Fényvarázslat


Nem tudom, hányan gondolhatjuk úgy, hogy Horvátország és a Téli Csodaország elnevezés szerepeltethető egy mondatban. Habár az nyilvánvaló – és én is írtam róla az oldalon –, hogy Zágráb az elmúlt években többször is elnyerte Európa legjobb karácsonyi vásárának megtisztelő címét, de azért többnyire a turisták más célpontot szoktak választani, ha karácsonykor utazni szeretnének. Most viszont mutatok egy olyan varázslatot, ami nemcsak a Téli Csodaország címet nyerhetné el, de valójában az is: TÉLI CSODAORSZÁG.
A családfő, Zlatko Salaj gyermekkori álmát valósította meg, amikor 2002-ben először világította ki a Salaj család birtokát. Akkor még ő maga sem hitte, hogy ennyi látogatót vonz majd az élmény és ilyen sok örömet fog okozni vele az embereknek. Arra, hogy ezt a szép, megvalósult álmot minden évben megmutathassa az embereknek, karácsony előtt három hónapot készül. Minden évben kétszer – húsvétkor és karácsonykor – több millió apró égővel világítják meg a fákat, a házakat, az utakat, hidakat, de világítanak a figurák is, akik a látogatókat várják. A Salaj család birtokán ilyenkor felgyúlnak a fények, és szeretettel várják a vendégeket, hogy ők is részesei legyenek az életre kelt mesének.
A Salaj család karácsonyi meséje minden évben megrendezésre kerül a horvátországi Čazmai birtokon. Ez a rendezvény Horvátország egyik legnagyobb karácsonyi programja, ami nemcsak a horvátokat vonzza, hanem a világ más területein élő látogatókat, turistákat is.

 

 

 

Minden karácsonyi történet romantikus és szórakoztató, de mind közül talán a legcsodálatosabb az, ha Grabovnicán a Salaj család vendégszeretetét élvezheted. A birtok Zágrábtól 60 km-re van, és évente emberek 100 ezrei látogatnak el oda, ami nem véletlen, hiszen ez a legszebb téli esemény Horvátországban. Aki elmegy oda, az megtapasztalja az egyedülálló karácsonyi környezetet, egy igazi tündérországot, 5 millió fénnyel megvilágítva, karácsonyi díszekkel dekorálva. Zlatko Salaj álma ugyanis az volt, hogy létrehozza ezt a tündérmesét. 

2002-ben még csak 70 000 színes égőt tudtak elhelyezni, de ez a szám évről-évre emelkedett, ezért van az, hogy napjainkban már 5 millió égővel dolgoznak. A Salajland elnevezésű projekt keretén belül Zlatko Salaj olyan ünnepet szeretett volna varázsolni, amit ő maga gyermekként nem tudott megélni. Véleménye szerint minden gyermeknek át kellene élnie egy ilyen élményt. Látnia kell a karácsony tisztaságát, megélni az örömteli gyermekkori történetét. Salajland ebben segítségére van, hiszen a karácsonyi kertbe gyerekek számára a belépés ingyenes. Minden évben három hónappal a megnyitó előtt körülbelül 15 ember kezd el dolgozni a birtokon: feldíszítik, elhelyezik az égőket, előkészítik a hamarosan életre ébredő varázslatot. 

A birtok nemcsak a fényekből áll, de számos tó, fahíd, ösvény, 2000 fa, malomkerék, de még egy vízesés is van a területen, tehát ha éppen sétálni szeretnél egyet az erdőben, vagy a patakparton, azt is megteheted. De mindezt színes fények díszítik, amelyek többsége különböző figurákat alkotnak: Mikulás és rénszarvas, törpék, betlehemek, hóemberek, pingvinek, medvék és még sorolhatnám.


 

Ebben az időszakban tűzijátékot is láthat a látogató naponta, ezzel kívánják a varázslatos hangulatot fokozni. A látogatókat egy nagy Adventi Falu is várja, ahol megvásárolhatják a helyi termelők különlegességeit. Vannak olyan árusok, akik kézműves termékeket és kézzel készített árukat, például kiegészítőket, díszeket és édességeket kínálnak. Van egy szép étterem is, így ebédelni, vacsorázni is lehet a birtokon, de lehetőség van egy finom kávé, forró csoki, vagy forralt bor elfogyasztására is.

 

 

Élvezd a sétát a sétányon, tegyél látogatást a Törpfaluba, és készíts szelfit a Télapóval vagy kedvenc hóembereddel. A Salaj családi birtok szórakoztató látnivalói és a tevékenységek, amiket ott elvégezhetsz, ideálisak felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. A téli sportok szerelmeseit jégpálya is várja. Ha olyan szerencsés vagy, hogy pont akkor utazol oda, amikor havazás van, akkor olyan csodálatos látványban lesz részed, amelyet nem fogsz egyhamar elfelejteni.

 

 

Forrás:

salajland.com

supertours.eu

Képek: salajland.com / Slaven Jandel és Davor Kirin

A fenti kép illusztráció, a pixabay oldalról van.

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkajánló

További cikkek »