A 24 legjobb karácsonyi vásár 2023-ban

A 24 legjobb karácsonyi vásár 2023-ban


Énekelj karácsonyi dalokat, korcsolyázz, egyél sült gesztenyét, igyál forralt bort és válogass a gyönyörű és egyedi ajándékok között Berlinben, Prágában, Strasbourgban és még sok más városban. Tündérfények, kézzel készített csecsebecsék, forró perec és más egyéb. Európa legjobb karácsonyi vásárai már jóval karácsony előtt ünnepi hangulatot árasztanak, és egy hétvégi látogatás bármely helyre biztosan jól indítja az ünnepi szezont. A német karácsonyi vásárok talán a legismertebbek, de egy prágai telelés vagy egy városi kirándulás Ausztriába szintén örömet okozhatnak, főként azoknak, akik káprázatos építészeti csodákra, egyedi ajándékokra és téli élményekre vágynak. Tehát, ha szívesen megkóstolnád a kürtőskalácsot Budapesten, vagy szeretnél különlegességeket megízlelni Göteborgban, csecsebecséket vásárolni Strasbourgban vagy korcsolyázni Bécsben, itt van a 2023-as év legjobb karácsonyi vásárairól szóló információ. A listát az angol The Times állította össze, és Budapest is bekerült a kedvencek közé.

 

1. Köln, Németország

2023. november 23. - december 23.

Korcsolyázás a Heumarkt karácsonyi vásáron Kölnben. A fotó forrása: Alamy / thetimes.co.uk

 

Kölnben rengeteg karácsonyi vásár van szétszórva a városban, de a legnagyobb vásár közvetlenül a városközpontban található, a kölni katedrális alatt. A Markt der Engel a legvarázslatosabb pillanatokat kínálja: több száz pislákoló fény lóg a fejünk felett, mint például csillagok. S angyalok repkednek az igényesen díszített oromzatok között. Olyan, mint egy életre kelt mesevilág. Egy másik nagy karácsonyi vásár Kölnben a Szent Miklós faluban található, ahol egy különleges műsor keretében megismerhetik a gyerekek az igazi Mikulás, vagyis Szent Miklós történetét. Olyan karácsonyi vásárok is vannak Kölnben, amelyek a karácsonyi törpéket, vagy a tenger történelmét mutatják be tengeri kunyhókkal és kalózokkal kiegészítve. Ha valami hagyományosabb programra vágysz, akkor irány a Heumarkt szabadtéri korcsolyapályája.

 

2. Salzburg, Ausztria

2023. november 23. - 2024. január 1.

Karácsonyi vásár Salzburg óvárosában. A fotó forrása: Getty Images / thetimes.co.uk

 

A salzburgi Dómtéren kialakított karácsonyi vásáron napjainkban minden kapható, amit csak el tudunk képzelni: helyi népszokásokhoz kötődő tárgyak, a karácsonyfa hagyományos díszítéséhez szükséges kellékek, kicsiknek és nagyoknak való ajándékok, tömjén a meghitt légkörhöz és természetesen valamennyi jellegzetes osztrák ínyenc finomság, forralt bor és puncs. Viszont az is igaz, hogy ezen a vásáron a minőségen van a hangsúly a mennyiség helyett, ezért inkább kézzel kötött zoknikra, házi süteményekre, hagyományos gyertyákra számíts, és ne újszerű, modern tárgyakra. A vásári bódék a mai napig úgy néznek ki, mint amikor először felállították őket a 15. században, tehát úgy fogod magad érezni, mintha több száz évet visszalépnél az időben. A programok pedig rendkívül színesek, a gyermekek számára karácsonyi felolvasásokat tartanak, vannak krampusz felvonulások, koncertek, a toronyból pedig fúvószene szól. Salzburgban az ünnep elképzelhetetlen Mozart zenéje nélkül. A legérdekesebb azonban egyértelműen az, hogy a karácsonyi vásár fölött egy kifeszített, direkt erre a célra tervezett csillagos ég van, amelynek fényei felelősek a varázslatos hangulatért.

 

3. Berlin, Németország

2023. október 28. - 2024. január 1.

Karácsonyi vásár a berlini Gendarmenmarkt téren. A fotó forrása: Getty Images

 

A városközpontban legalább 80 különböző karácsonyi vásár van – egy még kifejezetten a kutyák számára is – ezért mondhatjuk azt is, hogy szinte lehetetlen az összeset végig járni. A legnagyobb egyértelműen a Spandau, de a legszebb a csodálatos Gendarmenmarkt téren található Weihnachtszauber, hiszen itt számtalan művészi és kézműves termék fogadja a látogatót. A Potsdamer Platzon található Winter World azoknak javasolt főként, akik nem szeretik annyira a vásárlást, ehelyett más élményeket keresnek. Ez a karácsonyi vásár ugyanis a téli sportokról szól: lehet itt szánkózni és korcsolyázni is.

 

4. Budapest, Magyarország

2023. november 18. - 2024. január 1.

Korcsolyázás a karácsonyi vásáron Budapesten. A fotó forrása: Getty Images

 

Amikor a külföldieket kérdezzük, akkor többnyire a Vörösmarty téren található karácsonyi vásárt, vagy a Szent István téren a Bazilika előttit nevezik meg kedvencükként. Ez utóbbi három éve Európa legjobb karácsonyi vására. A Vörösmarty téren megrendezett pedig a legrégebbi Budapesten. Rengeteg étel közül választhat a látogató, sok a kézműves stand, de van itt ingyenes koncert is. A Bazilika karácsonyi vására még ennél is különlegesebb, hiszen a fentiek mindegyike megtalálható ott, de itt a Bazilika homlokzatán a fény- és árnyék izgalmas, 3 dimenziós játékát is megtekintheti a látogató. Van ott egy korcsolyapálya is, ami a nagy karácsonyfa körül van felállítva.

 

5. Prága, Csehország       

2023. december 2. - 2024. január 6.

Karácsonyi vásár a prágai Óváros téren. A fotó forrása: Alamy

 

A képeslapra illő csodálatosan szép Prága tökéletes választás lehet az ünnepi szezonra. A táj csodálatos, a vásár egyik oldalán a Týn előtti Szűzanya-templom áll, ami a 14. század óta a kerület fő temploma, két toronnyal, a másik oldalon pedig a prágai csillagászati óra található, ami az Óváros tér egyik legrégebbi, még működő órája. A köztük lévő területen rengeteg stand áll, ahol a látogatók válogathatnak a csodálatos kézműves termékekből, és a különböző ajándékokból. Cseréld le a sima forralt bort egy pohár grogra, vagy kóstold meg a helyi citrusos forralt bort, ételként pedig a legnépszerűbb a meleg, zsíros kolbász grillen elkészítve, friss palacsinta és a fokhagymás-sajtos kenyér. Az egész teret a fahéj illata lengi körül, az Óváros terén pedig még juhokat, kecskéket és szamarat is láthatsz, akik türelmesen várják a turistákat.

 

6. Strasbourg, Franciaország

2023. november 24. - december 24.

A strasbourgi karácsonyi vásár bejárata. A fotó forrása: Alamy

 

Strasbourgot a franciák a „karácsony fővárosaként” ismerik, ezt nemcsak gazdag történelmének, hanem pezsgő karácsonyi vásárának is köszönheti. A strasbourgi karácsonyi vásár már négy évszázada létezik, és még mindig hozza a megszokott karácsonyi hangulatot. A város központi terén több, mint 300 stand áll; rengeteg karácsonyi dekorációval, kézzel festett díszítőelemekkel, koszorúkkal, ajándéktárgyakkal  várják a látogatókat. A vásár tökéletes arra is, hogy a helyi finomságokat megkóstoljuk.

 

7. Göteborg, Svédország

2023. november 19. - december 30.

Jégbemutató a göteborgi Liseberg karácsonyi vásárban. A fotó forrása: Alamy

 

A karácsonyi szezonban Svédország legnépszerűbb vidámparkja, a Liseberg karácsonyi szabadtéri piaccá válik, ami a világ egyik legklasszabb és legszórakoztatóbb helye lesz ilyenkor – itt nincsenek csikorgó óriáskerekek, műanyag karácsonyfák, vagy részeg manók. Viszont meglátogathatjuk a Mikulást a faműhelyében, láthatunk szekereket a macskaköves utakon, az utcasarkon pedig kórusok énekelnek. A vidámpark egy másik része pedig visszaviszi a látogatót a középkorba, ahol tanúi lehetnek a királyi udvar ünnepi készülődésének. 5 millió izzó, 700 karácsonyfa és 80 faház várja a turistákat.

 

8. Pozsony, Szlovákia

2023. november 23. - december 23.

Karácsonyi vásár Pozsonyban. A fotó forrása: Alamy

 

A karácsonyi vásár a szlovák fővárosban elsősorban a gyerekeknek szól. Ilyenkor a gyermeki csodák kerülnek előtérbe. Tündérfények keringenek a karácsonyfák körül, a standokon pedig hagyományos fajátékok és szép karácsonyi díszek várják a látogatókat. Az ételes bódékban palacsintát, süteményeket, vagy kolbászt ehetsz.

 

9. Bohémia, Csehország 

2023. november 24. - 2024. január 1.

Karácsonyi vásári standok a csehországi Cesky Krumlov téren. A fotó forrása: Alamy

 

Akik nem annyira szeretnének a nyüzsgő Prágába utazni, de a karácsonyi fények és díszek megtekintése vonzza őket az ünnepi szezonban, azoknak érdemes elutaznia a dél-csehországi városokba is, Ceske Budejovice és Cesky Krumlov felé, ahol megtalálhatják Európa két leghangulatosabb karácsonyi vásárát. A gótikus és klasszikus építészetet ötvöző Ceske Budejovice városközponti tere pezsgő piaci hellyé válik ilyenkor, ahol főként fajátékokat, karácsonyi díszeket és fűszeres forralt bort árulnak. Cesky Krumlov pedig olyan, mint egy Disney mese, érintetlen és egy barokk, romantikus megjelenésű kastély áll a téren, amelytől nem messze vásáros bódék várják a látogatókat, csillogó karácsonyi díszekkel és szép, színes fényekkel. A levegőben pedig frissen elkészített sütemények, és grillkolbászok illata száll.

 

10. Bécs, Ausztria 

2023. november 11. - 2023. december 23. (de van olyan bécsi karácsonyi vásár, ami 2024. január 4-ig látogatható.)

Karácsonyi vásár a bécsi Stephansplatz téren. A fotó forrása: Getty Images

 

Fényekben világít Bécs városa, havas utcákon végigsétálva látjuk a hatalmas paloták feldíszített külső falait, a csodálatos Habsburg épületek tetejéről pedig jégcsapok lógnak le. A város minden része ünnepi díszben pompázik ebben az időszakban. Bécs városának vannak a legrégebbi karácsonyi vásárai. Több bécsi téren is megrendezésre kerül egy-egy vásár. A Mária Terézia téren van a legnagyobb, ez olyan, mint egy „karácsonyi falu”, s a háttérben a Természettudományi Múzeum helyezkedik el. De említhetném a Schönbrunn Kastélynál lévő karácsonyi vásárt, vagy akár a Múzeum negyedben a modern téli vásárt. Aki hagyományos bécsi karácsonyi vásárra vágyik, annak érdemes ellátogatni a város főterére, a Rathausplatz-ra. Egyébként itt állítják fel a város legnagyobb, kivilágított karácsonyfáját is. A felállított standokon hagyományos fajátékokkal és kézműves árukkal, például kézzel készített szappanokkal várják a látogatót. Aki fázik, egy bögre forralt borral melegedhet fel, miközben a szabad levegőn a sült gesztenye és a frissen sült perec illata terjed.

 

11. Koppenhága, Dánia  

2023. november 17. - december 31.

Nyhavn karácsonyi vásár Koppenhágában. A fotó forrása: Getty Images

 

Sokak szerint a koppenhágai vásárok a leghangulatosabbak, így egyáltalán nem meglepő, hogy felkerültek a legszebbek és legjobbak listájára. A karácsonyfák, a dekorációk és a fények üde színfoltjaik a város összképének. Standjaik fajátékokat, kerámiákat, különböző díszítőelemeket és kötöttáru termékeket kínálnak. A városközpont számos vásárnak ad otthont, de Koppenhága két legszebb karácsonyi vására a Tivoli Gardens, és a Nyhavn. A kalandra vágyók korcsolyázhatnak, akik pedig inkább nyugalmat szeretnének, felülhetnek az óriáskerékre, így fentről gyönyörködhetnek a tájban. A helyi specialitás a fahéjas forralt bor, vagy helyi nevén glogg, és a karamellizált mandula.

 

12. Tallinn, Észtország

2023. december 1. - 2024. január 8.

Karácsonyi vásár Tallinnban. A fotó forrása: Getty Images

 

Nemcsak a listán szereplő vásárok között, de az összes európai vásár között a tallinni tart a leghosszabb ideig nyitva. Zenés karácsonyi műsorainak köszönhetően az egyik legjobb karácsonyi vásár Európában, ahol a helyiek a turistáknak szívesen mutatják meg az ország hagyományait. Megismerhetjük a helyi észt karácsonyi zenéket, és a tánccsoportokat. Standjai a szemeket gyönyörködtető középkori városának szívében találhatók, a városháza előtti területen. Itt helyezkedik el a legnagyobb karácsonyfa is, amit 1441 óta a városháza előtt állítanak fel. 60 fabódéban várják a látogatót kézzel készített koszorúkkal, helyi művészeti és kézműves termékekkel, édességekkel, mézes és báránybőr szőnyegekkel. Rénszarvasszánon ide érkezik a Mikulás is, aki a gyerekeket várja az ünnepségen.

 

13. Brüsszel, Belgium

2023. november 24. - december 31.

Karácsonyi vásár a brüsszeli Marché aux Poissons-ban. A fotó forrása: Alamy

 

Karácsony előtt Brüsszel rendkívül jó hangulatú város. Habár a Grand Place, vagyis a Grote Markt egész évben ragyogó, de az ünnepi szezon alatt még pompásabb, hiszen az épületeken fények mutatják az utat. Az utcákon mindenhol standokat találunk ebben az időszakban, ahol különböző helyi különlegességeket, ajándékokat is vásárolhatunk. Az evésre, ivásra vágyóknak érdemes megkóstolni a helyi finomságokat, a belga csokoládét, és a gofrit, vagy a forralt bort és a belga sört. Jégpályákat tettek ki a korcsolyázásra vágyóknak és curlingpályát helyeztek el a Place De Brouckère és a Bois de la Cambre területén. Minden évben van egy nagy óriáskerék Marché aux Poissonban. A Place Sainte-Catherine-en körhinták vannak gyerekek számára. Az egész városközpont olyan, mint egy szórakoztatóközpont, ahol kicsi és nagy egyaránt megtalálja a kedvére való tevékenységet.

 

14. Bázel, Svájc      

2023. november 23. - december 23.

Karácsonyi vásár a bázeli Munsterplatzon. A fotó forrása: Alamy

 

A bázeli karácsonyi vásár Svájc legnagyobb és legszebb vására. 160, aprólékosan berendezett standjával a kulináris csodák széles skáláját kínálják a látogatók számára, a kolbásztól kezdve a helyi csavart mézeskalácson, a Basel Lackerliten át a puncsig minden megtalálható itt. A vásár két részre van osztva: a Barfuserplatzon és a Munsterplatzon várják az érdeklődőket. A Barfuserplatzon kézműves áruk, például kézzel készített fajátékok, ékszerek, betlehemek várnak mindenkit, míg a Munsterplatz mesebeli erdeje szórakoztató ünnepi programokat kínál a csecsebecse-készítő műhelyektől a mézeskalács-díszítésig.

 

15. Edinburgh, Skócia

2023. november 17. - 2024. január 6.

Karácsonyi vásár Edinburgh-ban. A fotó forrása: Alamy

 

A bolygó egyik legszebb városa Edinburgh, de a téli hónapokban még inkább ragyog. Edinburgh kicsiknek és nagyoknak egyaránt készül mesebeli programokkal. A gyerekeknek szánt karácsonyi vásár a Mikulásföld része, a Mikulás-barlang pedig kiváló élmény lehet. Jégpálya, vásári túrák, mint például a hatvan méter magas Star Flyer; a karácsonyfa labirintusában elrejtett manók műhelye, speciális vetítések, előadások, és helyi tehetségeket bemutató műalkotások szórakoztatják a látogatót. A forralt bor mellett a jó skót whisky is népszerű az ünnepi szezonban. A városban ünnepiesen feldíszített bárokkal, szórakoztató műsorokkal és utcai karácsonyi partikkal várják a szórakozni vágyókat. Sötétedés után pedig nagy élmény lehet a Királyi Botanikus Kert, ahol fűszerezett almabort lehet inni, miközben a karácsonyi megvilágításban gyönyörködhetünk.

 

16. Gdansk, Lengyelország

2023. december 2. - december 23.

A gdanski karácsonyi vásár. A fotó forrása: Getty Images

 

A gdanski karácsonyi vásárt egy varázslatos téli csodaországnak is nevezhetjük, amit ha egyetlen szóval akarnánk jellemezni, akkor a romantikus szó lenne az. A történelmi városközpontban található vásárban minden egyes sarkon a romantika árad, még egy olyan helyet is kialakítottak a területen, ahol a szerelmesek a fagyöngy alatt megcsókolhatják egymást, hogy hosszú ideig, vagy akár örökre együtt maradjanak. Ezen a vásáron manók vonulnak fel, láthatunk beszélő jávorszarvast, Hókirálynőt, énekeseket, a körhintán pedig mesés élményekben lehet részünk. A standokon ékszereket, kerámiákat, ruhákat, például sapkát és kötöttáru termékeket kínálnak a látogatók számára, a hagyományos lengyel konyha mellett pedig más nemzetek finomságait is kipróbálhatjuk, így például az elzászi palacsintát, a görög bougatsát és a spanyol churrost is. Egy bögre forró csokoládé, forralt sör vagy aromás forralt bor pedig még inkább ünnepi hangulatba hoz minket.

 

17. Metz, Franciaország

2023. november 24. - december 30.

Karácsonyi vásár Metzben. A fotó forrása: Alamy

 

A metzi karácsonyi vásárt Európa harmadik legszebb karácsonyi vásárának is tartják, de nem csak erről híres, hanem arról is, hogy itt árulják a környék legfinomabb mézeskalácsait. A karácsonyi fények azonnal meghozzák az ünnepi szezon hangulatát, a vásár bódéi hiába helyezkednek el a város hat főterén, mégis egyetlen fénytengerré változtatják a központot a karácsonyi időszakban. Szabadtéri jégpálya, óriáskerék és körhinta áll a szórakozni vágyók rendelkezésére, kiemelt látnivaló a lámpaösvény, és a karácsonyi piramis, a vásárban pedig népszerűek a megvilágított manók és babák.

 

18. Krakkó, Lengyelország

2023. november 24. - december 26.

Karácsonyi vásár a krakkói Rynek Glownyban. A fotó forrása: Alamy

 

A vásárt minden évben a főtéren (Rynek Główny) tartják, ahol számtalan kis kivilágított faház található árusokkal. A főtér közelében lovas kocsisokkal is találkozhatsz, így akár lovaskocsin utazva is felfedezheted a belváros látnivalóit. De Krakkó még sok minden mást is tartogat. A havas téren korcsolyázhatsz, forralt bort ihatsz, de megkóstolhatod a finom mézeskalácsot is. Gyertyafényes templomok és kivilágított galériák várják a látogatókat, ahol szép pillanatokat élhetnek át. Tökéletes ajándékok lehetnek a fából készült karácsonyi díszek, vagy a kézműves termékek.

 

19. Esslingen, Németország

2023. november 23. - december 21.

Fellépők a középkori karácsonyi vásáron Esslingenben. A fotó forrása: Getty Images

 

A stuttgarti repülőtértől mindössze 20 percnyi autóútra található Esslingen. A gyönyörű középkori város karácsonyi vásárán rengeteg stand áll rendelkezésükre a látogatóknak, hogy beszerezzék a szükséges ajándékokat, a karácsonyi díszeket, de mégsem ez a fő jellemzője. A szokásos adventi standokon kívül ugyanis itt különböző középkori programok is várnak az érdeklődőkre, emellett a helyiek jelmezbe öltöznek, sokan gólyalábakon közlekednek, és vannak itt tűzfalók is. Nagyszerű éttermekben kóstolhatod meg a híres német specialitásokat.

 

20. Nürnberg, Németország

2023. november 29. - december 24.

Karácsonyi dekoráció Nürnbergben. A fotó forrása: Getty Images

 

Sokan azt mondják, hogy egész Európában a legnagyobb és legfényesebb karácsonyi vásárt Nürnbergben tartják. Ilyenkor az egész óváros fényárban úszik, a hatalmas főtér pedig tele van standokkal. Évente több mint kétmillió ember látogat el ide, de nemcsak azért, hogy a karácsonyi bevásárlást elvégezzék, hanem hogy a karácsonyi hangulatot is érezzék. Mert Nürnberg felejthetetlen vásári és karácsonyi érzést vált ki az emberekből, akik ott megkapják, amire karácsonykor vágynak. Nürnberg másban is különleges. Minden forraltbor-kereskedő újrahasznosítható poharakkal dolgozik, így nemcsak energiát takarítanak meg, de még a környezetet is védik, hiszen csökkentik az eldobható eszközök számát. Amikor megérkezel a vásár területére, akkor Christkind (magyarul gyermek Jézusnak lehetne fordítani) üdvözöl majd, aki azt hirdeti, hogy mindenki, aki valaha gyermek volt, legyen újra gyermek. S ezt mindenki át is éli, ezen a helyen lehetetlen az, hogy ne érezzünk újra gyermeki izgalmat a fényes karácsonyfadíszek, angyalkák, fából készült diótörők és a színes csillagok láttán. Amikor pedig megéhezel, a roston sült kolbász, a tepertős sertéshús, a mézeskalács és a forralt bor különböző ízekben gondoskodik testi igényeidről.

 

21. Sevilla, Spanyolország

2023. december 1. - 2024. január 5.

A sevillai karácsonyi vásár. A fotó forrása: Alamy

 

Karácsony táján Spanyolország több részén is vannak karácsonyi vásárok, a sevillai karácsonyi vásár művészi, kulturális és szórakoztató élményt nyújt az ünnepi hangulathoz. Díszített fabódékra, utcai kiállításokra és előadásokra is számíthatsz a vásárban sétálgatva. Találhatsz itt betlehemeket, amik egyébként Spanyolország egyetlen vásáráról sem hiányoznak, utcai kórusokat és rengeteg édes csemegét is megkóstolhatsz. A leghíresebb vásár a területen a sevillai Feria del Belen, amely a bonyolultan megtervezett, többnyire fából készült belén-figuráknak szentelt piac. Ez a vásár foglalja el több héten át az Avenida de la Constituciónt, ahol mintegy 30 standon kézműves kereskedők portékáit kínálják.

 

22. Zágráb, Horvátország          

2023. december 2. - 2024. január 7.

Hagyományos étel a zágrábi adventben. A fotó forrása: Alamy

 

Azt mondják, ez az egyik legörömtelibb karácsonyi vásár mind közül. Horvátországról lévén szó, a zágrábi adventi időszakban határozottan az ételeken és az italokon van a hangsúly – bár kézműves standokat és egy óriási szabadtéri korcsolyapályát is találhatsz itt. A vásár a főtérnek számító Jelačić tér tágabb vonzáskörzetében terül el. A Jelačić téren a szökőkútnál állítják fel az adventi koszorút és a város karácsonyfáját, a hivatalos ünnepségeket és nagyszabású koncerteket szintén itt rendezik meg. A Főtér különlegessége a Kras mézeskalács vár, melynek belsejében kolbászt, forralt bort vehetünk. A Jelačić teret a Zrinjevac parkkal összekötő Praška utcán közlekedik a feldíszített Merry Christmas villamos, amit maga a Mikulás vezet. A vásáron ízletes helyi különlegességeket kóstolhatsz meg, így például a sarmát (töltött káposzta tekercsek), a fűszeres kolbászt, vagy a fritulát, ami csokoládéval bevont ünnepi étel, de mindenhol kaphatók a helyi borkülönlegességek és szilvapálinka is.

 

23. Brugge, Belgium

2023. november 24. - 2024. január 7.

Karácsony Brugge-ben. A fotó forrása: Alamy

 

Brugge egész évben gyönyörű, de télen a flamand város főtere valóságos csodavilággá válik. A központban található két karácsonyi vásár – az egyik a Markt főtéren, a másik a Simon Stevinplein téren – nemcsak étel-ital standokkal várja a látogatókat, de karácsonyi díszekkel, ajándéktárgyakkal és programokkal is. A hangulatos, macskaköves utcák ilyenkor árusokkal telnek meg, akik helyi különlegességekkel kínálják a vendégeket. Megkóstolhatjuk itt az igazi belga csokoládéból készült forró csokit, a forralt bort, belga söröket, jéghideg gint és sajtféleségeket. A csillogó fényekkel díszített szabadtéri korcsolyapályát romantikára vágyóknak ajánlják elsősorban.

 

24. Merano, Olaszország

2023. november 24. - 2024. január 6.

Karácsonyi vásár Meranóban. A fotó forrása: Getty Images

 

Az észak-olaszországi Alpokban inkább osztráknak, mint olasznak tűnik a szép fürdőváros, Merano, amely karácsonyi vásárának csillogó faházai a Passirio folyó mentén helyezkednek el. A "Natale a Merano" (Karácsony Meranóban) című rendezvénysorozat alkalmával közvetlen közelről megismerhetjük a helyi szokásokat és népviseletet. A vásáron tett látogatás során ízelítőt kapunk a dél-tiroli kultúra hagyományaiból. A meránói karácsonyi vásár idején a Lungopassirio környéke teljes karácsonyi díszbe öltözik. A rendezvénysorozat középpontjában a kulináris standok állnak. A hagyományos forralt boron kívül minden stand más-más különlegességet kínál: fánk, vagy sajt formájú rizottó, esetleg a jól bevált palacsinta, almás rétes jó éhségcsillapító lehet, szomjoltónak pedig ott van a forró alma és a finom "latte al pan pepato". De vásárolhatunk kézműves tárgyakat, ajándékokat, játékokat és kiegészítőket is.

                                                

 

Forrás:

thetimes.co.uk

Felső kép: Kölni karácsonyi vásár / pixabay

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkajánló

További cikkek »