Édes utazás a nagyvilágban - Dél-Amerika 6/2
Rabanada – a szegények karácsonya és a bőség jelképe
Ha Brazíliába megérkezik a karácsony, nemcsak a fenyőágak és a lampionok kerülnek elő, hanem a konyhákban is megváltozik a levegő. A fahéj, a vanília és a tej illata minden házban ott kering. Ez az illat egyetlen szóban összefoglalható: Rabanada.
A Rabanada, amit mi talán "bundás kenyérként" fordíthatnánk, eredetileg Portugáliából származik, ám Brazíliában született újjá, és a helyi karácsony egyik legfontosabb szimbóluma lett.
A portugál telepesek hozták magukkal a 16. században az ötletet, hogy a maradék, szikkadt kenyeret tejes-tojásos keverékbe áztassák, majd kisüssék. Ez a gyakorlat a szegényebb rétegeknél különösen elterjedt, hiszen minden darab kenyeret meg kellett menteni. Az új világban, a trópusi melegben azonban a recept édesebb, illatosabb, és mint minden, ami Brazíliába kerül, színesebb lett.

A rabanada a brazilok kedvence. Forrás: Jonathunder, CC BY-SA 3.0, wikipedia
A Rabanada születése Brazíliában
A 18–19. században a brazil családoknál karácsony előtt minden maradék kenyeret félretettek. A háziasszonyok, akik akkoriban ritkán engedhették meg maguknak a drága desszerteket, ezt az egyszerű édességet tették az ünnepi asztalra, amit minden egyes alkalomkor szívből készítettek.
A brazil Rabanada-ban megjelent a kondenzált tej (ami akkoriban luxuscikk volt), a fahéj és a szerecsendió, a sütés után pedig cukorral és őrölt fahéjjal szórták meg. A gazdagabb házakban rumot, narancslikőrt vagy kókusztejet is adtak hozzá, így a Rabanada lassan az ünnep jelképévé vált, a bőség és a remény szimbólumává.
A Rabanada üzenete
A Rabanada története arról szól, hogy az egyszerű dolgokból is lehet szép ünnepi hangulatot varázsolni. Egykor a szegények édessége volt, ma pedig minden társadalmi réteg karácsonyi asztalán ott van – ugyanúgy, mint a Panettone vagy a trópusi gyümölcsök más országokban. A brazil családokban gyakran együtt sütik a gyerekekkel a rabanada-t: valaki mártogat, valaki forgat, valaki fahéjat hint rá – a konyha pedig megtelik nevetéssel, miközben a háttérben szól a Samba do Natal.

A brazilok karácsonyi édessége. Forrás: Francisco Antunes, CC BY 2.0, wikipedia
Recept: Rabanada – brazil karácsonyi bundás kenyér
Hozzávalók (kb. 10–12 szelethez):
- 1 baguette vagy kalács (lehet 1 napos, szikkadt)
- 400 ml tej
- 1 tubus (kb. 200 g) sűrített tej (kondenzált)
- 3 tojás
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 teáskanál fahéj
- 1 csipet szerecsendió
- olaj a sütéshez
Tetejére:
- kristálycukor és őrölt fahéj keveréke
Extra tipp: egy kevés narancslikőr vagy rum a tejbe különleges ízt ad.
Elkészítés
- A tejet, sűrített tejet, vaníliát, fahéjat és szerecsendiót egy tálban összekeverjük.
- A kenyeret ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és ebbe a keverékbe áztatjuk néhány másodpercre (ne túl sokáig, hogy ne essen szét).
- A tojásokat külön felverjük, és a beáztatott szeleteket beleforgatjuk.
- Forró olajban mindkét oldalát aranybarnára sütjük.
- Papírtörlőre tesszük, majd még melegen meghintjük cukorral és fahéjjal.
Tálalhatjuk melegen, de másnap, hidegen a legfinomabb, ilyenkor a tej, a fahéj és a vanília harmonikusan összeérnek.
A Rabanada Brazíliában az emlékek illata: a gyerekkoré, a családé, a közös karácsonyoké. Egy egyszerű szelet kenyér, ami megtanítja, hogy az ünnep nem a pompától lesz szép, hanem attól, hogy megosztjuk, amink van.
Érdekességek a Rabanadáról
- A Rabanada csak karácsonykor és újévkor kerül az asztalra, év közben ritkán készítik.
- A legtöbb családban hidegen, egy nap pihenés után tálalják, mert így jobban összeérnek az ízek.
- A brazil szambaiskolák gyakran rendeznek „Rabanada Fesztivált” karácsony előtt – ez afféle édes verseny, ahol a nagymamák receptjei mérik össze az erejüket.
Csatlakozz hozzánk FACEBOOK-on is, ahol megtalálod az összes karácsonyi sütemény receptjét!
Forrás:
A rabanada receptjét az MI segített felkutatni.
Felső kép: Javier Lastras, CC BY 2.0, wikipedia
ÜnnepekVilága cikkajánló