57 karácsonyi érdekesség a nagyvilágból

57 karácsonyi érdekesség a nagyvilágból


Bár a bevásárlóközpontokban októberben elindított karácsonyi reklámkampányok és ajánlatok egyre inkább elveszik a karácsony meghitt hangulatát, ezekben az években talán mégis nagyobb szükségünk van egymás társaságára, mint eddig. Az utóbbi idők szigorú korlátozásai után végre élmény lesz ismét átölelni szeretteinket, és társaságukban tölteni az ünnepeket.


 


„Ajándékba” egy csokor érdekességet hoztam a nagyvilág különböző tájairól, mely egytől egyig kapcsolódik valamilyen formában a szeretet ünnepéhez.

 

Íme: 57 érdekesség a nagyvilágból

1. Míg karácsonykor Jézus Krisztus születését ünnepeljük, a Bibliában nincs említés december 25-ről. A legtöbb történész azt állítja, hogy Jézus tavasszal született; a születésnapja csak a harmadik században lett hivatalos ünnep. Egyes történészek úgy vélik, hogy a dátumot valóban azért választották, mert egybeesett a Saturnalia pogány ünnepével, amely a Szaturnusz mezőgazdasági istentiszteletet ünnepelte és amelyet a keresztények teljes mértékben elutasítanak. Érdekesség még az is, hogy sokan cáfolják azt, hogy Jézus istállóban látta meg a napvilágot. Valójában egy barlangban született.          

                              

 

 

2. A karácsony megünneplése korábban törvénytelen volt. 1659–1681 között bárkit, akit elkaptak mulatságon, pénzbírsággal sújtották az ünneplés miatt. A forradalmi háború után ez a nap annyira jelentéktelen volt, hogy a kongresszus még 1789. december 25-én is megtartotta első ülését. A karácsonyt még egy évszázadon át nem hirdették ki ünnepként.

3. 1649 és 1660 között Angliában Oliver Cromwell betiltotta a karácsonyi énekeket, mivel úgy gondolta, hogy egy komoly ünnephez nem valók az énekek és az összejövetelek. Csak szentbeszéd, prédikáció és imádkozás volt a megengedett.

4. Karácsonyfát először állítólag Martin Luther protestáns reformátor (1483-1546) állított. A legenda szerint annyira meghatotta a fenyő ágai között ragyogó csillagok szépsége, hogy egy örökzöld fát vitt haza és gyertyákkal díszítette, hogy megossza a látványt gyermekeivel. Ezt nem tudjuk biztosan, csak annyit, hogy a karácsonyfa állításának szokása a 16. századi Német-római Birodalomból ered, mivel írásos bejegyzés először 1531-ben, Németországban tett utalást egy karácsonyfára. Tehát minden valószínűség szerint a németeknek köszönhetjük azt, hogy ma fát díszítünk. Magyarországon az első karácsonyfát valószínűleg Brunszvik Teréz grófnő állította 1824-ben, Martonvásáron.     

 

 

 

5. A karácsonyfa díszítés akkor vált divattá az egész világon, amikor 1846-ban Viktória királynő az Illustrated London News című lap egyik rajzán egy feldíszített fenyőfa mellett volt látható, családja körében. Így valószínűleg őt követve jött divatba a karácsonyfa állítás.

6. A Mikulás egy valódi személyen alapszik, a myrai Szent Nikolas-on, aki a negyedik században élt. Patarában (a mai Törökországban) született, ő a világ legnépszerűbb nem bibliai szentje, és a művészek Mária kivételével minden más szentnél gyakrabban ábrázolják. A bankügyek, a záloghitelek, a kalózkodás, a mészárlás, a vitorlázás, a tolvajok, az árvák és a New York City védőszentje.

7. Az első karácsonyfát németek állították, méghozzá festett lúdtollakból.

8. Fenyőfákat 1850 óta értékesítenek az Egyesült Államokban.

9. Aki szereti az amerikai filmeket, az minden bizonnyal látta, hogy karácsonykor harisnyát akasztanak a kandalló fölé az emberek. Ennek hagyománya egy holland szokásból ered. E szerint az emberek étellel csomagolt cipőt hagynak Szent Miklós szamarainak. A Mikulás pedig apró ajándékokat hagy cserébe. Van azonban egy másik holland legenda is a kiakasztott harisnyáról. Élt egyszer egy szegény ember, akinek volt három lánya, de nem tudott nekik hozományt adni. Szent Miklós meg szerette volna ajándékozni a családot, ezért egy zsák aranyat dobott a kéménybe. A tűz fölött harisnyák száradtak, és az arany oda zuhant. Azóta lógnak harisnyák a kandalló fölött.    

 

 

 

10. Még egy kicsit térjünk rá a harisnyákra, mert van egy másik szokás is: ez pedig egy mandarin harisnyába helyezése. Ennek hagyománya a 12. századi francia apácáktól származik, akik gyümölcsökkel, dióval és mandarinnal teli zoknit hagytak a szegények házánál.

11. Az első karácsonyi képeslapokat Sir Henry Cole köztisztviselő rendelte meg 1843-ban, Londonban. Ez egy bort iszogató családot ábrázolt és 2014-ben 8469 fontért kelt el.

12. Bevált szokás több országban is, hogy a családok otthonuk konyhájában gyűlnek össze, és együtt készítik el a karácsonyi pudingot az Adventet megelőző utolsó vasárnap. Mindenki kever egyet a pudingkeveréken, és közben különleges kívánságokat kérnek a következő évre.

13. Amerikai tudósok kiszámították, hogy a Mikulásnak másodpercenként 822 otthonba kell látogatnia, hogy karácsonykor eljuttassa a világ összes ajándékát, így másodpercenként 650 mérföldnyit kell haladnia.           

 

 

14. A hagyomány szerint karácsonykor 12 napig egy-egy húsos pitét kell enni, hogy szerencsét hozzon.

15. A Jamestown-i telepesek készítették az első tojáslikőrt (eggnog), bár az valószínűleg nem úgy nézett ki és az íze sem az volt, ahogyan ma ismerjük. A nog szó a grog szóból származik; bármilyen rummal készített ital. Egy korai nog nem igényelte azt a gazdag, tejszerű alapot, amelyet most a nagyi készít.

16. Miért a piros, az arany és a zöld a karácsony színe? A zöld már régóta az élet és az újjászületés szimbóluma; a piros Krisztus vérére utal, az arany pedig a fényt, valamint a gazdagságot és a királyi jogot jelenti.

17. A közhiedelemmel ellentétben a karácsonyi ünnep alatt az öngyilkosság aránya alacsony. Tavasszal a legmagasabb az öngyilkosságok száma.

18. A kórházi sürgősségi helyek karácsony táján megtelnek betegekkel, és ez főleg a dekorációknak, eltört karácsonyfadíszeknek köszönhető, amelyek balesetet okoznak. Ezért nem árt az óvatosság.

19. Minden évben elárasztják a postákat a Mikuláshoz intézett levelek az egész világon, de a legtöbb gyerek levele megválaszolatlan marad. Kanadában néhány jószívű postai dolgozó elkezdett válaszolni a levelekre. Sőt! Még egy speciális irányítószámot is létrehoztak csak a Mikulás számára: HOH OHO.

20. Egy brit gyermek átlagosan 16 ajándékot kap karácsonykor.   

 

 

 

21. Manapság egyre kevesebben gondolnak úgy a karácsonyra, mint egy vallási ünnepre, ezért ezekben az időkben is ritkák a látogatások a templomokba. Az ünneplő emberek csak 51%-a megy karácsonykor az éjféli misére.

22. Évente körülbelül 20 000 bérelhető Mikulás van az Egyesült Államokban. A Mikulás egy képzésen vesz részt, mielőtt "dolgozni" kezdene, ez alatt megtanulja azt is, hogyan tudja fenntartani a vidám hangulatot, hogyan őrizheti meg a nyugalmát, de gyakorlati tanácsokkal is ellátják őket, többek között azt is megtanulja egy Mikulás, hogy soha nem szabad pénzt elfogadni a szülőktől.                                                                                                                                              

     

 

23. Az ókori népek, például a druidák szentnek tartották a fagyöngyöt, mert zöld marad és gyümölcsöt terem a tél folyamán, amikor az összes többi növény elhuny. A druidák arany sarlóval vágták a növényt, és soha nem engedték, hogy megérintse a földet. Úgy gondolták, hogy hatalma van a meddőség és az idegbetegségek gyógyítására és a gonosz elhárítására. A fagyöngy alatti csókváltás már hazánkban is nagy népszerűségnek örvend. Úgy tartják, a fagyöngy mágikus hatalommal rendelkezik. A kelta druidák szerint a fagyöngy szerencsét hoz és szerelmet azoknak, akik megcsókolják egymást alatta, ráadásul gyógyhatású is. A csók bizonyára nem lenne olyan népszerű, ha az emberek tudnák, honnan is származik a növény. A fagyöngy (Viscum album) az angolszász misteltan szóból ered, ami „kis trágyaágat” jelent, mert a növény madárürülékeken keresztül terjed. Tehát a germán fagyöngy szó, szó szerint azt jelenti, hogy "trágya egy gallyon".

24. Lengyelországban a pókok, vagy a pókhálók gyakori karácsonyfadíszek, mert a legenda szerint egy pók takarót szőtt a még bébi Jézus számára. Valójában a lengyel emberek karácsonykor a pókot a jóság és a jólét szimbólumának tekintik.

25. Alabama volt az első állam az Egyesült Államokban, amely hivatalosan elismerte a karácsonyt 1836-ban, és Oklahoma volt az utolsó, amely 1907-ben törvényes ünnepnek nyilvánította. A teljes országban a karácsonyt csak 1870. június 26-án kiáltották ki hivatalos ünnepnek.

26. A mikulásvirág Mexikóban őshonos, és az aztékok termesztették, akik a növényt Cuetlaxochitl-nek hívták („hervadó virág”). Az aztékok számára a növény ragyogó vörös színe a tisztaságot szimbolizálta, és gyakran használták a láz csökkentésére. A közhiedelemmel ellentétben a mikulásvirág nem mérgező.

27. Két állítás van arról, hogy melyik elnök helyezte el először a karácsonyfát a Fehér Házban. Egyes tudósok szerint Franklin Pierce elnök 1856-ban; mások szerint Benjamin Harrison elnök 1889-ben hozta az első fát. Az viszont biztos: Teddy Roosevelt elnök, környezetvédő 1901-ben kitiltotta a karácsonyfákat a Fehér Házból.      

 

 

28. A legkorábbi ismert karácsonyfadísz az alma volt. Karácsonykor a középkori színészek almával díszítették a paradicsomfákat (általában fenyőket) a „Paradise Plays” játék során, amelyek Ádám és Éva teremtését és bukását ábrázoló színdarabok voltak.

29. A cukorkák sem azonnal kerültek díszítőelemként a fenyőfákra. Az Országos Cukrász Szövetség szerint egy kórusvezető eredetileg kisgyermekeknek adta a cukorkákat, hogy a hosszú egyházi istentiszteletek alkalmával elhallgattassák őket. Elsőként egy német-svéd bevándorló díszítette cukornáddal a fáját 1847-ben, s karácsonyi édességként csak ez után váltak népszerűvé.

30. Egy londoni édességbolt tulajdonosa, Tom Smith készítette az első karácsonyi bonbon-t, ami hasonlít a szaloncukorhoz. A férfi egy 1840-ben megtett franciaországi útja során vett észre édességeket, amelyek papírba voltak csomagolva. Ezekről az édességekről mintázta a később népszerűvé váló bonbonját, amelyet kezdetben fiatal férfiak vásároltak meg tőle szerelmük részére. Az ötletet is ez adta, hogy a kis édességek csomagolásába apró kis papírcédulákat rejtett, amelyeket szerelmes mottóval látott el. Később cukorka és csoki helyett kis játékok becsomagolásával próbálkozott, és 1846-tól karácsonykor is népszerűek ezek az édes kis meglepetések.

31. Amikor először állítottak a Rockefeller Center-nél fát, az semmiben sem hasonlított a mostanában megismert karácsonyfákra. Az építőmunkások egy kis díszítetlen fát helyeztek el, amikor 1931-ben ott dolgoztak. Két évvel később egy másik fát állítottak a helyére, ezúttal viszont fényekkel "díszítették". Manapság a Rockefeller Center óriásfáján több mint 25 000 csillogó fény van, és több millió szelfi-készítő látogat el oda évente.

32. Washington Irving amerikai író nevéhez nemcsak Az álmosvölgy legendája fűződik, de számos történetet talált ki Szent Miklósról is. Annyira szerette a Mikulást, hogy 1835-ben segített megalapítani a New York-i Szent Miklós Társaságot, ahol 1841-ig titkárként dolgozott.

33. Akik karácsony idején Londonban tartózkodnak, azok bizonyára észrevették, hogy a Trafalgar téren minden évben egy égigérő lucfenyő van felállítva, de csak kevesen tudják, honnan származik. A fát 1947 óta Norvégia ajándékozza Angliának hálája jeléül, amiért Nagy-Britannia támogatta a norvégokat a második világháború alatt, miután Németország lerohanta és elfoglalta az országot.
34. A Mikulás nem mindig öltözött vörösbe. Az 1930-as évek előtt a Mikulásnak sokféle változata volt, különféle színű ruhákban jelent meg, és ezek mérete a nagytól a kicsiig terjedt. Vannak, akik azt állítják, hogy a Mikulás most ismert alakját a Coca-Cola készítette, de ez nem teljesen igaz. Az eredeti piros színű Mikulás már a 19. században népszerűvé vált az Egyesült Államokban és Kanadában, a karikaturista Thomas Nast-nak köszönhetően. A Coca-Cola csak ez után, később kezdte ábrázolni termékein a vörösbe öltözött Mikulást, bár a mára kialakult imázst az italgyártó cégnek köszönhetjük. Mielőtt a Coca-Cola szerepet vállalt volna a Mikulás ábrázolásában, a Mikulás sokkal kevésbé volt vidám, sőt inkább kísérteties, rémisztő és nagyon szigorú tekintetű. Így tehát a Coca-Colának is köszönhetjük, hogy a gyerekek örömmel várják a Mikulást és nem félelemmel.     

 

 

35. A Guinness-világrekord szerint az eddigi legmagasabb karácsonyfa egy 221 méteres douglas-i fenyő volt, amelyet 1950-ben állítottak fel a washingtoni seattle-i Northgate bevásárlóközpontban.

36. Rudolphot, a vörös orrú rénszarvast egy amerikai cég karácsonyi promóciójára találták ki 1938-ban, tehát kezdetben csupán marketingfogás volt. A Montgomery Ward áruház felkérte egyik szövegíróját, hogy készítsen egy karácsonyi történetet, amelyet az üzlet promóciós trükként eladhat, így kelt életre a vörös orrú rénszarvas. Azóta egy norvég tudós azt is kiderítette, hogy a híressé vált piros orr valószínűleg paraziták okozta fertőzéstől piros.      

                                                           

 

 

37. Egy évekkel ezelőtti felmérés szerint az Egyesült Királyságban a felnőttek 57%-a szívesen feláldozná azt, hogy találkozzon rokonaival karácsonykor, ha ez azt jelentené, hogy több időt tölthetnek a Facebookon.

38. Facebook-ról gyűjtött adatok szerint két héttel karácsony előtt szakít társával a legtöbb ember, azt remélve, hogy így elkerülheti az ajándékok vásárlását. Hogy azt követően kibékülnek-e, arról nem szólt a felmérés.      

   

 

39. Az Egyesült Királyságban olyan ritka a fehér karácsony, mint a fehér holló. A 20. század folyamán mindössze csak hét hivatalos fehér karácsony volt és az idei év sem úgy tűnik, hogy erősítene az átlagon.

40. A fenyőfák általában körülbelül 15 évig nőnek, mielőtt eladnák őket és díszekbe öltöztetnék.

41. Zenei LEG-ek is vannak a karácsonnyal kapcsolatban. Az első dal, amit valaha sugároztak, egy karácsonyi ének volt. 1906 karácsony estéjén a kanadai feltaláló, Reginald Fessenden (1866-1932) hegedűn játszotta az „O Holy Night” című dalt és elénekelte az utolsó versszakot, miközben a massachusetts-i Brant Rock rádiótorony közvetítette. A mai napig a Beatles az első, aki a legtöbb karácsonyi kislemezt adta el, négy éven keresztül vezette a toplistát, 1963-ban, 1964-ben, 1965-ben és 1967-ben is. Második helyre Cliff Richard és a Spice Girls kerültek. Minden idők egyik legdrágább dala Paul McCartney nevéhez fűződik, amellyel évente 250 000 fontot keres. Érdekesség ezzel kapcsolatban, hogy ezt a dalt széles körben McCartney legrosszabb dalának tartják, amelyet valaha rögzített. A legtöbb jogdíjat pedig Slade keresi meg Merry Christmas Everybody című dalával, évente 500 000 fontot.   

        

 

 

42. Essen szó a filmekről is, ha már a zenét megtárgyaltuk. A Wonderful life még az FBI aktái közé is bekerült, mert 1947-ben úgy ítélték meg, hogy a film nyilvánvalóan egy kísérlet arra, hogy a bankárokat hiteltelenné tegye. A Home Alone című filmben megjelenik Buzz barátnőjének fotója, amelyen a lány rendkívül ronda. Később kiderült róla, hogy ő valójában fiú, mivel Chris Columbus rendező úgy gondolta, hogy kegyetlenség lenne a külsejével valódi lányt gúnyolni. A képen használt fiú a művészeti vezető fia. A The Grinch című filmben Jim Carrey-nek nagyon nehéz dolga volt, mert a protézise és sminkje elkészítése napi három órát vett igénybe. Olyan nehéz volt őket alkalmazni és viselni, hogy Carrey konzultált a haditengerészet SEAL-jával, aki kínzással szembeni ellenállási technikákat tanított neki. A White Christmas című filmben Betty-t Rosemary Clooney játssza, aki nem más, mint az Oscar díjas George Clooney nagynénje.

43. Körülbelül 700 millió fontra saccolják a nem kívánt karácsonyi ajándékokra költött összeget az Egyesült Királyságban.   

44. A japánok jól bevált szokás szerint a KFC-ben ülik a karácsonyi vacsorát, egy 40 évvel ezelőtti sikeres marketingkampánynak köszönhetően. A KFC annyira népszerű, hogy a vendégeknek 2 hónappal korábban kell leadniuk karácsonyi megrendeléseiket, hogy biztosítva legyen számukra az étkezés. 

                                                 

 

 

45. Van egy falu Peruban, ahol az emberek ökölharccal rendezik egymással az előző évi haragjaikat, sérelmeiket. Ezután tiszta lappal kezdik az új esztendőt.

46. Svédország lakosságának nagy része minden karácsony estéjén Donald kacsás rajzfilmeket néz – ez a hagyomány 1960-ban kezdődött.  

   

 

 

47. Somersetben és Dorset egyes részein az a szokás, hogy az utolsó embernek, aki befejezi a karácsonyi vacsora elfogyasztását, annak kell elmosogatni egy óriási pulyka jelmezbe öltözve. Úgy gondolják, ez a hagyomány az 1960-as években kezdődött, és arra ösztönzi a gyermekeket, hogy fogyasszák el a zöldséget.

48. A karácsonyi puding eredetileg mazsolával és borral készült leves volt.

49. A világon az egyetlen ország Magyarország, ahol a karácsonyfára szaloncukrot aggatnak.

50. Egy történet fűződik a karácsonyfán lévő csillogó ezüstfüzérhez is. Egy asszony férje meghalt és a nő egyedül nevelte fel gyermekeit. Keményen dolgozott értük, karácsonykor pedig egyedül díszítette fel a fát, ezzel akart meglepetést okozni gyerekeinek. A pókok viszont észrevették a fát, és körbefonták hálójukkal. A gyermek Jézus meglátta ezt; tudta, hogy a család a pókok és hálók miatt megsemmisítené a fát, ezért a pókhálót kicserélte ezüstfüzérre.

51. A szeretet ünnepe képes még az ellenségeket is ideiglenesen megállítani. 1914-ben Szenteste éjfélkor a németek abbahagyták a lövéseket, kimásztak az árkokból, közeledtek a szövetséges katonákhoz, majd egy német rézfúvós zenekar karácsonyi éneket kezdett játszani. A német katonák azt kiabálták, hogy Merry Christmas! (Boldog Karácsonyt!). A szövetséges katonák először trükknek vélték ezt a viselkedést, de aztán ők is előmerészkedtek, és kezet ráztak a németekkel. A tűzszünet csupán néhány napig tartott, együtt cigarettázva és karácsonyi pudingot fogyasztva ünnepelték meg a karácsonyt.

52. A karácsonyfa egy része ehető. A tűlevelek például C-vitaminban gazdagok.

53. A csehek karácsonykor levest, halat és tojást vacsoráznak, de fontos, hogy párosan üljenek az asztaloknál. Úgy tartják, aki egymaga ül asztalhoz, az másnapra meghal.      54. A görögöknél karácsony napja január 7-e, de az ajándékokat újév napján bontják ki.

55. Ausztráliában néhány lelkész azt tanácsolja, hogy Merry Christmas! helyett Happy Christmas! üdvözléssel köszöntsük a karácsonyt. Az ottani angol nyelvhasználatban ugyanis a Merry szónak az egyik jelentése lerészegedésre utal.

56. A legtöbb hó karácsonykor 1961. december 24-én esett az ausztriai Innsbruck-ban, és ezt a rekordot azóta sem sikerült megdönteni. Akkor 96 centiméter hó borította be a várost. S ha hó, akkor hóember. Minden idők eddigi legmagasabb hóemberét 1999-ben Maine állam amerikai lakói építették meg, összesen 113 láb magas volt.      
57. A korán elkezdődő és sokáig tartó karácsonyi vásárlási láz Amerikában kezdődött a második világháború idején, amikor a katonáknak szánt ajándékokat időben fel kellett adni, hogy azok karácsonyra oda is érjenek a címzettekhez.

 

 

Forrás:

tomango.co.uk

factretriever.com

goodhousekeeping.com   

Képek: Pinterest, pexels.com, pixabay.com   

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkajánló

További cikkek »