Édes utazás a nagyvilágban - Dél-Amerika 6/2

Édes utazás a nagyvilágban - Dél-Amerika 6/2


Rabanada – a szegények karácsonya és a bőség jelképe

Ha Brazíliába megérkezik a karácsony, nemcsak a fenyőágak és a lampionok kerülnek elő, hanem a konyhákban is megváltozik a levegő. A fahéj, a vanília és a tej illata minden házban ott kering. Ez az illat egyetlen szóban összefoglalható: Rabanada.

A Rabanada, amit mi talán "bundás kenyérként" fordíthatnánk, eredetileg Portugáliából származik, ám Brazíliában született újjá, és a helyi karácsony egyik legfontosabb szimbóluma lett.

A portugál telepesek hozták magukkal a 16. században az ötletet, hogy a maradék, szikkadt kenyeret tejes-tojásos keverékbe áztassák, majd kisüssék. Ez a gyakorlat a szegényebb rétegeknél különösen elterjedt, hiszen minden darab kenyeret meg kellett menteni. Az új világban, a trópusi melegben azonban a recept édesebb, illatosabb, és mint minden, ami Brazíliába kerül, színesebb lett.


A rabanada a brazilok kedvence. Forrás: Jonathunder, CC BY-SA 3.0, wikipedia

 

A Rabanada születése Brazíliában

A 18–19. században a brazil családoknál karácsony előtt minden maradék kenyeret félretettek. A háziasszonyok, akik akkoriban ritkán engedhették meg maguknak a drága desszerteket, ezt az egyszerű édességet tették az ünnepi asztalra, amit minden egyes alkalomkor szívből készítettek.

A brazil Rabanada-ban megjelent a kondenzált tej (ami akkoriban luxuscikk volt), a fahéj és a szerecsendió, a sütés után pedig cukorral és őrölt fahéjjal szórták meg. A gazdagabb házakban rumot, narancslikőrt vagy kókusztejet is adtak hozzá, így a Rabanada lassan az ünnep jelképévé vált, a bőség és a remény szimbólumává.

 

A Rabanada üzenete

A Rabanada története arról szól, hogy az egyszerű dolgokból is lehet szép ünnepi hangulatot varázsolni. Egykor a szegények édessége volt, ma pedig minden társadalmi réteg karácsonyi asztalán ott van – ugyanúgy, mint a Panettone vagy a trópusi gyümölcsök más országokban. A brazil családokban gyakran együtt sütik a gyerekekkel a rabanada-t: valaki mártogat, valaki forgat, valaki fahéjat hint rá – a konyha pedig megtelik nevetéssel, miközben a háttérben szól a Samba do Natal.

 

A brazilok karácsonyi édessége. Forrás: Francisco Antunes, CC BY 2.0, wikipedia

 

Recept: Rabanada – brazil karácsonyi bundás kenyér

Hozzávalók (kb. 10–12 szelethez):

  • 1 baguette vagy kalács (lehet 1 napos, szikkadt)
  • 400 ml tej
  • 1 tubus (kb. 200 g) sűrített tej (kondenzált)
  • 3 tojás
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 csipet szerecsendió
  • olaj a sütéshez

Tetejére:

  • kristálycukor és őrölt fahéj keveréke

Extra tipp: egy kevés narancslikőr vagy rum a tejbe különleges ízt ad.

Elkészítés

  1. A tejet, sűrített tejet, vaníliát, fahéjat és szerecsendiót egy tálban összekeverjük.
  2. A kenyeret ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és ebbe a keverékbe áztatjuk néhány másodpercre (ne túl sokáig, hogy ne essen szét).
  3. A tojásokat külön felverjük, és a beáztatott szeleteket beleforgatjuk.
  4. Forró olajban mindkét oldalát aranybarnára sütjük.
  5. Papírtörlőre tesszük, majd még melegen meghintjük cukorral és fahéjjal.

Tálalhatjuk melegen, de másnap, hidegen a legfinomabb, ilyenkor a tej, a fahéj és a vanília harmonikusan összeérnek.

A Rabanada Brazíliában az emlékek illata: a gyerekkoré, a családé, a közös karácsonyoké. Egy egyszerű szelet kenyér, ami megtanítja, hogy az ünnep nem a pompától lesz szép, hanem attól, hogy megosztjuk, amink van.

 

Érdekességek a Rabanadáról

  • A Rabanada csak karácsonykor és újévkor kerül az asztalra, év közben ritkán készítik.
  • A legtöbb családban hidegen, egy nap pihenés után tálalják, mert így jobban összeérnek az ízek.
  • A brazil szambaiskolák gyakran rendeznek „Rabanada Fesztivált” karácsony előtt – ez afféle édes verseny, ahol a nagymamák receptjei mérik össze az erejüket.

 

Csatlakozz hozzánk FACEBOOK-on is, ahol megtalálod az összes karácsonyi sütemény receptjét! 

 

Forrás:

wikipedia

A rabanada receptjét az MI segített felkutatni.

Felső kép: Javier Lastras, CC BY 2.0, wikipedia

Tetszett a cikk?

 

 

ÜnnepekVilága cikkajánló

További cikkek »