Édes utazás a nagyvilágban - Ausztrália és Óceánia 5/1

Édes utazás a nagyvilágban - Ausztrália és Óceánia 5/1


Pavlova-torta – A balerina, akiből legenda lett

Vannak sütemények, amelyek csupán finomak, és vannak olyanok, amelyek történetet mesélnek el. Ebben a sorozatban többnyire ilyen édességeket keresek. Éppen ezért nem maradhatott ki a Pavlova-torta sem, ami az utóbbiak közé tartozik. Ez a hófehér, könnyű, roppanós habcsókalapra épülő édesség nem csupán Ausztrália egyik legikonikusabb desszertje, hanem egy táncosnőnek állított ehető emlékmű is: a légies szépség, a mozdulatlanság és a művészet iránti rajongás megtestesülése.

 

Egy balerina, aki meghódította a világot

A történet az 1920-as években kezdődött, amikor a világhírű orosz balerina, Anna Pavlova Ausztráliába és Új-Zélandra látogatott egy nagy turné keretében. A művésznőt mindenhol hatalmas ünneplés fogadta; szinte az egész kontinens rajongott érte. Amikor az egyik ausztrál szálloda (a legtöbb forrás szerint a Perth-i Esplanade Hotel) séfje meglátta Pavlovát táncolni, állítólag azt mondta: „Olyan könnyű, mint egy felhő… készítek egy desszertet, amely méltó hozzá.” Így született meg a Pavlova-torta, ami fehér, légies, szinte súlytalan, mégis édesen tartalmas. Azóta is vita tárgya, hogy pontosan Ausztráliában vagy Új-Zélandon készült-e először a recept, mindkét ország saját nemzeti desszertjeként tartja számon. De az biztos, hogy a Pavlova az egész déli félteke karácsonyi asztalának ékköve lett.


Ő itt Anna Pavlova. Forrás: wikipedia

 

A legenda szerint, amikor Anna Pavlova először kóstolta meg róla elnevezett tortáját, elmosolyodott, és azt mondta: „Ez olyan, mint a tánc – könnyű, de mégis felejthetetlen.” A sütemény valóban ezt testesíti meg: a tökéletes egyensúlyt a roppanósság és a puhaság között. Kívül kemény, belül habos és lágy, mint a balett mozdulatai. Egy másik történet szerint a torta tetején a fehér tejszínhab a balerina szoknyáját, míg a piros gyümölcsök az élet és a művészet színeit jelképezik.

 

Nyári karácsony

Európában karácsonykor hóesésre várunk, Ausztráliában viszont a karácsony nyárra esik. A nappalok forrók, a tengerpart megtelik élettel, és a családok sokszor piknikkel vagy szabadtéri vacsorával ünnepelnek. Ebben a meleg, napfényes karácsonyi világban a Pavlova az ideális ünnepi desszert: könnyű, hűsítő, gyümölcsös. A habcsókalap tetejére friss bogyós gyümölcsök, mangó, kivi, eper és egy nagy adag tejszínhab kerül; az ízek és a színek kavalkádja, ami egyszerre ünnepi és nyárias.


Pavlova-torta. Forrás: Hazel Fowler, wikipedia

 

Eredeti ausztrál Pavlova-torta recept

Hozzávalók (8 szelethez):

  • 4 nagy tojásfehérje
  • 200 g finom kristálycukor
  • 2 teáskanál kukoricakeményítő
  • 1 teáskanál fehér borecet vagy citromlé
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

A tetejére:

  • 250 ml habtejszín
  • 1 evőkanál porcukor
  • Friss gyümölcsök: eper, kivi, málna, áfonya, mangó – ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A tojásfehérjéket verd kemény habbá.
  2. Fokozatosan add hozzá a cukrot, kanalanként, közben tovább verd, amíg fényes, sűrű, sima habot kapsz.
  3. Szitáld bele a keményítőt, add hozzá a borecetet és a vaníliát, majd finoman forgasd össze.
  4. A sütőpapírral bélelt tepsire halmozd a habot egy kerek, kb. 20 cm átmérőjű halomba, közepén egy kis mélyedéssel.
  5. Süsd 120°C-on 1 óra 15 percig.
  6. Kapcsold le a sütőt, és hagyd bent kihűlni, résnyire nyitott ajtónál, így nem reped meg.
  7. A kihűlt Pavlovát díszítsd fel felvert tejszínhabbal és friss gyümölcsökkel.

 

Pavlova. Forrás: wikimedia commons


Érdekességek és hagyományok

  • A Pavlovát karácsonykor és újévkor is készítik, de Ausztráliában szinte minden ünnepen az asztalra kerül.
  • A legtöbb család a nagymama receptjére esküszik, és mindenki kicsit másképp süti: van, aki a belsejét puhábbra, más inkább teljesen roppanósra hagyja.
  • A Pavlova-torta a nemzeti büszkeség része: Ausztrália és Új-Zéland évtizedek óta „édes vitát” folytat arról, kié is valójában a recept.
  • A modern változatok között találunk csokoládés Pavlovát, mini Pavlovákat egyéni adagokban, és tropikális gyümölcsös verziókat is.

A Pavlova-torta egyszerre művészi, könnyed, nyárias és elegáns. Egy olyan édesség, amely megmutatja, hogyan lehet a táncból, az emberi szépségből és a szeretetből valami édesen örök. Egy falatnyi nyári karácsony, egy csipetnyi elegancia, és egy szelet legenda – ez a Pavlova.


Csatlakozz hozzánk FACEBOOK-on is, ahol megtalálod az összes karácsonyi sütemény receptjét!


Forrás: 

wikipedia

A Pavlova-torta receptjét az MI segített felkutatni.

Felső kép: wikimedia commons

Tetszett a cikk?

 

 

ÜnnepekVilága cikkajánló

További cikkek »