Édes utazás a nagyvilágban – Antarktisz 3/2

Édes utazás a nagyvilágban – Antarktisz 3/2


Christmas Pudding - A legdélibb karácsonyi puding a Földön, Rothera Station

A brit kutatók sosem engedték el az otthoni karácsony ízeit, még akkor sem, amikor épp tizenötezer kilométerre voltak Londontól, egy fagyott földrészen. A Rothera Kutatási Központ, amely az Antarktisz nyugati részén, Adelaide-szigeten működik, minden év decemberében egy napra ünnepi konyhává alakul. Az egyik legfontosabb tradíciójuk a Christmas Pudding elkészítése, méghozzá már novemberben, ahogy az otthoni szokás is diktálja. A szakácsok a bázis „pantry”-jében (éléskamrájában) előveszik a gondosan tartalékolt aszalt gyümölcsöket, lisztet, és sűrített tejet, hogy aztán az Antarktisz jeges szívében megszülessen a világ legdélibb karácsonyi pudingja.


A Rothera Állomás. Forrás: Apacheeng lead, CC BY-SA 3.0, wikipedia


A Christmas Pudding-nak komoly történelme van

A brit haditengerészet és a British Antarctic Survey (BAS) kutatói már az 1950-es években is készítettek karácsonyi pudingot az antarktiszi bázisokon. A tengerészek a hosszú utak során mindig is készítettek karácsonyi pudingot, hiszen ez az édesség nem túl kényes: jól bírta a hideget, és a meleget, nem romlik meg, és akár hónapokig is eltartható. Ezt a szokást pedig továbbvitték, egészen az Antarktiszig, ahol nincs karácsony Christmas Pudding nélkül.

 

A recept – „Rothera Christmas Pudding” (expedíciós változat)

Hozzávalók:

  • 150 g liszt
  • 100 g zsemlemorzsa
  • 100 g barna cukor
  • 150 g vegyes aszalt gyümölcs (mazsola, kandírozott narancshéj, datolya, füge)
  • 100 g vaj (vagy margarin, ha nincs más)
  • 2 tojás
  • 1 dl sűrített tej
  • 1 dl fekete tea (vagy kávé, ha csak az van)
  • 1 teáskanál fahéj
  • ½ teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 teáskanál sütőpor
  • egy csipet só

Elkészítés:

  1. A vajat, cukrot és tojásokat keverd habosra.
  2. Add hozzá a teát vagy kávét, majd a sűrített tejet.
  3. Szórd bele a lisztet, zsemlemorzsát, sütőport, fűszereket és az aszalt gyümölcsöket.
  4. Keverd homogénre, majd öntsd egy hőálló tálba, amit fedjél le alufóliával.
  5. Vízgőz fölött főzd kb. 2 órán át (vagy sütőben, 160°C-on 1,5 órát).
  6. Tálalás előtt meglocsolhatod egy kevés whisky-vel vagy rummal, és meggyújthatod, ahogy a britek szokták; a lángoló kék fény különösen szép látvány a jég felett.


Érdekességek

  • A Rothera-bázison a szakácsok gyakran sütnek két adag pudingot: az egyiket karácsonyra, a másikat január 1-jére, amikor a kutatók egy rövid „szabadságnapot” tartanak, zenével és filmvetítéssel.
  • Az egyik régi brit kutató, David Wynn 1988-ban azt írta: „A karácsonyi puding olyan, mint egy ehető emlék. Amikor belekóstolsz, újra hallod a család hangját.”
  • Mivel friss alapanyagok ritkán érkeznek, a szakácsok konzerv vajjal, por-tojással és teával dolgoznak, a puding így is sötét, illatos és elképesztően finom lesz.
  • A desszert hagyományosan pár napig pihen, hogy az ízek összeérjenek – de Antarktiszon ez szó szerint a kinti hóban történik: a pudingot egy lezárt dobozban a hóba temetik hűlni.

A brit kutatók karácsonykor mindig körbeülnek a kantinban, gyakran Mikulássapkában, és gyertyát is gyújtanak (bár csak elemes verziót, tűzvédelmi okokból).


Csatlakozz hozzánk FACEBOOK-on is, ahol megtalálod az összes karácsonyi sütemény receptjét!


Forrás:

wikipedia

A Christmas Pudding receptjét az MI segített felkutatni.

Felső kép: wikimedia commons

Tetszett a cikk?

 

 

ÜnnepekVilága cikkajánló

További cikkek »