Édes utazás a nagyvilágban – Antarktisz 3/1
Utazásunk utolsó három állomása az Antarktiszon vezet körbe. Természetesen ez a kaland kicsit más lesz, mint az eddigiek, hiszen az Antarktisz - a tudományos kutatóállomások személyzetét nem számítva - lakatlan terület. Ők pedig ideiglenesen vannak ott, nagyjából 3-12 hónapos váltásokban. Nincsenek tehát őslakosok, és állandó lakosok, így több százéves múltra visszatekintő konyha sem.
Az Antarktiszon jelenleg kb. 60 állandó állomás működik, például:
- McMurdo Station (USA)
- Halley VI Research Station (Egyesült Királyság)
- Casey Station (Ausztrália)
- Concordia Station (Franciaország és Olaszország)
- Escudero és O’Higgins bázis (Chile)
- Az ételeket és hozzávalókat hajóval vagy repülővel szállítják, és hónapokra előre kell tervezniük. A friss alapanyag ritka, ezért az antarktiszi karácsonyi menük konzervekből, tartósított ételekből és porokból készülnek.
Pontosan ezért különleges az antarktiszi „süteménykultúra”. Az ottani karácsonyi desszertek, mint például a Midwinter Trifle, a Christmas Pudding, vagy a penguin cake nem ősi receptek, hanem a kutatók által újrateremtett, „expedíciós” ételek. Minden bázison másképp néz ki ugyanaz az édesség, attól függően, milyen hozzávalóik vannak, amikből gyorsan össze lehet dobni valamit. Sokszor az ünnep lényege az, hogy „a semmiből is valamit varázsolnak”, és ez a találékonyság jellemző az ottani életre.
A brit bázisokon hangzott el az a vicces kijelentés, hogy „az Antarktisz az egyetlen kontinens, ahol a karácsonyi puding 100%-ban nemzeti étel, mert mindenki más országban süti, de csak itt eszik meg közösen.” Tehát , ha őszinték akarunk lenni, akkor bevallhatjuk, hogy az Antarktisz nem rendelkezik saját, „ősi” édességgel, hanem az ott dolgozó emberek viszik magukkal a karácsonyi hagyományokat a világ minden tájáról, és ezekből összeolvadt egy új, különleges „világkarácsony” hagyomány.
Ennyi bevezető után pedig jöjjön is az első desszert.
Frozen Chocolate Log – A McMurdo-bázis karácsonyi csokoládés desszertje
Képzeld el, hogy kint mínusz 40 fok van, a hó még a csizmád belsejébe is beszivárog, és a nap sem nyugszik le igazán, csak elhalványul, hogy aztán újra ragyogjon a jégtáblákon. Ilyen körülmények között ünnepelnek a kutatók az amerikai McMurdo Stationön, az Antarktisz legnagyobb, mégis zárt kis „városkájában”. Karácsonykor itt minden kicsit másképp zajlik. A család messze van, ajándék alig akad, de az egyik legfontosabb hagyomány mégis megmarad: valami édesség elkészítése, ami emlékeztet az otthonra. Így született meg a Frozen Chocolate Log, egy fagyasztott csokoládés desszert, ami a klasszikus karácsonyi „Yule Log” (azaz fatörzs-torta) jeges, expedíciós verziója.
A történet eredete
Az első említések a 1960-as évek McMurdo-állomásának karácsonyi menüiben tűnnek fel. A bázison az amerikai haditengerészet szakácsai dolgoztak, akiknek nagyon korlátozott alapanyag-készletből kellett ünnepi menüt varázsolniuk. A hagyományos, sütést igénylő Yule Log tortát nem tudták elkészíteni, hiszen a sütőkapacitás és az energia mind korlátozott volt, viszont az ételek lefagyasztása könnyen megoldható volt. Így jött az ötlet: „Ha a világ legnagyobb mélyhűtőjében élünk, miért ne készítenénk egy fagyasztott fatörzset?” Ebből lett a „Frozen Chocolate Log”, ami egy gazdag, csokoládékrémes, kekszes-tejszínes torta, amit nem sütve, hanem fagyasztva készítettek.

A McMurdo Állomás 1965-ben. Forrás: wikipedia
Azóta is szinte minden karácsonykor feltűnik a McMurdo-bázis étlapján, gyakran humoros nevekkel: „Iced Yule Log”, „Polar Roll”, vagy „Frozen Fuel Log” – utalva arra, hogy ez a desszert biztosan elég energiát ad egy jeges expedícióhoz.
Recept – Frozen Chocolate Log (McMurdo-stílusban)
Hozzávalók:
- 300 g édes keksz (pl. graham, háztartási, vagy digestives)
- 150 g olvasztott vaj
- 300 ml tejszín (hideg, habveréshez)
- 200 g étcsokoládé (olvasztva)
- 2 evőkanál kakaópor
- 100 g porcukor
- 1 teáskanál vanília-kivonat
- egy csipet só
- opcionálisan: aprított dió, kandírozott gyümölcs, vagy kókuszreszelék
Elkészítés:
- A kekszet zúzd morzsává, és keverd el az olvasztott vajjal. Egy sütőpapírral bélelt téglalap alakú formába nyomd le a keveréket, majd tedd hűtőbe.
- A tejszínt verd kemény habbá.
- Az olvasztott csokoládét, kakaóport, porcukrot, vaníliát és sót keverd el, majd óvatosan forgasd bele a habtejszínt.
- A krémet simítsd a kekszalapra, majd tedd fagyasztóba 3-4 órára, amíg szeletelhetően szilárd lesz.
- Tálalás előtt hintsd meg kakaóporral, vagy vondd be csokimázzal, így valóban fatörzsre emlékeztet majd.
Érdekességek
A McMurdo-bázis karácsonyi menüjét minden évben különleges gondossággal tervezik meg. A Frozen Chocolate Log mellett gyakran készítenek „mock egg nog” italokat (alkoholmentes tojáslikőr), és konzervgyümölcsből készült trifle-t is.
Az állomás egyik 1982-es szakácsnaplójában található ez a kijelentés: „A csokoládé mindig gyorsan fogy. Talán ez a legjobb üzemanyag a hosszú sarkvidéki éjszakákra.”
A kutatók egyébként ilyenkor „Secret Santa” ajándékozást is tartanak, az ajándék gyakran egy saját készítésű sütemény vagy csokoládé, hiszen az Antarktiszon ez rendkívül értékes.
Csatlakozz hozzánk FACEBOOK-on is, ahol megtalálod az összes karácsonyi sütemény receptjét!
Forrás:
A Frozen Chocolate Log receptjét az MI segített felkutatni.
Felső kép: Jebulon, wikipedia
ÜnnepekVilága cikkajánló