Hálaadási édesburgonya-pite

Hálaadási édesburgonya-pite


Az Egyesült Államokban nagy divat hálaadásra édesburgonya-pitét készíteni; itt egy finom pite receptje, amit mindenkinek ki kellene próbálnia.


Édesburgonya-pite

Az elkészítéshez elsődleges teendőnk, hogy előmelegítsük a sütőt 180 fokra, ezt követően pedig készítsük elő a pite-formánkat, vajazzuk ki, és lisztezzük. Bár a hagyományos amerikai receptek többségében meg kell vásárolni a tésztát, természetesen azt otthon is elkészíthetjük. Ehhez a hozzávalók a következők:


Tészta hozzávalói:

  • 225 gramm mandulaliszt
  • 1 evőkanál kókuszliszt
  • 1/4 teáskanál só
  • 250 gramm kókuszzsír, vagy vaj
  • 75 ml víz

Összegyúrjuk a tésztát; könnyen gyúrható legyen, de ne ragacsos. Ha szükséges, lehet hozzáadni egy kis vizet, vagy több lisztet. Pite-formában elősütjük. (Sütőpapírral fedjük le a tésztát, és sütőbabot öntsünk a tetejére, elkerülve, hogy felhólyagosodjon.)

 

Töltelék hozzávalói:

  • 50 dkg édesburgonya megfőzve, összetörve
  • 12 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 1 dl tej, vagy tejszín
  • 2 tojás
  • fél teáskanál szerecsendió
  • fél teáskanál fahéj

Először a vajat és az édesburgonyát dolgozzuk össze, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és simára keverjük. Ráöntjük az elősütött tésztára, majd 50-60 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával kell ellenőrizni, hogy jó-e már. Lehűtve tálaljuk.

Megjegyzés: Édesburgonya esetén a cukorral óvatosan kell bánni, mert maga a burgonya is édes. Így ha valaki kevésbé édesen szereti, akkor a cukor egy része el is hagyható.


Forrás:

A kép illusztráció; a pixabay oldalról való.

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkajánló

További cikkek »