konnektorok egyikét használod. Ilyenkor ugyanis nem lehet becsukni rendesen az ablakokat, és ez olyan, mintha kulcsot adnál a betörőnek, hogy nyugodtan sétáljon be és rámolja ki házadat, amíg nem vagy otthon. Érdemes kintre elemmel működő lámpát vásárolni, vagy más megoldáson gondolkodni.

 

 

Forrás:

brightside.me

Felső kép: pixabay

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkajánló

További cikkek »