Luca-napi pogácsa


Luca-napi pogácsa

Magyarországon a hagyomány szerint Luca-napon a család minden tagjának sütnek egy luca-pogácsát, és egyikbe pénzérmét rejtenek el. Aki ráharap, szerencsés lesz.


Ha te is sütnél pogácsát, akkor íme egy nekem jól bevált recept:

40 dkg finomlisztet, 20 dkg vajat, 2 csapott teáskanál sót (ezt ízlés szerint javasolt inkább adagolni), kb. 10 dkg reszelt sajtot és tejfölt (annyi, amennyi szükséges, 3-4 evőkanál kb, ez lehet több, vagy kevesebb is) tésztává gyúrunk. Pihentetjük egy éjszakát a hűtőben. Másnap kivéve a hűtőből többször hajtogatjuk.

 

(Hajtogatott leveles tészta: Lisztezzük a munkafelületet, de ne nagyon; tegyük rá a tésztát. Nyújtófával téglalapra nyújtjuk, és ügyeljünk arra, hogy megjegyezzük, honnan hova, melyik irányból hajtogatjuk. MINDIG UGYANÚGY KELL VÉGEZNI A HAJTOGATÁST! Hajtogatott leveles tésztaként ugyanis fontos, hogy mindig ugyanazzal a mozdulattal végezzük a műveletet, tehát például lentről fel, fentről le, jobbról balra, balról jobbra. – Ez úgy néz ki, hogy a téglalapra nyújtott tésztát félig felhajtjuk lentről fenti irányba, majd fentről lenti irányba, szintén félig, utána jobbról balra félig, majd balról jobbra félig, és így egy aranyos kis csomagot kapunk. – Újra hűtőbe tesszük, és ezt a hajtogatást fél óra elteltével kb. 3-szor, 4-szer ismételjük meg úgy, hogy először kinyújtjuk a tésztát téglalapra, majd hajtogatjuk a fent leírt műveleti sorral. Az egyes hajtogatások között kell eltelnie a fél órának. A tészta szélei olyan egyenesek legyenek téglalapra nyújtáskor, amennyire csak lehet. Nyújtás: sodrófával nyomjuk le először a felső, utána az alsó végét, majd a közepét két helyen. Ezután nyújtjuk ki a téglalapra, ügyeljünk a szélekre és hajtsuk fel az oldalait, ahogyan korábban is tettük. Az utolsó hűtés után folytatjuk a pogácsa készítését.)

 

Lisztezett deszkán másfél ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. A tetejét megkenjük tejjel és megszórjuk reszelt sajttal, majd kiszaggatjuk pogácsákká, ezt akár egy pohárral is lehet.

180 fokon, előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük (de ezt nézzük folyamatosan, hiszen a sütőtől is függ az idő.)

A sütőpor és élesztő elhagyása javasolt a sajtos pogácsa készítésénél, mivel úgy tapasztalom, szárítja a tésztánkat, és másnap gyakorlatilag már ehetetlen, ez pedig így elkészítve sokáig eláll.

 

 

Forrás:

A képen lévő pogácsa illusztráció; a fotó forrása: pixabay

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkajánló

A karácsonyfák története
Advent / Karácsony, Történetek / Könyvek
Az örökzöldek tisztelete már a germán, a római, az egyiptomi és a kelta kultúrák hagyományvilágában is ismert volt.
Az Oscar gálák legjobb percei
Kulturális ünnepek, Filmes ünnepek / Díjátadók
2023-ban március 12-ére esett az Oscar-díj átadása. Összegyűjtöttem 22 felejthetetlen pillanatot a múltból.
Farsangi fánk
Ünnepi sütik, Fánk
Egy nagyon finom farsangi fánk receptje következik.
57 karácsonyi érdekesség a nagyvilágból
Advent / Karácsony, Karácsony ünnepe
Míg karácsonykor Jézus Krisztus születését ünnepeljük, a Bibliában nincs említés december 25-ről. A legtöbb ...
8 ok, amiért a Valentin-nap a legrosszabb
Valentin-nap, Érdekességek a Valentin napról
Összegyűjtöttem néhány olyan okot, amiknek köszönhetően tényleg a legrosszabb Valentin-napot élhetjük át.
1961-ben szállt fel az első űrhajó
Egyéb , Nevezetes napok / Világnapok
Április 12. AZ ŰRHAJÓZÁS VILÁGNAPJA.
A norvégok ajándéka az angoloknak
Advent / Karácsony, Advent időszaka
Minden év decemberének első csütörtökén 18.00 órakor gyújtják meg az ajándékba kapott fenyőn a fényeket.
Alszik a világ
Egyéb , Nevezetes napok / Világnapok
2023-ban március 17-e az ALVÁS VILÁGNAPJA.
8 megható történet az ünnepekre
Advent / Karácsony, Történetek / Könyvek
A karácsony békével és örömmel tölti el a körülöttünk lévő szíveket, és emlékeztet minket arra, hogy mil ...

További cikkek »