Farsangi fánk
Farsangi Fánk receptje
Ahány ház, annyi szokás és annyiféle elkészítési módja van a Farsangi fánknak. A legtöbb helyen hólyagosra dagasztják a tésztát, én most nem egy ilyen receptet fogok megosztani. Édesanyám ugyanis sűrű nokedlitészta-szerű masszát készített és dagasztás helyett fakanállal keverte össze a tésztát. Sajnos, az a recept nincs nálam, így nem tudom leírni, de helyette hoztam egy másikat. Ez a fánk elkészítési mód 1931-ből ismert és ennél szintén a kevert módszert alkalmazták.
Nálam a kelt tészták elkészítése mindig úgy kezdődik, hogy alaposan befűtök a konyhában, általában a sütőt szoktam ehhez bekapcsolni, mivel a kelt tésztáknak különösen fontos a nagyon meleg helyiség. Minden hozzávalót már érdemes egy-két nappal hamarabb elővenni – a tej és az élesztő kivételével –, mert szobahőmérsékletűnek kell lenni és egy kamrában tárolt liszt az elég hideg. Amikor ezzel megvagyunk, akkor neki is kezdhetünk a fánk elkészítésének.
Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
3 dl tej
1 evőkanál cukor, kb. 5 dkg
csipet só
8 dkg olvasztott teavaj
2 és fél dkg friss élesztő, vagy 1 zacskó élesztő
olaj a sütéshez
porcukor és sárgabaracklekvár a tálaláshoz
Elkészítés:
50 dkg liszthez körülbelül 3 dl tejre van szükség, és 2 és fél dkg friss élesztőre. (Én tojást nem használok kelt tésztákhoz). Zacskós élesztőt is lehet használni, azzal is megkel a tészta.
Egy bögrében langyosíts meg 1 dl tejet, de vigyázz arra, hogy ne legyen meleg. Keverj bele egy kevés cukrot, kb. 2 dkg (1 kávéskanál), majd morzsold bele az élesztőt (2,5 dkg), vagy ha zacskósat használsz, akkor azt öntsd bele. Kb. 10-15 perc alatt felfut. FONTOS!!! Az élesztő NEM fut fel, ha nem teszel bele cukrot, tehát ha te esetleg nem használsz kristálycukrot, akkor valami más édesítőt mindenképpen tegyél a tejbe, én barnacukrot használok.
Az 50 dkg lisztet szitáljuk át, hogy a tészta még lágyabb legyen. Add hozzá az élesztős tejet, egy csipet sót, 8 dkg olvasztott vajat, a maradék cukrot, és a maradék, szintén meglangyosított tejet. Sót az édes tésztákba is kell tenni, mert úgy jobban kijön az édes íz.
A tésztát fakanállal alaposan felverjük, míg hólyagosodni nem kezd, és a kanálról leválik. Ekkor a tetejét megszórjuk liszttel, konyharuhával betakarjuk, hogy ne száradjon ki és langyos helyen legalább egy órát kelesztjük.
Ha a duplájára megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, kinyújtjuk másfél-2 cm vastagra, és szaggatjuk. Ha szükséges, adhatunk még hozzá kis lisztet. Nem fontos erre a célra gyártott szaggatóval szaggatni, egy üvegpohár is megteszi, vagy egy üres befőttesüveg. Ismét pihentetjük konyharuhával letakarva, 15 percig.
A pihentetés után forrósíts olajat, de a láng ne legyen túl nagy alatta, mert az sem jó, ha a fánk túl gyorsan sül meg, és belül nyers marad. Az olaj ne legyen túl sok, nem kell, hogy ellepje a fánkot. Amíg az olaj melegszik, addig a fánkok közepét nyomd be kicsit a mutatóujjaddal (ne lukaszd ki), ide kerül majd a lekvár. A benyomott felével tedd bele az olajba, (tehát az legyen alul), de egyszerre ne tegyél túl sokat, mert még kelni fognak süléskor. Ha szalagos fánkot szeretnél készíteni, akkor tegyél fedőt a lábosra, és az első oldalt így süsd meg. Utána vedd le a fedőt, és süsd meg a fánkok másik oldalát is, azt már fedő nélkül.
Ha a fánk mindkét oldala aranybarna, szedd ki, és csepegtesd le papírtörlőn, hogy ne maradjon túlságosan olajos.
Porcukorral szórjuk meg, sárgabaracklekvárt kínálunk mellé.
Forrás:
wikipedia
Felső kép: pixabay
Magazin cikkajánló