Édes utazás a nagyvilágban – Ázsia 7/6

Édes utazás a nagyvilágban – Ázsia 7/6


A legnagyobb kihívást és kutatómunkát ennek a süteménynek a megtalálása okozta. Ugyanis sok hozzá hasonló készül Thaiföldön, de azoknak más a nevük, és kicsit másképp is néznek ki. Én pedig a khanom tako "titkait" szerettem volna felfedezni. Mert mint a többi finomsághoz, ehhez is tartozik egy kedves kis történet, amit érdemes megismerni. Ha már repülőjegyek nélkül is Thaiföldre utazunk...


Khanom Tako – A kókuszvirág édessége Thaiföldről

Thaiföldön a karácsony nem csupán vallási ünnep, hanem az év egyik legfényesebb, legörömtelibb időszaka. A templomok és utcák aranyban ragyognak, a piacokon a virágfüzérek illata keveredik a kókusztej édes aromájával, és a házakban készül valami, ami nélkül az ünnep nem teljes: a Khanom Tako.

Ez a finom, selymes kókusztejes puding nemcsak egy desszert, hanem a thai vendégszeretet, bőség és tisztaság jelképe is. A banánlevélbe csomagolt apró kelyhek aranyszínben csillognak, és minden falatjukban ott van a trópusi meleg, az otthon íze, és az a mosoly, amiről a thai nép híres.

 

A Khanom Tako legendája: A tenger és a kókusz leánya

A thai néphagyomány szerint réges-régen élt egy gyönyörű leány, Tako, aki a tenger istenének és a kókuszpálma szellemének gyermeke volt. A lány hajából kókuszrostok nőttek, bőre illatos volt, mint a virág, és ahol járt, édes víz fakadt a földből. Amikor az emberek elfeledték hálájukat a természet iránt, Tako eltűnt, és az országot hosszú aszály sújtotta. Egy idős asszony ekkor a tengerparton kókusztejjel, rizzsel és virágporral áldozott a szellemeknek, és csodálatos módon a víz újra visszatért.

Az emberek hálából elkészítették az első Khanom Takót, amit a lányról neveztek el, ez lett a „kókusz leány édessége”. Azóta a Khanom Tako a természet, a hála és a bőség ünnepi süteménye, amelyet a modern Thaiföldön karácsonykor, újévkor és templomi szertartásokon is tálalnak.

 

Történelmi háttér és jelentés

A Khanom Tako a thai királyi konyhából származik, ahol a 17–18. században csak a legfinomabb, kézzel készített desszertek kerülhettek az uralkodó asztalára. Ezeket az édességeket gyakran banánlevélbe vagy pandan-levélbe öntötték, amelyek nemcsak illatot, hanem szerencsét is hoztak.

A puding két rétegből áll:

  • az alsó réteg a rizslisztből és kókusztejből főzött, enyhén édes krém,
  • a felső egy sós, selymes kókuszréteg, ami egyensúlyt teremt az ízek között; a thai filozófia szerint a sós és az édes harmóniája az élet harmóniáját tükrözi.

A Khanom Tako-t pontos mozdulatokkal kell készíteni, minden réteg, minden hajtás szimbolikus. A thai háziasszonyok azt mondják: „ha a Khanom Tako szépen simul a banánlevélbe, az azt jelenti, hogy béke van a házban”.

 

Eredeti recept – Khanom Tako (6 adag)

Hozzávalók:

Az alsó réteghez:

  • 100 g rizsliszt
  • 50 g cukor
  • 300 ml kókusztej
  • 1 tk jázminvíz (vagy vaníliaaroma)

A felső réteghez:

  • 150 ml kókusztej
  • 1 ek rizsliszt
  • csipet só

Tálaláshoz:

  • banánlevél (vagy helyettesítés: lásd lentebb)
  • néhány szem kukoricaszem, licsi vagy pálmacukor a díszítéshez

Elkészítés:

  1. Banánlevél előkészítéseHa fagyasztott levelet használsz, vedd ki időben a hűtőből, és hagyd, hogy kiengedjen. Töröld szárazra, majd forró vízgőz fölé tartva pár másodpercig melegítsd, hogy hajlékony legyen. Vágj belőle 10×10 cm-es darabokat, és hajts belőlük kis tálkákat vagy kosárkákat.
  2. Alsó rétegKeverd el a rizslisztet, cukrot és kókusztejet. Kis lángon, folyamatosan kevergetve főzd sűrű, sima krémmé. Öntsd a banánlevél-tálkákba, és hagyd langyosra hűlni.
  3. Felső rétegKeverd el a kókusztejet, rizslisztet és sót, majd főzd, amíg sűrűsödik. Ezt kanalazd a puding tetejére, és díszítsd kukoricaszemekkel vagy gyümölcsdarabokkal.
  4. Tálalás:
    Hűtve a legfinomabb, mert az ízek másnapra összeérnek, a banánlevél pedig átadja természetes illatát a pudingnak.

 

Így is be lehet tölteni a khanom takot. Forrás: wikimedia commons

 

Tipp a hozzávalókhoz – Banánlevél Magyarországon

A banánlevél Thaiföld egyik legfontosabb természetes „csomagolóanyaga”, de szerencsére Magyarországon is beszerezhető.

  • Fagyasztott formában kapható ázsiai élelmiszerboltokban (Budapesten: Culinaris, Sárkány Center, Siam Thai bolt, vagy nagyobb nemzetközi piacok).
  • Online is rendelhető (pl. Culinaris.hu, ChefMarket, SiamThai.hu).
  • Ha nem találsz, helyettesítheted sütőpapírral, amit vékonyan megkensz kókuszolajjal, így a sütemény illata és szerkezete is hasonló lesz az eredetihez.

Az autentikus ízhez azonban, ha teheted, érdemes legalább egyszer igazi banánlevelet kipróbálni, mert abban a pillanatban, amikor a gőzölgő puding illata összeolvad a levél zöldes aromájával, az ember szó szerint Thaiföldre „utazik.

 

Érdekességek

  • A Khanom Tako a thai templomi ünnepeken és karácsonyi vásárokon is gyakori – az árusok pálmalevelekkel, virágokkal díszített standokon kínálják.
  • Thaiföldön a karácsony a fény és hála ünnepe, nem vallási kötöttségű, ezért buddhisták, keresztények és muszlimok egyaránt ünneplik és mindannyian szeretik a Khanom Takót.
  • A desszert neve a népi hagyomány szerint azt jelenti: „édes béke”.
  • A sós kókuszréteg és az édes rizskrém együtt a jin és jang elvét szimbolizálja: az ellentétek harmóniáját, amelyből az élet egyensúlya születik.

A Khanom Tako illata lassan betölti a házat, miközben kint eső permetez a pálmák levelein.
A kókusz, a jázmin és a friss banánlevél illata keveredik a gyertyák fényeivel, és az ember egyszerre érzi: itt az ünnep, de másképp – trópusi melegségben, de ugyanazzal a szeretettel.

 

Csatlakozz hozzánk FACEBOOK-on is, ahol megtalálod az összes karácsonyi sütemény receptjét!

  

Forrás:

A khanom tako receptjét az MI segített felkutatni.

Felső kép: wikimedia commons

Tetszett a cikk?

 

 

ÜnnepekVilága cikkajánló

További cikkek »