"Őrizzük meg kéknek a Dunát!"

"Őrizzük meg kéknek a Dunát!"


A nemzetközi Duna-napot a Nemzetközi Duna-védelmi Bizottság (International Comission for the Protection of the Danube River, ICPDR) javaslatára, a Duna Védelmi Egyezmény (Danube River Protection Covention) aláírásának (1994. június 29.) tizedik évfordulójára hozták létre.

Először 2004. június 29-én tartottak Duna-napot, tehát idén immár 19. alkalommal ünneplik. A nemzetközi Duna-napon számos helyen ünneplik Európa nagy folyóját a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig, összesen 14 Duna-menti országban, melyek együttműködnek a vízgazdálkodási feladatok megoldásában.

A Duna Európa második legnagyobb vízgyűjtője, a folyó 10 országon, 4 fővároson folyik keresztül, de további 9 államból folyik még bele víz és ezzel 19 országot és 81 millió kulturális, nyelvi és történelmi szempontból is sokszínű embert kapcsol össze.

Ezen a napon a Duna-menti kultúrákat és élővilágot ünneplik. A programokhoz a #DiscoverDanube hashtaget használják a népszerűsítésre. 2020-ban a koronavírus-járvány miatt a programokat online tartották. Az esemény minden évben valamilyen téma jegyében zajlik, a 2023-as esztendő jelmondata: „Őrizzük meg kéknek a Dunát”!

 

Forrás:

Wikipedia

dunanap.hu

Felső kép: pixabay

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkajánló

További cikkek »