Hálaadási édesburgonya-pite
Az Egyesült Államokban nagy divat hálaadásra édesburgonya-pitét készíteni; itt egy finom pite receptje, amit mindenkinek ki kellene próbálnia.
Édesburgonya-pite
Az elkészítéshez elsődleges teendőnk, hogy előmelegítsük a sütőt 180 fokra, ezt követően pedig készítsük elő a pite-formánkat, vajazzuk ki, és lisztezzük. Bár a hagyományos amerikai receptek többségében meg kell vásárolni a tésztát, természetesen azt otthon is elkészíthetjük. Ehhez a hozzávalók a következők:
Tészta hozzávalói:
- 225 gramm mandulaliszt
- 1 evőkanál kókuszliszt
- 1/4 teáskanál só
- 250 gramm kókuszzsír, vagy vaj
- 75 ml víz
Összegyúrjuk a tésztát; könnyen gyúrható legyen, de ne ragacsos. Ha szükséges, lehet hozzáadni egy kis vizet, vagy több lisztet. Pite-formában elősütjük. (Sütőpapírral fedjük le a tésztát, és sütőbabot öntsünk a tetejére, elkerülve, hogy felhólyagosodjon.)
Töltelék hozzávalói:
- 50 dkg édesburgonya megfőzve, összetörve
- 12 dkg vaj
- 20 dkg cukor
- 1 dl tej, vagy tejszín
- 2 tojás
- fél teáskanál szerecsendió
- fél teáskanál fahéj
Először a vajat és az édesburgonyát dolgozzuk össze, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és simára keverjük. Ráöntjük az elősütött tésztára, majd 50-60 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával kell ellenőrizni, hogy jó-e már. Lehűtve tálaljuk.
Megjegyzés: Édesburgonya esetén a cukorral óvatosan kell bánni, mert maga a burgonya is édes. Így ha valaki kevésbé édesen szereti, akkor a cukor egy része el is hagyható.
Forrás:
A kép illusztráció; a pixabay oldalról való.
Magazin cikkajánló