Indul az édes világ körüli utazás!
Nem tudom, te hogy vagy vele, de én fiatalabb koromban mindig igyekeztem új ízeket, új illatokat bevinni a konyhámba, különösen karácsonykor. Így az állandó karácsonyi édességek – zserbó, beigli, pozsonyi kifli, mézeskalács – mellett mindig kerestem egy új „receptet”, amit még nem próbáltam ki, és újdonság lehet az ünnepi asztalon. Így ismertem meg az árvácskát, a liptói szeletet, vagy éppen a puncskockát. Úgy gondolom, mindannyiunknak meg vannak a jól bevált karácsonyi sütimenüi, mégis sokan nyitottak vagyunk az újdonságokra is. Főként most, amikor az otthonokba hamarosan beköltözik a fahéj, a narancs és a frissen sült kalács illata, a szívekbe pedig a szeretet. A város lassan fénybe borul, megkezdődik az ünnepi készülődés, a tervezés, az ajándékok felkutatásának ideje.
Idén én is valami egészen különlegessel készülök. Egy édes, ünnepi utazásra indulok, és Téged is arra kérlek, tarts velem, ha van kedved. Utam november 15-től december 24-ig tart és minden egyes pillanata karácsony édes ízeiről szól. Ez idő alatt naponta egy-egy karácsonyi sütemény történetét és receptjét mutatom be a világ valamelyik pontjáról. Tudtad azt, hogy a legtöbb országban süteményt ajándékoznak karácsonyra?
Elutazunk Európa havas városaitól Ázsia fűszeres piacaiig, Dél-Amerika napfényes karácsonyi asztalától Ausztrália tengerparti ünnepéig… sőt, még az Antarktiszra is ellátogatunk (igen, oda is!). Minden nap kinyílik egy új ablak: egy történet, egy íz, egy apró ünnepi csoda.
Mi vár rád ezen a különleges utazáson?
- Egy olasz szerelmes inas, aki egy odaégett panettone mentésével hódítja meg a karácsonyt.
- Portugál szerzetesek, akik maradék tojássárgájából alkotják meg a világhírű pastel de nata-t.
- Német Stollen, angol karácsonyi puding, skandináv mézes sütemények – és a titkos történeteik.
Minden recepthez hiteles, valódi eredettörténetet, legendát vagy ünnepi hagyományt hozok; olyat, amit a világ más tájain valóban mesélnek, élnek és szeretnek.
Nem várunk karácsonyig, történeteink már novemberben elindulnak!
A karácsony nem egy nap, hanem egy út – tele illattal, emlékkel és várakozással. És mi lehetne szebb, mint napról napra felfedezni az ünnep más-más arcát? Nem kell utazni: elég egy recept, némi hozzávaló, egy sütő és egy csipetnyi kíváncsiság. A világ konyhái ajtót nyitnak nekünk, mi pedig minden nap benézhetünk egy kicsit.
Ez az én adventi kalendáriumom Neked...
... amit csokoládé helyett legendákkal, hagyományokkal és édes ízekkel töltök meg. Együtt indulunk útnak, hogy felfedezzük, milyen illatú a karácsony a világ másik felén: hogyan ünnepelnek Afrikában, mit sütnek Ázsiában, milyen ízekkel köszöntik az ünnepet Észak-Amerikában, és mi kerül az asztalra azokon a távoli szigeteken, ahol a hó helyett a pálmalevelek szállingóznak.
Tarts velem ezen a 40 napos édes utazáson!
Minden nap egy új ablak nyílik – a világra, az ünnepre, és egy kicsit önmagunkra is. Mert a legszebb ajándék néha nem a fa alatt vár, hanem a konyha melegében sül ki.
ÜnnepekVilága cikkajánló