Édes utazás a nagyvilágban – Észak-Amerika 7/1

Édes utazás a nagyvilágban – Észak-Amerika 7/1


Arroz con Leche Navideño – A costa ricai "fehér" karácsony 

A világ minden részén készítik ezt a nagyon egyszerű, nagyon finom, és nagyon népszerű édességet, de Costa Ricában nincs karácsony az Arroz con Leche Navideño nélkül. A karácsonyi tejberizs, vagy rizspuding néven is ismert finomság az ünnep legfontosabb tápláléka. Fahéj, vanília és tej; ez a karácsony a trópusokon.

 

Egy desszert, ami a család szívében születik

A „karácsonyi tejberizs” története egészen a spanyol gyarmati időkig nyúlik vissza. Az első tejberizs receptek az Ibériai-félszigetről érkeztek, ahol a mórok már a 10. században főztek mézzel és rizzsel édesített ételt. A spanyol hódítók pedig magukkal hozták a receptet az Újvilágba, ahol a helyi népek saját ízlésükre formálták; kókusztejjel, sűrített tejjel, mazsolával, rumos illattal.

Costa Ricában azonban több lett belőle, mint egy egyszerű étel: a családi összetartozás jelképévé vált. A helyiek azt vallják: „Ha karácsonykor nem rotyog a rizs a tejben, az otthon még nem készült fel az ünnepre.” A rizs a bőséget, a tej a tisztaságot, a fahéj pedig a szeretet tüzét jelképezi. Karácsony estéjén minden házban ott gőzölög egy nagy tál Arroz con Leche, amit nemcsak családtagok, hanem a szomszédok, barátok, sőt még a templom előtt álldogáló idegenek is megkóstolhatnak.


Valójában ez az édesség a nálunk ismert tejberizs. Forrás: Alice Wiegand, CC BY-SA 3.0, wikipedia

 

A hagyomány máig él

A legenda szerint egyszer egy szegény özvegyasszony karácsony estéjén semmit sem tudott főzni a gyermekeinek, csak egy marék rizst és egy kevés tejet talált a kamrában. Az asszony imádkozni kezdett, és egy idő után azt vette észre, hogy a rizs mennyisége megnőtt, és akkora mennyiségű ételt tudott készíteni, hogy az egész falut meg tudta belőle vendégelni. Azóta hiszik azt Costa Ricában: „Aki másnak is ad az Arroz con Lechéből, annak sosem fogy el az áldása.”

A costa ricai asszonyok régen fakemencében főzték a tejberizst, miközben karácsonyi énekeket – villancicos – énekeltek. Amikor elkészült, a gyerekek leültek a gőzölgő tál köré, és figyelték, hogyan keveri fel az anya a fakanállal az ételt, majd végighallgatták a történetet a „fehér karácsonyról”, ami náluk nem hóesést, hanem a tejfehér, illatos rizst jelentette.

 

Recept – Arroz con Leche Navideño

(Costa ricai karácsonyi tejberizs)

Hozzávalók (4-6 adaghoz):

  • 1 csésze rizs (kerek szemű)
  • 4 csésze víz
  • 1 darab fahéjrúd
  • 1 csipet só
  • 4 csésze tej
  • 1 konzerv (kb. 400 g) sűrített tej
  • 1/2 csésze cukor (ízlés szerint)
  • 1/2 csésze mazsola
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1/2 tk őrölt szegfűszeg
  • 1/2 tk őrölt fahéj
  • opcionálisan 2 ek rum vagy kókusztej

Elkészítés:
1. Egy nagy lábasban forraljuk fel a vizet a fahéjrúddal és a sóval.
2. Adjuk hozzá a rizst, és főzzük kb. 15 percig, míg megpuhul.
3. Öntsük hozzá a tejet, a sűrített tejet és a cukrot. Kevergetve főzzük tovább alacsony lángon, míg krémes lesz.
4. Adjuk hozzá a mazsolát, a szegfűszeget és a vaníliát, és főzzük még pár percig.
5. Ha szeretnénk, egy kevés rumot is keverhetünk bele; ettől lesz igazán karácsonyi íze.
6. Tálaláskor szórjuk meg őrölt fahéjjal.

Melegen vagy hidegen egyaránt tálalható, de a costa ricaiak szerint akkor az igazi, ha langyosan eszed, miközben hallod a trópusi eső kopogását a tetőn.


Arroz con Leche. Forrás: Slastic, wikipedia

 

Érdekességek a Costa Rica-i Arroz con Leche Navideño-ról

  1. Közösségi hagyomány: Costa Ricában a családok gyakran együtt főzik meg a rizspudingot karácsony előtt, és mindenki beletesz valami apróságot a saját adagjába: van, aki fahéjat, van, aki narancshéjat, más a tejkaramellt, így minden adag rizspudingnak egyedi az íze.
  2. Színes dekoráció: A rizspuding tetejét gyakran színes cukorkákkal vagy kandírozott gyümölccsel díszítik, hogy az ünnepi asztal minél látványosabb legyen.
  3. Évszázados recept: Az alaprecept eredete spanyol gyarmati időkre nyúlik vissza, amikor a rizst a helyi tejtermékekkel ötvözték, így jött létre a mai Arroz con Leche.
  4. Jótékonysági hagyomány: Sok közösségben a rizspudingot jótékonysági akciókban is készítik, amely után a szegényebb családok asztalára kerül az ünnepi desszert.
  5. Édes emlék: A karácsonyi Arroz con Leche illata olyan mélyen rögzült a gyerekek emlékezetében, hogy sokan felnőttként is ugyanúgy készítik, ahogy nagyszüleiktől tanulták.

 

Csatlakozz hozzánk FACEBOOK-on is, ahol megtalálod az összes karácsonyi sütemény receptjét! 

 

Forrás:

wikipedia

Az Arroz con Leche Navideño receptjét az MI segített felkutatni.

Felső kép: Eli123seo, CC BY-SA 4.0, wikipedia

Tetszett a cikk?

 

 

ÜnnepekVilága cikkajánló

További cikkek »