Édes utazás a nagyvilágban – Afrika 5/4
A Dél-afrikai Köztársaság karácsonyi aranybarackos csodája
Akkor most utazzunk el Afrika legdélibb csücskébe, oda, ahol az Atlanti- és az Indiai-óceán találkozik, ahol a karácsony nyáron érkezik, és ahol a vanília, a baracklekvár és a karamell illata tölti meg a házakat. Ott született a következő édes csoda – a Malva puding, Dél-Afrika egyik legmeghittebb ünnepi desszertje, amelynek története épp olyan különleges, mint az íze.
Malva Puding – A dél-afrikai karácsony aranybarackos csodája
Dél-Afrikában a karácsony nem hóesést, hanem meleg napsütést, tengerillatot és családi lakomákat hoz. A gyerekek pancsolnak a vízben, a kertben húst grilleznek, és a vacsora végén, amikor a nap lebukik a hegyek mögött, előkerül a Malva puding, ami aranybarna, illatos, ragacsos, és melegen tálalják, édes tejszínes mártással leöntve. Ez az étel az ünnep lelke: minden egyes falatában ott van a melegség, otthon, és az összetartozás.

Forrás: Valereee, CC0, wikipedia
A Malva puding születésének története
A Malva puding eredete a 20. század elejére nyúlik vissza, amikor Dél-Afrikában a holland és a brit telepesek konyhái összefonódtak. A legenda szerint a desszert egy holland lelkész feleségétől származik, aki a karácsonyi istentisztelet után mindig valami különleges édességgel lepte meg a gyülekezetet. Egy alkalommal elfogyott a vaj, ezért baracklekvárral helyettesítette, és így született meg a selymes, karamellás Malva puding.
A név eredetéről több történet is kering:
- Az egyik szerint a „malvaceous” (latin: lágy, puha) szóból ered, utalva a puding krémes textúrájára.
- Mások szerint „Malva” egy kedves asszony neve volt, aki először sütötte meg.
- És van egy harmadik változat is, amit a helyiek a legjobban szeretnek: szerintük a desszerthez malva borral (édes muskotályos borral) készült öntetet használtak, innen a név.
Bármelyik is igaz, egy biztos: a Malva puding az afrikai vendégszeretet megtestesítője, amit a háziasszonyok mindig melegen, bőséges mártással kínálnak, mert „a boldogság nem lehet száraz”.

Forrás: Valereee, CC0, wikipedia
Karácsony a forróságban
A dél-afrikai karácsony sajátos élmény. Nincs hó, nincs hideg, de a fény és melegség ugyanúgy jelen van, csak éppen a napból és az emberek mosolyából árad. A Malva puding ilyenkor a vasárnapi ebédek és ünnepi vacsorák éke, gyakran baracklekváros torták, custard (vaníliakrém) és friss gyümölcsök mellett.
A desszert gyakran kerül a „braai” (dél-afrikai grillezés neve) után az asztalra, és minden háznál kicsit másképp készítik. Egyesek rumot vagy konyakot adnak a szószhoz, mások narancshéjat vagy fahéjat. De a lényeg mindig ugyanaz: melegen tálalják, és mindenki kér még egy kicsit.
Eredeti recept – Dél-afrikai Malva puding
(kb. 6–8 adag)
Hozzávalók a tésztához:
- 1 csésze (250 ml) cukor
- 2 nagy tojás
- 1 ek baracklekvár
- 1 csésze liszt
- 1 tk szódabikarbóna
- ¼ tk só
- 1 ek ecet
- 1 csésze tej
- 1 ek olvasztott vaj
- ½ tk vanília kivonat
A szószhoz:
- 1 csésze tejszín
- ½ csésze vaj
- ½ csésze cukor
- ¼ csésze víz
- ½ tk vanília kivonat
Elkészítés:
- Tészta: Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra. Egy tálban keverd habosra a cukrot és a tojásokat. Add hozzá a baracklekvárt, vajat, vaníliát, majd a lisztet, szódabikarbónát és sót. Végül az ecetet és a tejet. A tészta legyen sima és krémes.
- Sütés: Öntsd kivajazott, hőálló tálba, és süsd 40–45 percig, amíg a teteje aranybarna és rugalmas lesz.
- Szósz: Egy kisebb edényben olvaszd össze a vajat, cukrot, tejszínt, vizet és vaníliát. Amint a puding kisült, azonnal öntsd le a forró szósszal. Ezt a tészta magába szívja, és puha, karamellás állagú lesz.
- Tálalás: Melegen, vaníliafagylalttal vagy friss gyümölccsel kínáld.
Forrás: Valereee, CC0, wikipedia
Érdekességek
- A Malva puding Nelson Mandela kedvenc desszertje volt: a legendás elnök a Robben-szigeten töltött évei után is mindig ezt kérte az ünnepi vacsorákra.
- Dél-Afrikában minden háznál más a „titkos hozzávaló”: van, aki narancslével, van, aki brandy-vel, mások mézzel gazdagítják.
- A desszert gyakran szerepel esküvőkön is, mert a baracklekvár az édes életet és a házasság termékenységét szimbolizálja.
- A Malva puding ma már annyira népszerű, hogy amerikai éttermekben is kapható, főként a dél-afrikai közösségek hatására.
Amikor a dél-afrikai nap lassan elbújik az asztalok mögött, a tenger felől langyos szellő fúj, és a családok nevetve gyűlnek egy tál gőzölgő Malva puding köré. A lekvár illata, a karamellás szósz és a tejszín lágy ragyogása egy pillanatra megállítja az időt. A desszert minden falatja azt suttogja: „Az ünnep nem a naptárban van, hanem a szívedben.”
Csatlakozz hozzánk FACEBOOK-on is, ahol megtalálod az összes karácsonyi sütemény receptjét!
Forrás:
A malva puding receptjét az MI segített felkutatni.
Felső kép: Jon Mountjoy, CC BY 2.0, wikipedia
ÜnnepekVilága cikkajánló
