Az értékes víz


A víz világnapja minden év március 22-én megtartott esemény. Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére. A világnapot 1992-ben, a Rio de Janeiróban tartott nemzetközi Környezet és Fejlődés konferenciát követően kezdeményezte az ENSZ közgyűlése, és először egy évvel később, 1993-ban tartották.

 

Célok

Az ENSZ közgyűlése által 2015-ben elfogadott Fenntartható fejlesztési célok 6. pontja azt a célkitűzést foglalja magában, hogy 2030-ig mindenki számára biztosítani kell a Földön a hozzáférést az egészséges ivóvízhez. A fenntartható fejlesztési célok 6. pontja pontosan így hangzik: Tiszta víz és köztisztaság. (Fenntartható vízgazdálkodás biztosítása, a vízhez és közegészségügyhöz való hozzáférés biztosítása minden ember számára.)

Ez a célkitűzés közvetve aláhúzza azt a tényt, hogy a víz témája a nyomor elleni küzdelem egyik kulcsfontosságú kérdése.


A víz világnapjának témája minden évben más és más, alább ismertetem az elmúlt évek témáit!

2017

A 2017. évi világnap mottója magyarul ez volt: „Szennyvizek? Tiszta vizet!” A cél, melyre ebben az esztendőben a világnap fel akarta hívni a figyelmet, a szennyvíz mennyiségének csökkentése, illetve a keletkező szennyvíz újrafelhasználási arányának növelése. A szennyvíz olyan erőforrásnak is tekinthető, mely segíthet a Fenntartható fejlesztési célok 7. célkitűzésének elérésében. Ez az ENSZ-célkitűzés a szennyvíz tekintetében konkrétan azt a szándékot jelöli meg, hogy 2030-ig a jelenleginek felére csökkenjen a világon a kezeletlen szennyvíz részaránya, valamint növekedjen a szennyvíz újrahasznosításának és biztonságos újrafelhasználásának aránya.


2018

A 2018. évi világnap mottója „Védd természetesen!” volt. A program célja ekkor arra irányult, hogy felismerjük: fontos, hogy minél több erdőt telepítsünk, hagyjuk a folyókat, patakokat saját medrükben csörgedezni, és állítsuk helyre a vizes élőhelyeket (ne pedig lakóövezeteket alakítsunk ki ezeken a területeken), hiszen ezek tartják egyensúlyban a vizek körforgását. Ezek segítséget nyújthatnak az emberek életminőségének és egészségének javításában.


2019

A 2019. évi mottó: „Vizet mindenkinek!” volt. A programok, pályázatok és akciók arra akartak ösztönözni, hogy tudatosítsuk magunkban nap mint nap azt a nyilvánvaló tényt, hogy a vízhez való hozzáférés alapvető emberi jog. Arra is rá kívánt ébreszteni, hogy ez a világnak nem minden részén valósul meg olyan problémamentesen, ahogyan pillanatnyilag nálunk, a fejlettnek mondott világban, és felelősségünk van azért, hogy a vízhez való hozzájutásban korlátozott embertársaink helyzete javul-e.

 

2020

A 2020-as évben az esemény szlogenje: Víz és klímaváltozás. Vizeink szerepe a klímaváltozásban – a Föld vízkészletének megóvása és körültekintő felhasználása életeket menthet. A víz hatékony felhasználása csökkenti az üvegházhatást.

 

2021

A 2021-es év mottója "A víz érték! Becsüld meg!"

 

2022

2022-ben a szervezet a vízhiány kezelésére, a vízminőség javítására és a vízgazdálkodás fenntartható megoldásainak biztosítására összpontosított.

 

2023

A 2023. évi világnap célja a vízügyi válság megoldását célzó változások felgyorsítása. Ez a nap egyébként pont egybeesik az ENSZ 3 napos New York-i konferenciájával, aminek érdekessége, hogy 46 év alatt ez az első víztémájú ENSZ-Konferencia. A 2023. március 22-24. között zajló eseményre a világ minden tájáról érkeznek küldöttek és célja, hogy előrehaladást érjenek el számos vízzel kapcsolatos kérdéssel kapcsolatban, illetve, hogy a világ visszataláljon a 6. fenntartható fejlődési célhoz, vagyis az elérhető és fenntartható vízgazdálkodás és közegészségügyhöz való hozzáférés biztosításához 2030-ra mindenki számára.


KÖNYVAJÁNLÓ

Szeretnék ajánlani egy könyvet is a témával kapcsolatban.

A Hollywood-i sztárvilágból Matt Damon az, aki a legtöbbet teszi azért, hogy minél több ember hozzájuthasson friss ivóvízhez. Üzlettársával, Gary White-tal több millió embernek segítettek már, és megírták közös könyvüket is, amelyben nemcsak az eredményről, de a kezdeti nehézségekről is őszintén vallottak. Ráadásul a teljes bevételüket a vízproblémára fordítják. A könyv a CORVINA KIADÓ gondozásában, 2022-ben jelent meg.

 

Forrás: libri.hu

 

Fülszöveg:

„Az ember minden reggel használja a vizet: lezuhanyozik, kávét főz, lehúzza maga után a vécét, oda se figyelve. Csakhogy több mint 750 millió ember nem teheti meg mindezt, mivel nincs bevezetve a víz a lakásába, 1,7 milliárd embernek pedig nincs vécéje. A vízválság minden harmadik embert érinti a Földön: gyerekek nem járhatnak miatta iskolába, nők nem kereshetnek pénzt, és sokakat kényszerít mélyszegénységbe. Ám mindez megoldható - ez a meggyőződés hozta össze Matt Damon filmsztárt és Gary White hidrológust. Évekig próbálták megoldani a válságot helytelen módszerekkel, aztán félig helyesekkel, végül már majdnem egészen helyesekkel. Közös cégük, a Water.org idővel rátalált egy működő szisztémára: eddig 40 millió embert segítettek hozzá ivóvízhez és/vagy vécéhez. Ebben a könyvben Gary és Matt történeteket mesél arról, hogyan jöttek rá fontos dolgokra, próbáltak ki új ötleteket, utazták be a fél világot hol a rászorulókat felkeresve, hol a nagyhatalmú döntéshozók között forgolódva. Humorral és alázattal ismertetik, hogyan indítottak útnak egy vadonatúj modellt, melynek nem kisebb a tétje, mint jobb egészség és magasabb életszínvonal számos embernek szerte a világon. A víz értéke arra invitálja az olvasót, hogy szegődjék társukul ebben a vállalkozásban. A könyv eladásából származó összes jövedelmük pedig a Water.org kasszájában fog kikötni.”

 

 

Forrás:

wikipedia

libri.hu

Felső kép: pixabay

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkajánló

További cikkek »