8 ok, amiért a Valentin-nap a legrosszabb

8 ok, amiért a Valentin-nap a legrosszabb


A Valentin-nap egy hihetetlenül drága ünnep. Drága ékszerek, virágok vásárlása és étkezés egy jó étteremben nem biztos, hogy segíti a kapcsolatot, sőt inkább árthat annak. A Valentin-nap lehetetlen elvárásokat támaszt az emberekkel kapcsolatban, és figyelmen kívül hagyja az egyedülállókat. Ennyi és még több vélemény, ami csak úgy ömlött az utca emberéből, amikor az volt a kérdés: Miért a Valentin-nap a legrosszabb ünnep?
Talán nem annyira drámai a helyzet, de valóban: a Valentin-nap akár a legrosszabb ünnepek egyike is lehet – akárcsak a világ összes többi ünnepe. De mindez csak rajtunk múlik. Ha célul tűzzük ki, hogy hagyjuk magunkat kihasználni a cégek által, akkor valóban negatív hangulatban, rossz érzésekkel a szívünkben zárjuk a napot. Viszont, ha odafigyelünk arra, hogy valóban a szeretetről / szerelemről szóljon ez a nap és ne a drága ajándékokról, akkor máris jobban fogjuk magunkat érezni. Összegyűjtöttem néhány olyan okot, amiknek köszönhetően tényleg a legrosszabb Valentin-napot élhetjük át.

 

Íme, 8 ok, ami a Valentin-napot a legrosszabb ünneppé teheti!


1. Túlzott költekezés

2017-ben a National Retail Federation végzett egy felmérést az amerikai szokásokról, és kiderült, hogy az emberek átlagosan 161,96 dollárt költenek egy napon Valentin-napi ajándékokra, nem csak szerelmük, de gyermekeik, szüleik, barátaik és munkatársaik részére. Kiderült, hogy a férfiak lényegesen többet költekeztek: 229,54 dollárt, míg a nők: 97,77 dollárt. Abban az évben több, mint 30 milliárd dollárt költöttek az amerikaiak az ünnepre. Azóta a helyzet romlott, még több kiadásba verték magukat az állampolgárok. Az üzletek, boltok gyakorlatilag már januártól nyomást gyakorol ránk, hogy költekezzünk. Kiteszik a kirakatokba a piros és rózsaszín szívecskéket, ajándékokat, virágokat, és még az édességeket is. Így nem kerülheti el senki figyelmét. Az pedig a mai világban már sajnos nem megengedett, hogy az ember üres kézzel menjen a randevúra.A tanulmányból kiderült az is, hogyha az emberek meglátnák egy ünnep valódi szépségét, akkor nem a felesleges pénzpazarlásról szólna egy-egy ünnep, hanem a minőségi idő eltöltéséről.

 

2. Kötelező éttermi vacsoraEz nemcsak sok kiadással jár, de ráadásul még rendkívüli tervezést is igényel. Az OpenTable szintén 2017-ben készített egy kimutatást, ahol a Valentin-napi étkezési szokásokat vizsgálták. Kiderült, hogy nagyon korán el kell kezdeni egy asztal lefoglalását egy étterembe, mert elfogynak a helyek, és ez stresszt okozhat. Ha Valentin-napról van szó, a nagyvárosokban már szinte lehetetlen helyet kapni. Egy étteremvezető ezért azt ajánlotta, hogy legalább egy hónappal előbb foglaljanak asztalt, hogy biztos legyen hely. De ha valaki olyan helyen él, ahol kevesebb az étterem, akkor még ennél is korábban érdemes lefoglalni a helyünket. Az OpenTable tanulmányából kiderült az is, hogy a foglalások 40 százaléka az ünnepet megelőző héten történik általában. De ha ilyen sokáig várunk, egyáltalán nem biztos, hogy a választott étterembe be tudunk jutni, ezért érdemes előre gondolkodni. Vagy otthon főzni kettesben a párunkkal. Az lehet, hogy romantikusabb, nem?

 

3. A vacsora extra-drágaÁllítólag Valentin-napon eltérnek az árak a megszokottól, sok étterem mintha ezen a napon szeretne meggazdagodni. Ha olyan „szerencsés” vagy, hogy tudtál asztalt foglalni, akkor már csak a vacsora utáni fizetést kell túlélned. Állítólag 2012-től 2022-ig, tehát az elmúlt tíz év alatt 16-20 százalékos volt az áremelés – csak Valentin-napon. Jelen pillanatban 170-200 dollár az Egyesült Államokban egy Valentin-napi vacsora. Ez két személyre sok.

 

4. Tökéletesre tervezett nap        Úgy tűnik, mintha az emberek egyetlen nap alatt akarnák bepótolni azt, amit egész évben elvesztegettek. Az egymással töltött minőségi időt, az egymásra szánt perceket, az ajándékozást. Nagyok az elvárások, hogy ez a nap tökéletes legyen, ami inkább árt egy kapcsolatnak, mint segíti azt. Nehéz egyetlen nap alatt behozni azt az elmaradást, amit egész évben a háttérbe szorítottunk: drága ajándékok, étterem, egész napos romantika. A Valentin-nap miatt bekövetkező nyomás, elvárás valójában károsítja a kapcsolatokat, és akár a nap végén szakításhoz is vezethet. A Facebook-on egy csoport foglalkozott ezzel, amelynek során nyomon követték a szakítási trendeket, és kiderült, hogy a párok gyakrabban szakítanak egymással Valentin-nap után. Jonathon Fader pszichológus szerint a magas követelmények, amit magunkkal szemben támasztunk, például hogy a szeretet és a megbecsülés mindennapi gyakorlatától eltérjünk, nagyobb valószínűséggel késztetnek minket csalódásra, különösen, ha ezek az elvárások csupán egyetlen napra vonatkoznak. Fader szerint a Valentin-nap egy különleges nap a szeretet kimutatására, direkt arra van fenntartva, és ha nem a terveink szerint alakul, akkor problémákat okozhat a kapcsolatokban.

 

5. Az ünnep eredete egyáltalán nem romantikusA Valentin-nap nem a szerelmeseknek lett megálmodva. Sajnos, ezért is állja meg az a kritika a helyét, hogy csak a pénz miatt vezették be ezt az ünnepet. Ugyanis egy igazán sötét eredete van a Valentin-napnak, amelyről egyáltalán nem a romantika, vagy a szeretet jut eszünkbe. A Valentin-nap alapja valójában néhány nagyon komor, bizarr történet. Az NPR szerint kezdetben február közepén tartották meg a Lupercaliat, ami a rómaiak életében egyfajta termékenységi fesztivál volt. A háromnapos ünnep második napján a férfiak – többnyire papok – egy kecskét és egy kutyát áldoztak fel, és állítólag az elhullott állatok bőrével ostorozták a nőket a nők termékenységének növelése érdekében. A Britannica szerint azonban a Valentin-nap nevét onnan kaphatta, hogy II. Claudius római császár február 14-én, a harmadik században kivégeztetett egy Valentin nevű papot. Más beszámolók szerint az ünnepet Terni Szent Bálint püspökről nevezték el, akit i. e. 269-ben ítéltek halálra, mert keresztény párokat esketett meg. Ezt a napot I. Gelasius pápa ünneppé nyilvánította az 5. század végén, de hivatalosan csak az 1500-as években fogadták el a Valentin-napot.

 

6. Mások kapcsolata jobbAmióta elterjedt a szociális média használata, azóta hajlamosak vagyunk a saját kapcsolatunkat a másokéhoz hasonlítgatni, de ez a fajta összehasonlítás senkinek sem tesz jót. Nem egészséges azt megfigyelni, mások hogyan élnek, és mit tesznek, vagy nem tesznek a kapcsolatuk jobbá tétele érdekében. Valentin-napon jellemző, hogy boldog párok képei árasztják el a közösségi oldalakat, és így egy kívülálló könnyen megkérdőjelezheti a saját kapcsolatát. Elkezdhet azon töprengeni, hogy mennyivel másabb a saját kapcsolata ezekhez a látszólag „tökéletes” kapcsolatokhoz. Ez a gondolkodás azonban egyszerre lehet romboló és félrevezető. Egyáltalán nem helyes másokéhoz hasonlítgatni a saját kapcsolatunkat, hiszen a közösségi oldalak sokszor egészen mást mutatnak, mint ami a valóság. Soha, senki nem tudhatja mi történik a négy fal között egy kapcsolatban, túl egyszerű idealizálni a közösségi médiában látott, sokszor hamis képeket.

 

7. Figyelmen kívül hagyja az egyedülállókat    Habár a Valentin-nap a szeretetről is szól, de mégis inkább romantikus szívecskékkel ünnepel a világ, amiből gyakran egy egyedülálló ember kimarad. Sőt, mi több, a legtöbben még szánalmat is éreznek egy ilyen ember iránt, akinek nincs kivel ünnepelnie. Tehát nyugodtan kimondhatjuk, a Valentin-nap csak a szerelmesek ünnepe. Ebből pedig a szinglik kimaradnak. A CNN egyébként nemrég végzett egy felmérést, és kiderült, hogy az Egyesült Államokban a 18 évesnél idősebb emberek 47,3 %-a egyedülálló, ebben benne vannak az elváltak, özvegyek, párjuktól különélők, és a szinglik is, ami azt jelenti, hogy a lakosság majdnem fele ezen a napon kimarad az ünneplésből.

 

8. Szó szerint: a környezetet sem kímélő ünnep    A legtöbb szemetet termelő ünnep a Valentin-nap, derült ki egy tanulmányból. Nemcsak a virágcsokrok károsak a környezetünkre, de a nagyjából 34 millió tonna hulladékot termelő arany ékszerek is, amit ezen a napon eladnak. Az aktivisták gyakran ki is használják a lehetőségüket, és Valentin-napon megpróbálkoznak azzal, hogy felvilágosítsák az embereket az aranyipar veszélyeiről, és arra buzdítanak mindenkit, hogy ne vásároljanak ékszereket. Az eladásokból arra következtetünk, hogy nem járnak túl nagy sikerrel. A már említett vágott virágok szintén szennyezik a környezetet, a World Resources Institute szerint negatív környezeti hatásai vannak. Ez annak köszönhető, hogy nem vonatkozik sok szabály arra, hogyan tárolják, és védjék a vágott virágokat, ezért a levegőt, a talajt és a vizet is negatívan befolyásoló növényvédő vegyszereket használnak a tartósításukra, ami árt a környezetnek. Ráadásul ezen a napon rengeteg kártyát és műanyag csomagolású cukorkát is árusítanak, amelyeket Valentin-nap környékén sokkal többen vásárolnak meg, annak ellenére, hogy ezeknek az ajándékoknak a szemétbe kerülés lesz a sorsa.

 

 

Forrás:

insider.com

Képek: pixabay

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkajánló

További cikkek »