Édes utazás a nagyvilágban – Afrika 5/4

Édes utazás a nagyvilágban – Afrika 5/4


A Dél-afrikai Köztársaság karácsonyi aranybarackos csodája

Akkor most utazzunk el Afrika legdélibb csücskébe, oda, ahol az Atlanti- és az Indiai-óceán találkozik, ahol a karácsony nyáron érkezik, és ahol a vanília, a baracklekvár és a karamell illata tölti meg a házakat. Ott született a következő édes csoda – a Malva puding, Dél-Afrika egyik legmeghittebb ünnepi desszertje, amelynek története épp olyan különleges, mint az íze.


Malva Puding – A dél-afrikai karácsony aranybarackos csodája

Dél-Afrikában a karácsony nem hóesést, hanem meleg napsütést, tengerillatot és családi lakomákat hoz. A gyerekek pancsolnak a vízben, a kertben húst grilleznek, és a vacsora végén, amikor a nap lebukik a hegyek mögött, előkerül a Malva puding, ami aranybarna, illatos, ragacsos, és melegen tálalják, édes tejszínes mártással leöntve. Ez az étel az ünnep lelke: minden egyes falatában ott van a melegség, otthon, és az összetartozás.


Forrás: Valereee, CC0, wikipedia

 

A Malva puding születésének története

A Malva puding eredete a 20. század elejére nyúlik vissza, amikor Dél-Afrikában a holland és a brit telepesek konyhái összefonódtak. A legenda szerint a desszert egy holland lelkész feleségétől származik, aki a karácsonyi istentisztelet után mindig valami különleges édességgel lepte meg a gyülekezetet. Egy alkalommal elfogyott a vaj, ezért baracklekvárral helyettesítette, és így született meg a selymes, karamellás Malva puding.

A név eredetéről több történet is kering:

  • Az egyik szerint a „malvaceous” (latin: lágy, puha) szóból ered, utalva a puding krémes textúrájára.
  • Mások szerint „Malva” egy kedves asszony neve volt, aki először sütötte meg.
  • És van egy harmadik változat is, amit a helyiek a legjobban szeretnek: szerintük a desszerthez malva borral (édes muskotályos borral) készült öntetet használtak, innen a név.

Bármelyik is igaz, egy biztos: a Malva puding az afrikai vendégszeretet megtestesítője, amit a háziasszonyok mindig melegen, bőséges mártással kínálnak, mert „a boldogság nem lehet száraz”.


Forrás: Valereee, CC0, wikipedia

 

Karácsony a forróságban 

A dél-afrikai karácsony sajátos élmény. Nincs hó, nincs hideg, de a fény és melegség ugyanúgy jelen van, csak éppen a napból és az emberek mosolyából árad. A Malva puding ilyenkor a vasárnapi ebédek és ünnepi vacsorák éke, gyakran baracklekváros torták, custard (vaníliakrém) és friss gyümölcsök mellett.

A desszert gyakran kerül a „braai” (dél-afrikai grillezés neve) után az asztalra, és minden háznál kicsit másképp készítik. Egyesek rumot vagy konyakot adnak a szószhoz, mások narancshéjat vagy fahéjat. De a lényeg mindig ugyanaz: melegen tálalják, és mindenki kér még egy kicsit.

 

Eredeti recept – Dél-afrikai Malva puding

(kb. 6–8 adag)

Hozzávalók a tésztához:

  • 1 csésze (250 ml) cukor
  • 2 nagy tojás
  • 1 ek baracklekvár
  • 1 csésze liszt
  • 1 tk szódabikarbóna
  • ¼ tk só
  • 1 ek ecet
  • 1 csésze tej
  • 1 ek olvasztott vaj
  • ½ tk vanília kivonat

A szószhoz:

  • 1 csésze tejszín
  • ½ csésze vaj
  • ½ csésze cukor
  • ¼ csésze víz
  • ½ tk vanília kivonat

Elkészítés:

  1. TésztaMelegítsd elő a sütőt 180 °C-ra. Egy tálban keverd habosra a cukrot és a tojásokat. Add hozzá a baracklekvárt, vajat, vaníliát, majd a lisztet, szódabikarbónát és sót. Végül az ecetet és a tejet. A tészta legyen sima és krémes.
  2. SütésÖntsd kivajazott, hőálló tálba, és süsd 40–45 percig, amíg a teteje aranybarna és rugalmas lesz.
  3. SzószEgy kisebb edényben olvaszd össze a vajat, cukrot, tejszínt, vizet és vaníliát. Amint a puding kisült, azonnal öntsd le a forró szósszal. Ezt a tészta magába szívja, és puha, karamellás állagú lesz.
  4. TálalásMelegen, vaníliafagylalttal vagy friss gyümölccsel kínáld.


Forrás: Valereee, CC0, wikipedia


Érdekességek

  • A Malva puding Nelson Mandela kedvenc desszertje volt: a legendás elnök a Robben-szigeten töltött évei után is mindig ezt kérte az ünnepi vacsorákra.
  • Dél-Afrikában minden háznál más a „titkos hozzávaló”: van, aki narancslével, van, aki brandy-vel, mások mézzel gazdagítják.
  • A desszert gyakran szerepel esküvőkön is, mert a baracklekvár az édes életet és a házasság termékenységét szimbolizálja.
  • A Malva puding ma már annyira népszerű, hogy amerikai éttermekben is kapható, főként a dél-afrikai közösségek hatására.

Amikor a dél-afrikai nap lassan elbújik az asztalok mögött, a tenger felől langyos szellő fúj, és a családok nevetve gyűlnek egy tál gőzölgő Malva puding köré. A lekvár illata, a karamellás szósz és a tejszín lágy ragyogása egy pillanatra megállítja az időt. A desszert minden falatja azt suttogja: Az ünnep nem a naptárban van, hanem a szívedben.”


Csatlakozz hozzánk FACEBOOK-on is, ahol megtalálod az összes karácsonyi sütemény receptjét!


Forrás:

wikipedia

A malva puding receptjét az MI segített felkutatni.

Felső kép: Jon Mountjoy, CC BY 2.0, wikipedia

Tetszett a cikk?

 

 

ÜnnepekVilága cikkajánló

További cikkek »