Édes utazás a nagyvilágban – Észak-Amerika 7/7

Édes utazás a nagyvilágban – Észak-Amerika 7/7


Habár Puerto Rico az Egyesült Államokhoz (USA) tartozik, de nem része egyik amerikai államnak sem, mégis úgy döntöttem, beteszem ebbe a sorozatba. Mivel a Karib-térség része, és a Karib-tenger Észak-Amerikához tartozik, ezért földrajzilag Puerto Rico közelebb áll hozzá, így mostani írásomban a fantasztikus sütemény receptjét onnan hozom.

 

Tembleque – a reszketeg puerto rico-i kókuszkrém

Ha karácsony környékén látogatsz el Puerto Rico-ba, akkor a pálmafákon fényfüzérek csillogását láthatod, a levegőben már messziről érzed a kókusz és a fahéj illatát, a házakból pedig a salsa és „Aguinaldo” (karácsonyi népdalok) dallama hallatszik ki. Van még valami, ami közös a puerto rico-i otthonokban: egy tányér tembleque minden család asztalán megtalálható.

 

A név, ami mosolyt csal az arcunkra

A „tembleque” szó spanyolul annyit jelent: reszketeg, remegős. És valóban: ez a kókusztejből és kukoricakeményítőből készült lágy puding finoman remeg a tálkában, amikor megmozdítják. A puerto rico-i gyerekek ilyenkor nevetve mondják: „¡Mira, tiembla como yo cuando veo los regalos!” („Nézd, remeg, mint én, amikor meglátom az ajándékokat!”) De a Tembleque nemcsak játékos édesség, hanem egy több mint három évszázados történet is kapcsolódik hozzá.

 

Történelem a kókusz héjában

A Tembleque története a spanyol gyarmatosítás koráig vezethető vissza. A 16–17. században, amikor a karibi térség Spanyolországhoz tartozott, a telepesek Európából hozott recepteket kezdtek helyi alapanyagokkal újraalkotni. A tej és tejszín nehezen volt elérhető a forró szigeten, viszont kókusz bőven akadt, így a „leche de coco” vált a legfontosabb hozzávalóvá.

A gyarmati konyhában a spanyol „manjar blanco” (fehér krém) nevű édességből született meg a Tembleque. A helyiek kukoricakeményítővel sűrítették, fahéjjal és szerecsendióval illatosították, majd ünnepnapokon hidegen tálalták, mert a forró, párás karácsonyi estéken ez adott felfrissülést.

És így született meg Puerto Rico első igazi karácsonyi desszertje, amely egyszerre tükrözi a spanyol örökséget, az afrikai hatást és a helyi kreol leleményt.

 

Egy ünnep, ami nem 3 napig tart, hanem 45-ig

Puerto Ricóban a karácsonyi szezon nem december 24-én kezdődik és 26-án ér véget. Nem bizony. Ott „Navidades” néven több mint hat héten át tart a karácsonyi időszak! December elejétől egészen január végéig, a „Fiestas de la Candelaria”-ig (Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe) folynak a vidám lakomák, zenék, táncok és közös étkezések. A Tembleque ilyenkor minden asztalon ott van: a hűtőben mindig lapul néhány kis tálka belőle, hogy bármikor elő lehessen venni egy „kis karácsonyt”.

Egy régi puerto ricói mondás szerint: „Un hogar sin tembleque no tiene alma en Navidad.” („A ház, ahol nincs tembleque, lélek nélküli karácsonykor.”)

 

Érdekesség 

Az Egyesült Államokban élő puerto rico-i családok karácsonykor ma is a tembleque-t készítik el, mert az illata azonnal visszavisz a gyerekkorba, és a trópusi estékre. Sőt, a New York-i Bronxban minden évben megrendezik a „Festival del Tembleque”-t, ahol a helyiek versenyeznek, ki készíti el a legkrémesebb, legfinomabb változatot. Van, aki csipetnyi lime-héjat is tesz bele, mások egy kanál fehér rumot, hogy még „karibibb” legyen.

 

Tembleque – az eredeti puerto ricói kókuszpuding receptje

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 500 ml kókusztej (házi vagy jó minőségű konzerv)
  • 100 g cukor
  • 4 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • ¼ teáskanál só
  • 1 rúd fahéj
  • őrölt fahéj a díszítéshez

Elkészítés:

  1. Az alapEgy lábasban a kókusztej háromnegyedét a cukorral, a vaníliával, a sóval és a fahéjrúddal forralni kezdjük. Közben a maradék kókusztejben elkeverjük a kukoricakeményítőt csomómentesre.
  2. SűrítésAmikor a tej forrni kezd, kivesszük belőle a fahéjrudat, és lassan hozzáöntjük a keményítős keveréket, folyamatos keverés mellett. Addig főzzük, amíg besűrűsödik és selymes krémet kapunk.
  3. FormázásA még meleg krémet kisméretű formákba vagy tálkákba öntjük, hűtőbe tesszük, és legalább 4 órát pihentetjük, amíg teljesen megdermed.
  4. TálalásA tetejét megszórjuk őrölt fahéjjal, és hidegen kínáljuk – egy trópusi karácsony legédesebb pillanataként.

Tálalási tipp:

A Tembleque tökéletes friss gyümölccsel (pl. mangóval vagy ananásszal), esetleg egy kevés pirított kókuszreszelékkel meghintve. Némely család egy kanál rumos karamellát csorgat a tetejére, így a desszert egyszerre lesz ünnepi és meglepően modern.


Csatlakozz hozzánk FACEBOOK-on is, ahol megtalálod az összes karácsonyi sütemény receptjét! 


Forrás:

wikipedia

A Tembleque receptjét az MI segített felkutatni.

Felső kép: Arnold Gatilao, CC BY 2.0, wikipedia

Tetszett a cikk?

 

 

ÜnnepekVilága cikkajánló

További cikkek »