Alszik a világ


2023-ban március 17-e az ALVÁS VILÁGNAPJA.

Az alvás világnapja az Egyesült Államokból indult és célja felhívni a figyelmet az egészség, az alvás, az életmód és a közlekedés összefüggéseire. Minden évben a tavaszi napéjegyenlőség előtti pénteken kerül megrendezésre az alvás világnapja. Ez 2023-ban március 17-e, de már tudni lehet a jövő évi dátumot is, 2024-ben március 15-én ünnepeljük az alvást.

A jó minőségű alvás kiemelkedően fontos része a mindennapoknak, rendkívül fontos és elengedhetetlen az egészséghez, mégis egyre gyakoribb az, hogy az emberek keveset alszanak, alvászavaraik vannak. Ez pedig hosszútávon komoly problémákat okozhat. A National Sleep Foundation közleménye szerint a tizenévesek alvásigénye napi 9 óra, a felnőtteké 7-9 óra. Az alvásigény az életkor előrehaladtával csökken. A „Whitehall II” kutatás eredményei szerint a 35 és 55 év közöttiek számára az ideális alvásidő 7 óra (a hat óránál kevesebbet és a 8 óránál többet alvók rosszabbul teljesítettek a szellemi feladatok megoldásában).

Az alvás napján világszerte milliók ünneplik az alvást, ami egyáltalán nem véletlen: a World Sleep Society, vagyis a Nemzetközi Alvás Társaság szervezetéhez már 80 ország csatlakozott, beleértve a Magyar Alvás Szövetséget is, akik több mint tíz éve segítik a világszervezet munkáját, s ők maguk is sokat tesznek az alvás népszerűsítéséért. A World Sleep Society világszervezet követésre méltónak ajánlja a Magyar Alvás Szövetség évek óta folyó tevékenységét, amelyért elsők között kapták meg a Distinguished Activity Award elismerést. 

 

 

Forrás:

vilagnap.hu

worldsleepsociety.org

wikipedia

Felső kép: pixabay

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkajánló

További cikkek »