Édes utazás a nagyvilágban – Ausztrália és Óceánia 5/3

Édes utazás a nagyvilágban – Ausztrália és Óceánia 5/3


Akkor most merüljünk el a Csendes-óceán egyik legbájosabb szigetvilágának karácsonyi ízeiben, ahol a pálmák alatt szól a karácsonyi ének, a levegőben kókusz és vanília illata keveredik, és az ünnepi asztalon egy különleges, illatos, trópusi hangulatú édesség vár: a Fidzsi-szigetek karácsonyi kókuszos cassava puddingja. (Ez nem keverendő össze a Fülöp-szigetekről származó cassava cake-kel – ennek az írásnak a végén néhány érdekességet is elmesélek a különbségekről, és alapanyagokról, illetve a cassava beszerzéséről is szó esik.)


Kókuszos Cassava Pudding – a trópusi karácsony lelke

A Fidzsi-szigeteken a karácsony nem hóesést, hanem napsütést, színes virágfüzéreket és éneklő közösségeket jelent. Az ünnep itt is a családról szól, ám a karácsonyi menü trópusi ízekkel telik meg. A hal, a taró, a banánlevélben sült húsok mellé egy különleges, édes desszert kerül az asztalra: a cassava pudding, amit friss kókusztej, barna cukor és fűszerek illata leng körül. Ez az édesség nem csupán finomság, hanem mély kulturális szimbólum is. Az ünnep során a közösségek együtt készítik, a gyerekek reszelik a cassava-t, az asszonyok főzik a kókusztejet, a férfiak pedig a hagyományos fidzsi-szigeteki kemencében, a lovóban sütik meg.

 

 

Piac, ahol minden megkapható. Forrás: Michael Coghlan, CC BY-SA 2.0, wikipedia

 

A történet – ahogy a földből ünnep születik

A cassava, vagy más néven manióka, Dél-Amerikából származik, de a 17–18. században a portugál kereskedők révén eljutott Polinéziába, Melanéziába és Mikronéziába. A Fidzsi-szigeteken gyorsan elterjedt, mivel jól tűrte a trópusi klímát, és az egyik legfontosabb táplálékforrássá vált. A 19. században, amikor a misszionáriusok elhozták a karácsony ünnepét, a helyiek az új keresztény szokásokat saját ízeikkel és hagyományaikkal szőtték át. Így született meg az ötlet, hogy a szent ünnepen a cassavából édes, ünnepi ételt készítsenek, valami különlegeset, ami a bőséget és az összetartozást szimbolizálja. A Cassava Pudding tehát nem pusztán egy desszert, hanem a föld, a hit és a közösség ajándéka.


Fidzsi-szigetekiek kókusszal, taro-val, és yamgyökérrel – éppen étkezéshez készülve. Forrás: Immanuel Friedlaender, wikipedia

 

A klasszikus Cassava Pudding recept

Hozzávalók:

  • 1 kg frissen reszelt cassava (manióka)
  • 400 ml sűrű kókusztej
  • 200 g barna cukor
  • 1 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • egy csipet só
  • banánlevél vagy sütőpapír a béleléshez

Elkészítés:

  1. A reszelt cassavát tedd egy tálba, és keverd össze a kókusztejjel, cukorral, fűszerekkel és vaníliával.
  2. Keverd addig, amíg egy sűrű, illatos masszát kapsz.
  3. Bélelj ki egy tepsit banánlevéllel (ha nincs, sütőpapír is jó), és öntsd bele a tésztát.
  4. Süsd 180 °C-on kb. 50–60 percig, amíg a teteje aranybarnára pirul.
  5. Hagyd kihűlni, majd szeleteld kockákra – és tálald langyosan, kókuszreszelékkel megszórva.

A hagyományos fidzsi verzióban a pudingot földbe ásott kemencében (lovóban) sütik, forró kövek között, ami különleges, füstös ízt ad neki.


Lovo, itt készül a sok finomság. Forrás: Jaejay77, CC BY-SA 4.0

 

Karácsony a trópuson

A fidzsi karácsony hangulata egyszerre bensőséges és életvidám. Az emberek virágkoszorúban mennek el a templomba, karácsonyi énekeket (meke) énekelnek, majd a nap hátralévő részét a családi faluban, közös lakomával töltik. A puding a középpontban áll: minden családnak megvan a saját receptje, és az asszonyok versengenek, kinek lesz krémesebb, illatosabb, szebb a teteje.

 

Érdekességek

  • A cassava pudding gyakran karácsonyi ajándékként is készül: a családok kis szeleteket csomagolnak banánlevélbe, és elviszik a szomszédoknak, rokonoknak.
  • A fidzsi gyerekek a tetejére színes kandírozott gyümölcsöt vagy ananászdarabokat is szórnak, hogy még ünnepibb legyen.
  • Egyes falvakban a karácsony reggelét a cassava pudding megosztásával kezdik, ez a „köszönet a termésért” rituáléja is egyben.

 

A cassava külön története és más érdekességek

A Fidzsi-szigeteki cassava pudding több néven ismert: “Fijian Cassava Pudding” vagy “Pudding Vakasoso”. Nemcsak a helyiek karácsonyi vagy ünnepi asztalán fordul elő, hanem esküvőkön, családi ünnepeken és vasárnapi közös étkezéseken is gyakori. Bár vidékenként kicsit másképp készítik, a cassava (manióka) reszelék mindig az alapja, amit kókusztejjel, cukorral és néha mazsolával vagy banánnal gazdagítanak. A pudingot hagyományosan banánlevélbe csomagolva, lassú tűzön gőzölik, ami különleges aromát ad neki.

A név attól függően változik, hogy miben különbözik az elkészült desszert:

  • a vakalolo általában édesebb, kókuszkrémesebb változat,
  • a cassava pudding / vakasoso pedig sűrűbb, tömörebb textúrájú, inkább kenyérpuding-szerű édesség.

 

Karácsonyi változat: Karácsonykor a helyiek gyakran mazsolát, fahéjat és egy kevés szerecsendiót is adnak hozzá, illetve kókuszkrémmel locsolják meg a tetejét tálaláskor. Sok családban ez az ünnepi desszert a szigetek bőségének és összetartásának jelképe, hiszen egyszerű alapanyagokból készül, de mégis gazdag ízvilágú.

 

Cassava, manióka, vagy tápióka?

A cassava (más néven manióka) és a tápióka szorosan összefügg, de nem teljesen ugyanaz. Nézzük a különbségeket:

  • Cassava (manióka, latinul: Manihot esculenta). Ez maga a gyökérnövény, amelyet főzve, sütve vagy szárítva fogyasztanak. Dél-Amerikából származik, de ma már Afrikában, Ázsiában és Óceániában is alapélelmiszer.
  • Tápióka (tapioca): Ez a cassava gyökérből kivont keményítő. A cassava-t megtisztítják, lereszelik, majd kinyerik belőle a keményítőt, és ez lesz a tápióka, amit például gyöngy formában ismerünk (bubble tea, pudingok, stb.).

Tehát röviden:

- Cassava = a növény (gyökér)

- Tápióka = a cassava keményítője

A kettő tehát ugyanabból a forrásból származik, de más formában kerül felhasználásra.
A Fidzsi-szigeteki cassava pudding például a teljes gyökérreszeléket használja, nem a kivont keményítőt.

 

Hol kapható cassava / manióka Magyarországon, és mire figyelj?    

1. Formák és változatok

  • Magyarországon leggyakrabban a manióka az egzotikus lisztek, gluténmentes alapanyagok között található: például a “manióka liszt” vagy “manioka liszt” néven.
  • Snack formában is kapható: pl. manióka chips (cassava chips) található nagyobb drogériákban, bio és egészségtudatos üzletekben.
  • Friss gyökérként ritkábban fordul elő hazai boltokban, mivel a kasszáva trópusi növény, így külföldről érkezik, és a hazai kínálata korlátozott. Viszont ritkán megvásárolható Magyarországon is még feldolgozatlan állapotában.

2. Vásárlás

  • Gluténmentes, paleolit üzletek: például paleolit manióka liszt formájában beszerezhető 500 g kiszerelésben.
  • Bio- és egészségtudatos online áruházak.
  • Exotikus élelmiszereket kínáló üzletek (pl. afrikai, ázsiai import bolt) – itt néha megtalálható a fagyasztott vagy mélyhűtött cassava gyökér is.
  • Nagyobb hipermarketek snack részlegében: manióka chips formájában.
  • Nagykereskedelmi/B2B import oldalak is hirdetnek cassava terméket, de ez inkább ipari vásárlásra alkalmas.

3. Mire figyelj, ha vásárolsz?

  • Friss gyökeret keresel? Ellenőrizd, hogy hűtött vagy fagyasztott-e, és légy óvatos, mert a trópusi gyökér szállítás közben veszíthet értékéből, és nem megfelelő tárolás esetén könnyen meg is romolhat.
  • Liszt vagy chips formában: olvasd el az összetevőket, mert sok snack változat tartalmaz hozzáadott olajat, sót, fűszert. Ha édességhez kell (pl. cassava pudding készítéséhez), akkor a minimalizált összetevős verzió a jobb.
  • Felhasználás előtt: ha friss gyökeret sikerült beszerezni, a cassavát alaposan meg kell tisztítani, főzni, mert nyers állapotban kérgező lehet (ha nem megfelelően készítik el).
  • Ár/teljesítmény: friss gyökér ritkábban érhető el, viszont liszt formában viszonylag gyakori, árban is egészen kedvező. Például manióka liszt 500 g-os kiszerelésben 1 800 Ft-ért is kapható.

4. Javasolt vásárlási útvonal
Ha te is szeretnéd elkészíteni például a cassava alapú desszertet (ahogy a sorozatban szerepel), akkor így járhatsz el:

  • Először nézd meg az online paleolit / gluténmentes webáruházakat, biztos, hogy találsz manióka lisztet.
  • Ha friss gyökeret szeretnél, keresd az afrikai/ázsiai élelmiszerüzleteket Budapesten (pl. Vásárcsarnokokban, előzetesen telefonon érdeklődj, ha nem szeretnél feleslegesen odamenni).
  • Vásárlás után: ha lisztet vettél, akkor minden oké, ha gyökeret, akkor olvasd el alaposan az előkészítési instrukciókat (hámozás, főzés stb.).

 

Hol lehet beszerezni maniókát (cassavát) Budapesten?

Íme, pár megbízható hely Budapesten, ahol már található manióka liszt vagy importált cassava-féle:

  • Ázsia Bolt (1093 Budapest, Csarnok tér 5.) – kínálnak „cassava liszt” terméket. azsiabolt.hu
  • FreeFrom.hu webáruház – Paleolit Manióka liszt 500 g kapható online, és szállítható Budapestre. FreeFrom.hu
  • Diétás‑Termékek Webshop – Szafi Reform Manióka liszt (Cassava liszt) 500 g elérhető online. dietas-termekek-webshop.hu

Tipp: Ha friss gyökeret keresel, érdemes ázsiai vagy afrikai import élelmiszerboltokban érdeklődni, mivel a friss cassava ritkábban fordul elő a szokásos magyar szupermarket láncokban.


Csatlakozz hozzánk FACEBOOK-on is, ahol megtalálod az összes karácsonyi sütemény receptjét!

 

Forrás:

internet

A Kókuszos Cassava Pudding receptjét az MI segített felkutatni.

Felső kép: AI generált

Tetszett a cikk?

 

 

ÜnnepekVilága cikkajánló

További cikkek »